homosexualitateviaţa de familie

Franța: Ce se schimbă pentru ortodocși dacă legea căsătoriei «pentru toți» intră în vigoare?

Sfânta Cununie

O lege civilă nu angajează decât societatea civilă. Dacă ea este în concordanță cu legea divină, ea este binecuvântată, în schimb dacă ea contrazice această lege, atunci nu îi angajează pe creștini la respectarea ei. Chiar și în cazul în care instituția căsătoriei civile ar dispărea, Biserica va continua până la sfârșitul veacurilor să considere sfântă taină a căsătoriei. Această Sfântă Taină constă în a da lui Dumnezeu ceea ce vine de la el pentru ca Dumnezeu să ni-l înapoieze sporit. Persoanele de același sex care ar putea să facă o căsătorie civilă nu vor beneficia niciodată de binecuvântarea Bisericii, pentru că voința divină, exprimată în Sfânta Scriptură este alta. Pentru ortodocși, căsătoria «pentru toți» nu este acceptabilă dintr-un motiv suplimentar: căsătoria religioasă reprezintă un angajament din partea cuplului bărbat-femeie de a trăi în sânul comunității, în văzul tuturor, o viață euharistică.
Adopția
Copiii dați spre adopție cuplurilor de același sex, dacă cer ei înșiși botezul sau dacă botezul e cerut pentru ei, vor fi primiți pentru mântuirea lor și a apropiaților lor datorită dragostei manifestate față de Dumnezeu și față de Biserică. Acest lucru pune în valoare rolul nașilor. În un cuplu format din persoane de același sex nu poate aștepta ca Biserica să binecuvânteze adopția pentru că, din punct de vedere biblic, doar cuplul femeie-bărbat, indiferent de slăbiciunile fiecăruia dintre cei doi, are vocația de a procrea și de a educa copii în dreapta credință și în cunoașterea lui Dumnezeu. Rugăciunile din Molitfelnic se referă la soții a căror căsătorie a fost binecuvântată de Dumnezeu.
Copiii procreați artificial
Aceeași atitudine pastorală îi privește și pe copii care vin pe lume prin procreerea asistată medical și veniți pe lume în urma unor proceduri artificiale. Nu există decât viață îngăduită de Dumnezeu. În Sfânta Scriptură vedem persoane care au apărut pe lume în urma unor circumstanțe foarte dificile (violență și păcate de toate felurile). Existența acestor persoane nu poate fi în nici într-un caz străină de voința divină, pentru că Dumnezeu este cel care crează viața, El este cel care dă pecetea ipostatică ființei umane. Urmând concepția ortodoxă, încă de la concepere omul este un tot: corp, suflet, spirit, persoană. Acești copii, aceste persoane, dacă se prezintă la Sfântul Botez, adică dacă doresc să trăiască după voia lui Dumnezeu și să cunoască mântuirea prin EL sunt  acceptate fără nici o discriminare, așa cum sunt, spre exemplu, și copiii născuți în urma unui viol.
Suntem de acord cu totul?
Aceasta nu înseamnă că Biserica binecuvântează totul. În particular, ea deplânge manipulările abuzive ale vieții create de Dumnezeu și orice intruziune prin care ființa umană încearcă să se substituie voinței divine sau să se eschiveze de responsabilitatea încredințată lui de Dumnezeu; Biserica se roagă de asemenea pentru toți embrionii uciși și pentru ucigașii lor.
Traducere și prelucrare de Cătălina Alexandru


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button