IAȘI. Însărcinată în 28 de săptămâni, mama risca să-și piardă viața, dar medicii au salvat-o și pe ea, și pe copil
de Redacția Stiripentruviata.ro
Medicii de la spitalele Dr. C.I. Parhon și Cuza Vodă din Iași au salvat viața unei femei gravide în 28 de săptămâni, care a ajuns la spital de urgență cu hemoragie masivă provocată de placenta care i-a pătruns în vezica urinară.
Copilul a fost născut prin cezariană de urgență și pus în incubator la Maternitatea Cuza Vodă. Apoi o echipă multidisciplinară s-a concentrat timp de cinci ore pe salvarea mamei. Aceasta a avut nevoie de 15 pungi de sânge pentru a fi stabilizată.
Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, medic la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași, a declarat pentru Agerpres: „Este un exemplu pe care ni-l dorim să continue în medicina ieșeană, un exemplu de colaborare în medicină în pofida unei legislații stufoase și a unei birocrații excesive care te împiedică să faci un astfel de gest de umanitate”.
Așadar, necesitatea avortului pentru salvarea mamei este un mit. În caz de pericol pentru viața mamei, medicina actuală are soluții atât pentru salvarea ei, cât și a copilului. De obicei, problemele care pun viața mamei în pericol apar în ultimul stadiu de sarcină, când copilul este viabil și poate fi ajutat să supraviețuiască în afara pântecelui mamei până când se dezvoltă complet.
Medicii implicați în această acțiune mai avertizează și că problema de sănătate descrisă se datorează unei operații de cezariană făcută cu cinci ani înainte: „Din nefericire, cu cât se vor face mai multe cezariene, cu atât vor fi mai des întâlnite astfel de situații particulare de inserție a placentei la nivelul cicatricii de operației de cezariană“, a spus dr. Mircea Onofriescu.
Cezariana afectează sănătatea mamei, și pe a copilului astfel născut (care devine predispus la boli grave) și poate amenința și viața copiilor din sarcinile ulterioare.