familiesfaturi pentru tineri

Editorial: Bărbatul și femeia, egali și complementari / Revista „Pentru viață” nr. 3, Toamna 2014

de Alexandra Nadane

Am auzit prima dată de problema femeii când nu intrasem încă în adolescență. Cu elanul vârstei de 12 ani, m-am hotărât să îmi dedic viața, sau măcar o parte a ei, apărării drepturilor femeilor.

Egalitate

Peste un număr de ani am văzut ce înseamnă abuzul fizic și abuzul psihic împotriva femeii. Și nu este vorba doar despre violența în familie ori de abuzurile sexuale intens medi­atizate. Violența împotriva femeii începe de la avorturile în funcție de sexul copilului, care sunt responsabile pentru sute de milioane de femei „lipsă” din populația Indiei și a Chinei, până la devalorizarea femeii aflate la vârsta a treia, fie că e statuată în politica unui gigant media precum BBC, fie că e condensată în „Babo, stai acasă dacă nu poți să te miști!” auzit pe scările tramvaiului.

Nu este loc în spațiul acestui editorial să povestesc cum am ajuns la concluzia că inamicii femeilor nu sunt bărbații și că drep­turile femeilor nu trebuie să fie cucerite de la bărbați. Scriu doar atât: că, deși avorturile sunt în general decise de bărbați, avorturile selective sunt decise de femei care vor să aibă băieți! Dacă veți vedea documentarul It’s a girl, veți înțelege clar această realitate.

Complementaritate

De fapt, binele unui bărbat se află alături de o femeie și binele unei femei se află alături de un bărbat. Așadar, ceea ce pare un inamic este chiar ajutorul cel mai important. Nu numai important, ci de neînlocuit. O femeie aduce în viața unui bărbat ceea ce el nu are, iar un bărbat aduce în viața unei femei ceea ce ea nu are. Bărbatul și femeia sunt comple­mentari fizic și psihic. Cel mai clar se vede această realitate în faptul că, pentru a apărea o nouă viață umană, este nevoie de un bărbat și de o femeie: în absența unui spermatozoid și a unui ovul, nu există concepție.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Concluzia este că un bărbat se va împlini ca om numai alături de o femeie, iar o femeie se va împlini ca om numai alături de un bărbat.

***

Am ales pentru copertă imaginea a doi miri, pentru că atunci cei doi sunt într-un moment pentru care s-au pregătit întreaga viață. Familia este cadrul în care egalitatea și complementaritatea se manifestă prin excelență. Dar trăim în secolul XXI, iar postmodernitatea redefinește sau vrea să redefinească totul. Inclusiv familia. Unii consideră că au și reușit.

De ce se dorește redefinirea familiei? Când cineva vrea să schimbe ceva, înseamnă că nu este mulțumit de starea de lucruri. Familia a fost dintotdeauna reperul fundamental al persoanei și al societății. Ca urmare, o familie mai solidă înseamnă persoane mai împlinite și o societate mai bună.

În istoria omenirii există exemple pentru fel de fel de conviețuiri. Dintre toate, în conștiința majorității oamenilor, indiferent de momentul istoric, a rămas ca viabilă familia alcătuită din bărbat și femeie, împreună cu copiii lor. Mai poate face față acest tip de familie aspirațiilor oamenilor din secolul XXI? Da, pentru că el se bazează pe complementa­ritatea naturală dintre bărbat și femeie!

De fapt, soluția la problemele familiei nu este redefinirea acesteia, ci aprofundarea ei. Bărbatul să fie foarte bărbat, iar femeia, foarte femeie. Astfel, fiecare va aduce ceva unic, neprețuit și potrivit pentru celălalt, împlinindu-se atât pe sine, cât și pe celălalt.

Acesta este firea lucrurilor. Plasarea în afara ei generează, pe termen lung, la nivel personal, drame personale, iar la nivel public tragedii precum cele născute de orice utopie. A ține cont de această fire a lucrurilor reprezintă, la nivel personal, temelia unei împliniri, iar la nivel public garanția stabilită­ții și continuității.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button