homosexualitate

„Forumul creștinilor LGBT” din 2017 va avea loc la București. În 2016 a fost la Chișinău

ab510976a8456e1ff3f615b792ff438b98

UPDATE. Comentariu Stiripentruviata.ro: Pentru că mulți cititori ne-au întrebat pe Facebook și în privat dacă susținem toate punctele de vedere expuse pe site, facem observația că noi nu susținem, în mod evident, toate părerile și viziunile prezentate aici. De pildă, dacă relatăm despre evoluția legiferării eutanasiei în lume, nu înseamnă că suntem de acord cu această practică. Stiripentruviata.ro susține familia naturală și dreptul la viață al persoanei umane de la concepție și până la moartea naturală. 

În cazul prezentat în știrea de față, opinia redacției este că fiecare om este liber să adere la ce credință dorește. Fiecare îl vede pe Dumnezeu după cum îi dictează propria conștiință și este liber să se exprime în consecință. Dar aceasta nu înseamnă că anumite persoane au dreptul să ceară, sub pretextul nediscriminării,  incorporarea necondiționată a credințelor lor în doctrina religioasă a diverselor denominații creștine care resping anumite sitluri de viață.

La fel ca și accesul la instituția căsătoriei, aderarea la un cult religios sau altul nu se face prin schimbarea instituției respective pentru a o adapta la un individ sau la o minoritate de dragul „nediscriminării”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ci indivizii sau minoritățile pot să adere la un anumit cult dacă se regăsesc în aceste instituții/credințe și cred că acestea îi definesc ca persoane. Dacă nu, căutările trebuie să îi poarte mai departe, spre alte zări, acolo unde se vor găsi pe ei înșiși cel mai bine.

S-a vorbit adesea despre faptul că, așa cum nu e nevoie de certificat de căsătorie ca să ne trăim liber iubirea, tot astfel, nici pentru a ne trăi credința personală nu avem neapărat nevoie de o instituție anume.

Suntem diverși și trebuie să ne trăim la fel de divers iubirea și credința, fără a încerca să uniformizăm credințele, ideile și instituțiile.

De asemenea, dorim să mai facem precizarea că Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

 

ȘTIREA INIȚIALĂ. În perioada 29 septembrie-2 octombrie, la Chișinău a avut loc al IX-lea Forum al Creștinilor LGBT din Europa de Est și Asia Centrală. Cei 58 de participanți au provenit din Moldova (inclusiv regiunea transnistreană), Rusia și Ucraina (inclusiv regiunea Donețk), Belarus, Polonia, România, Estonia, Suedia și Țările de Jos.

Tema Forumului a fost dată de versetele din Epistola către Romani (8: 38-39): „Căci sunt încredințat că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici înălțimea, nici adâncul și nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru”.

ab7c6a30a6ac0fb551539e15606feb67

In acest an, Forumul nu a adoptat o rezoluție adresată Bisericii și societății, ci s-a concentrat pe dezvoltarea viziunii interioare, înțelegerea nevoilor și capacităților participanților. Pe parcursul mai multor sesiuni a fost elaborat un document colectiv dedicat creării unei comunități de creștini LGBT.

ab21447b85b5d8970e7581cdafa634040d

Primul Forum al creștinilor LGBT a avut loc în 2004, la Sankt-Petersburg. După o pauză, Forumul a fost din nou organizat în 2009 și de-a lungul anilor a avut loc la Moscova, Sankt-Petersburg, Kiev, Samara și Tartu (Estonia).

În 2017, Forumul va avea loc la București.

Veaceslav Balan, coordonator național al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) în Moldova, a vorbit la deschiderea Forumului și-a exprimat sprijinul:

Speram ca acest forum va fi un element important în construcția unei societăți egalitare și accesibile tuturor, fără prejudecăți, stereotipuri și discriminare.

