studii şi cercetări ştiinţifice

În 15 noiembrie lumea ar putea ajunge la 8 miliarde de locuitori, dar rata de creștere a populației este în cădere liberă

de Redacția Stiripentruviata.ro
Traducere după o sinteză Live Action

Populația lumii va ajunge curând la opt miliarde de oameni – poate chiar mâine, 15 noiembrie, conform unei estimări ONU. Este un număr mai mic decât cel prezis în ultimii ani, atenuând temerile unor alarmiști cu privire la suprapopulare. Ba chiar dezastrul global iminent ar putea fi de fapt scăderea ratei de fertilitate și a populației.

„Lumea este pe cale să depășească o etapă majoră, deoarece populația umană atinge pentru prima dată 8 miliarde. Venind la doar 11 ani după ce populația umană a atins 7 miliarde, s-ar părea că populația crește mai repede ca niciodată”, a scris New Scientist.

Dar nu este așa: „Rata de creștere scade pretutindeni, deoarece rata fertilității este sub nivelul necesar pentru a menține cifrele actuale. Se pare că populația globală va atinge vârful în anii 2080.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Cele mai recente previziuni ale Națiunilor Unite sugerează că populația lumii ar putea crește la aproximativ 8,5 miliarde în 2030 și la 9,7 miliarde în 2050. Se estimează că va atinge un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de oameni în anii 2080 și va rămâne la acest nivel până în 2100 ”, transmite ONU.

„Se estimează că populația globală va ajunge la 8 miliarde în 15 noiembrie 2022, iar India se preconizează că va depăși China ca cea mai populată țară din lume în 2023”, mai spune ONU.

Organizația susține și că „fertilitatea a scăzut considerabil în ultimele decenii pentru multe țări. Astăzi, două treimi din populația globală trăiește într-o țară sau zonă în care fertilitatea pe parcursul vieții este sub 2,1 nașteri per femeie, care este nivelul necesar menținerea populației la același nivel pe termen lung.”

Cifre mai mici decât cele prevăzute

În 2020, BBC a analizat un studiu Lancet privind schimbarea numărului locuitorilor planetei: „Cercetătorii se așteaptă ca numărul de oameni de pe planetă să ajungă la 9,7 miliarde în jurul anului 2064, apoi să scadă la 8,8 miliarde până la sfârșitul secolului.”

„Versiunile anterioare ale raportului ONU intitulat World Population Prospects arătau o încetinire semnificativă a creșterii populației, cu o creștere foarte lentă – aproape nesemnificativă – până la sfârșitul secolului. În ediția anterioară, raportul estima că populația mondială va fi de aproximativ 10,88 miliarde în 2100 și nu ar fi atins încă vârful. În noua ediție, însă, ONU estimează că populația globală va atinge vârful înainte de sfârșitul secolului – în 2086, când va fi cu puțin peste 10,4 miliarde de oameni”, arată Our World in Data în iulie 2022.

Temerile cu privire la creșterea populației

Cartea lui Paul Ehrlich din 1968, „The Population Bomb“, estima că până în anii 1970, lumea va „suferi de foamete” și „sute de milioane de oameni vor muri de foame”. Ehrlich s-a înșelat și când a prezis că, până în anii 1980, majoritatea resurselor naturale cheie ale lumii vor fi epuizate, că 65 de milioane de americani vor muri de foame între 1980-1989 și că, până în 1999, „populația Statelor Unite va scădea de la 250 de milioane la aproximativ 22,5 milioane, din cauza foametei și a încălzirii globale.”

Președintele Consiliului Populației, Bernard Berelson, a scris o propunere înspăimântătoare în februarie 1969, intitulată „Dincolo de planificarea familială”, publicată de jurnalul Consiliului, „Studies in Family Planning”. El propunea utilizarea măsurilor coercitive în cazul în care „mijloacele voluntare” de planificare familială ar fi insuficiente pentru a reduce creșterea populației.

Măsurile ar fi inclus introducerea de substanțe contraceptive în rezervele publice de apă, „un permis” pentru a avea copii, „sterilizări temporare” și „obligatorii”, „planificare familială și educație sexuală” în școli, oferirea de facilități financiare „cuplurilor contraceptive” sau „cuplurilor fără copii”, impozitarea nașterilor, retragerea alocațiilor și a ajutoarelor de naștere, „manipularea directă a structurii familiei” și dezincriminarea avortului.

În luna următoare (martie 1969), un răspuns către Berelson trimis de fostul vicepreședinte al Planned Parenthood, Fredrick Jaffe, detalia propuneri coercitive pentru a promova controlul populației.

În 1968, Jaffe a fondat Centrul pentru Dezvoltarea Programului de Planificare Familială, unde și-a redactat răspunsul. Acea organizație, finanțată parțial de Fundația Rockefeller, a fost mai târziu redenumită Guttmacher Institute (fostul departament de cercetare al Planned Parenthood).

