Elveția: Un „da” diagnosticului de preimplantare (DPI) extins. Eugenia ia amploare
Sursă: reinformation.tv
Pe 14 iunie, Elveția a votat în proporție de 61,9% pentru diagnosticul genetic de preimplantare (DPI), care permite, de fapt, o revizuire a Constituției privind procrearea asistată medical – în ciuda a 57% de abțineri.
Legislația de punere în aplicare, deja votată de Parlament, va fi totuși supusă unui referendum, unde se vor putea manifesta oponenții: Partidul Evanghelic din Elveția, susținut de Uniunea Democratică de Centru – unicul partid împotriva proiectului – episcopii catolici, Federația bisericilor protestante, precum și organizațiile care protejează persoanele cu handicap. Dar șansele sunt mici.
Diagnosticul de preimplantare este realizarea unui diagnostic biologic folosind celule prelevate de la un embrion obținut prin fertilizare în vitro; face parte, prin urmare, din procrearea asistată medical. Se studiază cromozomi, anumite gene, pentru a identifica potențiale tulburări genetice sau erori naturale (trisomia 21), iar embrionii sănătoși “se separă” de embrionii afectați și sunt apoi transferați în uter.
Susținătorii cauzei apără cadrul curativ: boala este prevenită, se împiedică apariția suferinței. Ei susțin că numărul de avorturi va fi redus. Dar ce face acest diagnostic, altceva decât distrugerea mai multor embrioni de fiecare dată? Și riscul eugenic este imens. Unde se va opri? … Modelarea omul după voia sa, în ciuda creației, în ciuda naturii, în ciuda lui Dumnezeu.
Cel mai rău este că reforma legii este mult mai liberală decât propunerea inițială a Consiliului Federal, mult depășită în timpul dezbaterii parlamentare. Inițial, diagnosticul a fost deschis doar purtătorilor de boli grave.
Dreptul elvețian nu numai că deschide accesul la diagnosticarea cuplurilor care știu că poartă o boală ereditară gravă, dar, de asemenea, tuturor cuplurilor care folosesc inseminarea artificială, deoarece acestea nu pot avea copii altfel: atunci analizează sistematic ovulele, pentru a detecta posibila prezență a anomaliilor cromozomiale. Astfel, domeniul de utilizare trece de la aproximativ 50 la 100 cupluri în prezent, la 6.000 cupluri pe an.
Un alt punct: Consiliul Federal a vrut să crească la opt numărul de embrioni pe ciclu de tratament dezvoltate pentru părinții cu risc (spre deosebire de regula de trei embrioni care se aplică astăzi pentru fertilizarea în vitro). Amendamentul constituțional va aduce acest număr potențial de embrioni la doisprezece, provocând distrugerea și/sau congelarea lor sistematică.
La celălalt capăt al lanțului vieții: propunerile de lege germane privind sinuciderea asistată prezentate recent la Bundestag. Una pledează pentru un compromis între interzicerea eutanasiei și a sinuciderii asistate și legalizarea lor, așa cum raportează “Gènéthique”, iar cealaltă pledează pentru un veritabil “drept de a muri”. … Un model familiar… celui francez? Dezbaterea va avea loc în luna iulie. Noua legislație este așteptată acasă pentru luna noiembrie.
Traducere: Liliana Puescu
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com
În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.