viaţa de familie

Feodor Dostoievski despre viața de familie

de Redacția Stiripentruviata.ro

„Ce bine e, după o ceartă, să te împaci, când îți ceri tu însăți iertare sau îl ierți. Și așa li-e de bine la amândoi, așa de bine le cade deodată, ca și cum s-ar fi întâlnit din nou, ca și cum s-ar fi cununat a doua oară, ca și cum dragostea s-ar fi înfiripat încă o dată. Și nimeni n-are voie să știe ce se întâmplă între bărbat și femeie, dacă ei se iubesc. Și orice ceartă s-ar porni între dânșii, nici măcar pe mama vreunuia dintre ei nu trebuie s-o ia de judecător și să-i povestească ceva despre celălalt. Ei singuri își sunt judecători. Dragostea e o taină dumnezeiască și trebuie ferită de toți ochii străini, orice s-ar întâmpla între cei doi. Așa e mai sfântă, mai bună. Așa se stimează mai mult unul pe celălalt și pe stimă multe se întemeiază.

Și dacă a existat dragostea, dacă s-au cununat din dragoste, de ce dragostea ar trece? Oare chiar nu poate fi păstrată? Rare sunt cazurile când nu poate fi păstrată. Și dacă ai norocul de un soț bun și cinstit, cum să lași dragostea să treacă? Ce-i drept, dragostea din primele luni de căsătorie trece, însă vine în urma ei altă dragoste mai bună. Cei doi își contopesc inimile, toate treburile le orânduiesc împreună, n-au secrete unul față de altul. Și, de cum apar copiii, până și zilele cele mai grele par o fericire, numai să iubești și să ai curaj. Așa și munca te înveselește, așa îți rupi câteodată de la gură de dragul copiilor, dar o faci cu bucurie. Doar și ei te vor iubi mai apoi pentru asta, deci, prin copii vei fi bogat mai târziu. Cresc copiii și simți că le ești exemplu, că ești un sprijin pentru ei, că vei muri, iar ei vor purta, toată viața, sentimentele și gândurile tale în sufletul lor așa cum le-au primit de la tine, după chipul și asemănarea ta. Deci, asta-i o mare îndatorire. Cum să nu se apropie mai mult mama de tată și tata de mamă? Se zice că, pasămite, e greu să ai copii? Cine zice? E o fericire divină!”

Feodor Dostoievski, Însemnări din subterană, Editura Polirom, Iași, 2012, pp. 128-130.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button