familieMarxism cultural

Adina Portaru, Avocat ADF International (Bruxelles): „Inițiativa Coaliției pentru Familie este în deplină concordanță cu drepturile omului și cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și a Curții Europene a Drepturilor Omului”

 

Active News, 11 noiembrie 2016
Adina Portaru este avocat la ADF International (cu sediul central la Bruxelles), una dintre cele mai importante organizații care apără libertatea religioasă în lume. ADF International are statut consultativ la Organizația Națiunilor Unite, acreditare la Parlamentul European, la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. ADF International a intervenit și a consiliat în mai mult de 50 de cazuri în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.
ADF International a oferit un punct de vedere Curții Constituționale a României atunci când a luat în discuție inițiativa Coaliției pentru Familie, pentru modificarea Constituției. Acest punct de vedere este disponibil aici.
Iată interviul pe care doamna Adina Portaru a avut amabilitatea să îl ofere cititorilor ActiveNews.
Active News: ADF International dorește să protejeze căsătoria și familia. Dar ce este căsătoria, cum putem să o definim?
Adina Portaru: Simplu: uniunea dintre un bărbat și o femeie, soț și soție, tată și mamă. Aceasta este singura definiție obiectivă a căsătoriei care dă naștere la viață, care pune interesul copilului mai presus de dorințele adulților și care protejează dreptul fiecărui copil de a cunoaște și de a fi crescut de tatăl și de mama sa.
AN: Ce părere aveți despre inițiativa Coaliției pentru Familie?
Adina Portaru: Este un demers civic legal, constituțional și constituie semnul unei democrații sănătoase. ADF International susține Coaliția pentru Familie. Am trimis o intervenție Curții Constituționale, recomandând acesteia să avizeze pozitiv inițiativa cetățenească pentru revizuirea Constituției.
AN: Spuneți-ne mai multe despre partea legală. În media s-a argumentat că demersul Coaliției ar încălca drepturile omului și obligațiile impuse de UE.  
Adina Portaru: Dimpotrivă, inițiativa Coaliției este în deplină concordanță cu drepturile omului și cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene și a Curții Europene a Drepturilor Omului. Acestea susțin clar că statele membre ale Uniunii Europene au libertatea să permită accesul la căsătorie doar cuplurilor de sex opus. Acest fapt nu constituie nici discriminare, nici limitare a dreptului la viață privată. Uitați-vă la cazurile Schalk și Kopf c. Austria, Gas și Dubois c. Franța, Chapin și Charpentier c. Franța, Maruko și Römer și veti vedea clar această poziție.
AN: Dar în media s-a vorbit și de două cazuri recente la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, contra Italiei și a Greciei…
Adina Portaru: Da…este vorba de Oliari c. Italia și Vallianatos c. Grecia, unde Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Italia și Grecia au acționat discriminatoriu față de cuplurile formate din persoane de același sex. Dar aceste hotărâri nu se aplică României, deoarece ele au vizat situația parteneriatului civil și nu a căsătoriei. De exemplu, Grecia reglementase parteneriatul civil doar pentru persoanele heterosexuale și nu pentru cele homosexuale. Este clar că situația de fapt este diferită față de aceea din România, care nu a reglementat parteneriatul civil nici între persoanele de același sex, nici între persoanele de sex opus.
În plus, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului evidențiază că raționamentul referitor la parteneriatul civil nu se aplică, mutatis mutandis, căsătoriei.
AN: S-a afirmat și că inițiativa Coaliției ar încălca principiul egalității în fața legii…
Adina Portaru: Vorbim de egalitate în fața legii doar în cazul apartenenței la o categorie de cetățeni  căreia i se aplică o anumită lege. Dacă un număr de persoane sunt în afara acelei categorii, nu putem vorbi, în cazul lor, despre egalitatea în fața legii cu cei care aparțin grupului căruia i se adresează legea.
Din această perspectivă, persoanele homosexuale nu pot face apel la conceptul de egalitate în fața legii, deoarece legislația din România privind căsătoria nu li se adresează, adică nu le conferă dreptul de a se căsători.
AN: Nu în ultimul rând, ce recomandați României?
Adina Portaru: România se află într-un moment istoric al dezvoltării conștiinței de sine, în care trebuie sa decidă valorile morale care vor afecta generațiile viitoare.
După căderea comunismului România nu a avut ocazia să își formeze o societate civilă care să afirme valori reprezentative pentru români. Coaliția pentru Familie, Asociația Părinți pentru Ora de Religie și alte demersuri similare sunt un semn de normalitate în procesul dezvoltării către o societate cu adevărat democratică.
România are nevoie de o dezbatere publică profundă, exprimată prin referendum. Referendumul este expresia cea mai concretă a unei societăți democratice.
Noi, ADF International, atragem tot timpul atenția că redefinirea sensului tradițional al căsătoriei ca uniune dintre un bărbat și o femeie neagă dreptul copiilor de a avea o mamă și un tată.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button