„Avortul la cerere și resursele disponibile în SUA pentru a face contraceptivele eficiente disponibile tuturor ar putea să se constituie într-un test al utilizărilor și limitelor acțiunii voluntare în rezolvarea problemei populației”, a scris Jaffe. „Tabelul atașat încearcă o sortare brută a principalelor măsuri discutate, în funcție de impactul lor universal sau selectiv.”

Acel tabel, cunoscut și sub numele de Memoriul Jaffe (vezi mai jos), include câteva propuneri coercitive șocante, la fel ca cele publicate de Berelson.

„În mod clar, politicile cu efect economic – stimulente și penalități – nu vor avea influență asupra comportamentului familiilor bogate din clasa de mijloc și a familiilor cu venituri mici”, a mai scris Jaffe. „Alte propuneri – ca, de exemplu, avortul obligatoriu în caz de sarcină în afara căsătoriei – ar putea fi aplicate selectiv împotriva sarcinilor vizibile și ar putea avea nuanțe rasiste. Astfel, stratificarea socială ridică următoarea problemă: „Cine va decide cu privire la fertilitatea cui și în ce scop?”

Date din Statele Unite

În ciuda temerilor alarmiste, potrivit mai multor surse, populația SUA a ajuns deja la peste 335 de milioane, iar rata natalității a crescut ușor recent, după ani de scădere. Această creștere a urmat unui număr mare de întreruperi de sarcină raportate în 2020, când, în mod tragic, 1 din 5 sarcini s-a încheiat prin avort, potrivit Institutului Guttmacher.

„Numărul de nașteri din Statele Unite a crescut cu 1% din 2020 până în 2021, după o scădere de 4% din 2019 până în 2020”, a raportat Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) în august. „Rata generală de fertilitate, care a scăzut cu 4% din 2019 până în 2020, a crescut, de asemenea, cu 1%, de la 55,7 nașteri la 1.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani în 2020 la 56,3 în 2021.”

Un document de lucru al Biroului Național de Cercetare Economică, realizat în colaborare cu economistul Hannes Schwandt de la Universitatea Northwestern, încearcă să explice schimbarea: „Multe dintre femeile care au avut copii în 2021 aveau studii universitare și este posibil să fi beneficiat de o flexibilitate sporită în programul de lucru și de mai mult timp de lucru de acasă… Femeile care nu au avut studii universitare și alte subgrupuri au continuat să înregistreze o scădere a ratei natalității, în conformitate cu tendințele pre-pandemie.”

Schwandt le sugerează autorilor de politici publice să gândească în mod cuprinzător decizia oamenilor de a avea un copil – în mare parte, o decizie economică.

Din păcate, după cum a menționat Observer.com, creșterea din 2021 nu va fi suficientă pentru a schimba tendința de scădere.

Presa americană relatează că, „pentru ca populația să se multiplice, rata totală de fertilitate trebuie să fie de cel puțin 2.100 de nașteri la 1.000 de femei, sau puțin peste doi copii pentru fiecare femeie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. În 2021, rata a fost în SUA de 1.663 de nașteri la 1.000 de femei, cu 1% mai mult decât anul precedent. Dar tot s-au născut prea puțini copii pentru a menține populația la o cifră stabilă. Dacă tendința nu se schimbă, până în 2035, proporția persoanelor de peste 65 de ani va fi mai mare decât a celor sub 18 ani, potrivit unui raport din 2018 al recensământului american.”

Curba maximă de creștere a populației

Josh Zumbrun, editorialist Wall Street Journal, a avertizat că scăderea ratei natalității la nivel mondial ar putea duce rapid la „un vârf de populație”

„Dar, pe măsură ce depășim cifra de opt miliarde, merită să ne gândim că lumea ar putea să nu ajungă niciodată la 10 miliarde, sau nici măcar la nouă miliarde, și că problemele demografice majore ale lumii nu vor proveni din creșterea numărului de locuitori, ci scăderea și îmbătrânirea populației anumitor țări, care duce și la scăderea forței de muncă”, a scris el.

„Nu vorbim despre ciocniri cu meteoriți, invazii extraterestre sau scenarii apocaliptice (deși, desigur, și acestea ar putea avea același efect), ci mai degrabă proiecții demografice simple care concluzionează că rata natalității a scăzut atât de rapid în întreaga lume, încât am putea ajunge la un maxim al populației umane în mai puțin de o generație.”

Unii oameni, însă, nu par deloc alarmați de ideea unui eventual colaps economic și social.

„Pentru mulți futurologi, principala provocare pe care o reprezintă scăderea populației este una economică: când oamenii trăiesc mai mult și au mai puțini copii, populația îmbătrânește, lăsând mai puțini adulți în vârstă de muncă pentru a sprijini numărul mare de pensionari dintr-o țară”, scrie Spencer Bokat-Lindell în New York Times.

Dar, adaugă el, „pentru unii demografi, perspectiva stagnării sau scăderii populației nu este un motiv de alarmă mai mare decât a fost creșterea populației; este pur și simplu o schimbare pe care guvernele vor trebui să o gestioneze.”



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button