bioeticăopinii

Dr. Vasile Astărăstoae: Autonomie și responsabilitate în sănătate

de dr. Vasile Astărăstoae, Facebook

S-a discutat și se discută despre autonomia pacientului. Din păcate, foarte mulți dintre cei care apelează la acest argument (medici și/sau pacienți) au o abordare sectară și, adesea, în necunoștință de cauză. De aceea doresc să fac câteva precizări.

Cuvântul autonomie provine din limba greacă, Autos = sine și normos = regulă, și înseamnă dreptul la alegere liberă, individuală (autonomie personală). Indivizii au dreptul la autodeterminare. O persoană acționează autonom atunci când acțiunile sale sunt rezultatul propriilor alegeri și decizii. Pentru Kant indivizii raționali sunt scopuri în sine, nu mijloace pentru scopurile altora și au valoare intrinsecă, dar este datoria celorlalți să respecte această valoare și să evite a-i trata ca și cum ar fi simple părți ale lumii care pot fi manipulate după dorința altora.

Respectul persoanei este fundamentul relației medic-pacient.

Trebuie îndeplinite două cerințe:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
  • Dreptul individului de a lua decizii legate de îngrijirea medicală sau cercetarea pe subiecți umani – consimțământ vs. refuz;
  • Necesitatea de a îi proteja pe cei cu autonomie redusă sau absentă.

Avantajele unei astfel de abordari:

  1. Ajută pacienții să realizeze și să obțină ceea ce doresc;
  2. Promovează starea de sănătate – pacienții pot decide mai bine pentru ei decât alții;
  3. Stimulează pacienții să-și asume responsabilitatea deciziilor și controlul asupra propriilor vieți;
  4. Factor de reglare a medicinei ca profesie liberală.

În practica medicală principiul autonomiei stă la baza dreptului pacientului la autodeterminare. Cu o condiție: pentru decizia finală a pacientului, autonomia nu este doar un drept, ci și o responsabilitate. Pacientul este autonom să ia decizii responsabile.

În general, toți pacienții se simt dependenți de medici, de acea respectarea autonomiei pacienților de către medici este crucială; trebuie asigurat un spațiu neutru pentru ca pacienții să poată lua propriile decizii în legătură cu propria lor demnitate.

O persoană calificată ca furnizor de servicii de sănătate este considerata a fi un expert în medicină, dar pacientul este un expert în ce privește propriile sale preferințe, credințe și valori. Un pacient poate refuza recomandările medicului, dar nu are dreptul la tratament dincolo de standardele medicale din prezent și de disponibilitatea tratamentului. Cu alte cuvinte, pacienții au dreptul de a refuza tratamentul, dar nu pot pretinde alte tratamente. Sănătatea publică are tendința de a nu ține cont de valorile individuale (de autonomia pacientului) sub pretextul binelui colectiv, adesea, fără o fundamentare credibilă.

Autonomia înseamnă și responsabilitățile pacientului în îngrijirea sănătății.

Responsabilitatea pacientului constă în:

  • Responsabilitatea pentru consecințele deciziilor liber exprimate

Dacă indivizii sunt cu adevărat autonomi și decid, bucurându-se de toată libertatea, ei trebuie să-și asume responsabilitatea pentru consecințele deciziilor lor. Un exemplu este angajamentul în comportamentele riscante.

  • Responsabilitatea de a evita încălcarea autonomiei altei persoane

O limită la autonomia unui individ o reprezintă autonomia altor indivizi. Nu putem afirma că, în calitate de persoane autonome, avem dreptul de a limita autonomia altor persoane. Dacă vrem să facem alegeri de unii singuri și astfel să ni se respecte valorile noastre, suntem obligați să oferim același respect pentru alegerile și implicit pentru valorile celorlalți. Un exemplu este dezbaterea despre fumat: suntem liberi să fumăm și să punem în pericol propria noastră sănătate, dar nu putem pune în pericol sănătatea celorlalți. Sau vaccinarea: suntem liberi să ne vaccinam, dar nu putem impune altora să se vaccineze.

În concluzie, atât autonomia pacientului, cât și a medicului trebuie întotdeauna însoțită de responsabilitate. Respectul persoanei și a valorilor sale este, de fapt, expresia libertății într-o societate.

Citește mai multe articole de dr. Vasile Astărăstoae


Acest articol se bazează pe opiniile surselor citate. Informațiile de aici nu reprezintă sfaturi medicale și nu sunt prezentate cu scopul de a înlocui relația directă a cititorilor cu medicul lor sau cu un profesionist acreditat în domeniul sănătății. Stiripentruviata.ro se pronunță în favoarea respectării drepturilor constituționale și a drepturilor pacientului de a alege liber, după consultarea medicului, tratamentul și profilaxia pentru sine și pentru copiii săi.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button