 

Citește și Biserica ortodoxă cipriotă își va face propria rețea educațională, bazată pe morala creștină, iar activiștii LGBT cheamă în judecată ahiepiscopul pentru incitare la ură

 

ab166fd36a824ac51a48cf36b73591a57a

Printre subiectele abordate: „trans-teologie”, „teologia feministă”, feminism și mișcarea LGBT, persoanele intersex. O atenție deosebită a fost acordată pregătirii noilor lideri pentru grupuri din Europa de Est și căutarea discursului afirmativ în tradiția ortodoxă. Au existat, de asemenea, ateliere de lucru privind dezvoltarea relațiilor armonioase, construirea unei comunități incluzive și desfășurarea de activități religioase pentru persoanele LGBT. Fiecare zi a început și s-a încheiat cu rugăciune.

MĂRTURII DE LA PARTICIPANȚI

Leia, organizatorul forului:

Majoritatea creștinilor LGBT sunt persecutați în bisericile lor, în cazul în care recunosc în mod deschis orientarea sau gen, identitatea lor sexuală. Prin urmare, pentru mulți dintre membrii noștri, singura posibilitate de a combina identitatea LGBT cu identitatea creștină rămâne acest forum.  Din păcate, când Moldova a fost adoptată Legea „cu privire la asigurarea egalității”, biserica a fost adversarul cel mai înfocat și activ al legii, argumentând că este o „lege [specială] pentru homosexuali”, deși nu este așa. Acesta protejează multe alte categorii de persoane. În acest an, în cadrul forului, ne întâlnim cu comunitatea locală LGBT creștină și discutăm despre planurile de dezvoltare ale grupului.

Michael, Varșovia:

Acest forum e al cincilea la care particip. E foarte interesant să văd cum creștem și ne dezvoltăm ca și comunitate. Întotdeauna e frumos să vezi noi chipuri frumoase! Aceasta arată cât de important este un spațiu în care se poate vorbi despre și se pot trăi liber și în siguranță ambele părți ale identității noastre – cea creștină și cea LGBT

Augustin, din Chișinău:

În comunitățile noastre, în bisericile noastre, nu există niciun loc măcar pentru a discuta problemele LGBT. Am fost condamnați imediat la pocăință. Dar acest forum ne oferă posibilitatea de a ne ruga împreună, de a fi noi înșine, fără a judeca sau a fi judecați. Este un forum incluziv, la care participă creștini ortodocși, catolici, protestanți și susținători.

Momentul cel mai emoționant pentru mine a fost în timpul slujbei religioase, când s-a citit textul din Biblie în limba rusă, română, engleză, după care s-a lăsat complet tăcerea, ne priveam, dat nu puteam vorbi. S-a citit același text din Biblie și în limbajul semnelor. Am înțeles fiecare gest, fiecare mișcare a mâinilor. Tăcerea ne-a umplut de emoție.

Nikita, din Chișinău:

Indiferent de naționalitate, educație, statut social sau orientare sexuală, oamenii cred în Dumnezeu, iar acest lucru este foarte important, pentru că, în opinia mea, credința formează ființa umană cu valori morale și fapte relevante. Acest forum, în opinia mea, a dat participanților ocazia de a împărtăși problemele cu care se confruntă în viața de zi cu zi, să se sprijine reciproc, pentru a face noi prieteni, cunoștințe noi.

Surse: Point.md, Locals.md

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


2 Comments

  1. A fi crestin LGBT este ca si cum ai fi ateu credincios. Ce vremuri am ajuns, cand este batjocorita si neinteleasa credinta! Rastalmacita, chiar. Poti fi LGBT, sa te vindece Dumnezeu de patima si sa devii crestin. Dar LGBT si crestin concomitent e un nonsens! Eventual un crestin stapanit de patima asta, care pana la moarte inca are sanse sa isi revina si sa se mantuiasca!

  2. Acești oameni se inseala singuri și vor să înșele si pe alții ! Ultima carte a Bibliei , Apocalipsa spune că Sodomitii nu vor intra în cer !! Dumnezeu le cere să părăsească acest păcat, iar dacă nu ,tot ce fac ei este zadarnic !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button