Dreptul de ședere recunoscut de CJUE cuplului Coman-Hamilton era recunoscut deja în dreptul român
de Andrei Iosif
În articolul „Implicații ale Deciziei CJUE pronunțate în cauza Coman-Hamilton”, publicat pe site-ul Juridice.ro, av. Ana-Corina Săcrieru reamintește prevederile art. 277 din Codul Civil, care spune că:
Deși în România:
Este interzisă căsătoria dintre persoane de același sex.
Totuși:
(4) Dispozițiile legale privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rămân aplicabile.
De asemenea, avocatul amintește de dispozițiile art. 2 pct.6, 7 și art. 3 alin. 2 din OUG 102/2005:
ART: 2
(…)
- persoană aflată în întreţinere – orice alt membru de familie, indiferent de cetăţenie, care nu se încadrează în definiţia prevăzută la pct. 3 şi care, în ţara de origine ori de provenienţă, se află în întreţinerea sau gospodăreşte împreună cu cetăţeanul Uniunii Europene ori se află în situaţia în care, din motive medicale grave, este necesară asistenţa personală a acestuia;
- partener – persoana care convieţuieşte cu cetăţeanul Uniunii Europene, dacă parteneriatul este înregistrat conform legii din statul membru de origine ori de provenienţă sau, în cazul în care parteneriatul nu este înregistrat, relaţia de convieţuire poate fi dovedită;
(…)
ART: 3
(2) Persoanele aflate în întreţinere, precum şi partenerul beneficiază de drepturile membrilor de familie ai cetăţeanului Uniunii Europene privind intrarea şi rezidenţa pe teritoriul României, în condiţiile stabilite de prezenta ordonanţă de urgenţă.
Așadar, spune av. Ana-Corina Săcrieru în articolul citat, „legislația națională avea oricum consacrat acest drept de ședere” – singurul recunoscut de CJUE soțului de același sex, căsătorit pe teritoriul altui stat, cu un cetățean român.
Să sperăm că va observa Curtea Constituțională acest aspect esențial și că va respecta suveranitatea dreptului național, după cum garantează și CJUE.
Citește mai multe articole de Andrei Iosif