familie

De ce continuă abuzurile asupra copiilor Smicală

de Ștefania Armanca, Stiripentruviata.ro

Copiii Mihai și Maria Smicală au fugit din centrele de plasament finlandeze în care erau ținuți cu forța de teama relelor tratamente, printre care au menționat, în înregistrări audio, izolarea și interdicția de a mai frecventa școala. Mihai a fost acceptat la unul din cele mai bune gimnazii din Finlanda și vrea să devină avocat.

După ce au fost găsiți de poliție, copiii au fost duși într-o locație necunoscută. Camelia Smicală bănuiește că Mihai și Maria se află în clinici de psihiatrie, ceea ce ar reprezenta un nou abuz adăugat celorlalte. Protestele continuă în fața Ambasadei Finlandei de la București și în acest final de săptămână.

Camelia Smicală a explicat mereu că autoritățile finlandeze de protecția copilului nu vor să-și recunoască abuzurile în cazul copiilor ei, deoarece abuzul a devenit modul lor de lucru. Dacă îi „eliberează”, vor fi nevoiți să facă același lucru și cu alte mii de copii care generează venituri uriașe din bani publici.

La o populație de 5,4 milioane, Finlanda are 89 de centre de copii, 615 furnizori de servicii conexe și 4.290 de familii sociale (de plasament). Prin comparație, România, la o populație de 19 milioane, are în jur de 4.000 de familii de plasament și, pentru a dezinstituționaliza toți copiii din sistem, ar avea nevoie în total de 8.000 de familii de plasament. Este o cerință europeană, deoarece standardele în domeniu spun că, pentru copii, cel mai benefic este mediul familial, nu centrul de plasament.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Tampere, municipalitatea finlandeză care a decis să-i ia pe Mihai și Maria Smicală de lângă mama lor, ignorând custodia acordată acesteia de către un judecător, a avut în 2018 un buget de servicii sociale pentru copii în valoare de aproape 48 de milioane de euro.

Organizația finlandeză Lokakuun Liike avertizează că Finlanda are cea mai mare rată de copii în plasament. În marile orașe, unu din zece copii primește o formă sau alta de asistență socială, iar unu din douăzeci ajung în plasament. Organizația mai acuză că există multe verdicte de încălcare a drepturilor omului la CEDO în legătură cu serviciile de protecția copilului din această țară și că Finlanda nu are organisme oficiale de supraveghere și control în domeniu.

Estimarea organizației este că, la nivel național, un miliard de euro se cheltuie numai pe costurile de plasament. O familie de plasament poate primi până la 30.000 de euro pe an pentru un copil, din care o treime sunt scutiți de impozit. Pe lângă aceasta, familiile de plasament mai primesc și alte forme de ajutor financiar și beneficii. Yle.fi a calculat că, în 2014, costul mediu per copil în sistemul de protecție socială a fost de 51.174 euro.

Finlandezii nu au renunțat însă nici la centrele de copii. Iar o cercetare făcută de platforma online a televiziunii publice finlandeze a descoperit că, între 2017 și 2019, o zecime din căminele de plasament din Finlanda înregistraseră neregularități în întocmirea documentației, încălcări ale drepturilor omului și ale legii de protecția copilului. În presa finlandeză apar periodic știri despre investigații ale poliției cu privire la relele tratamente aplicate copiilor aflați în centrele de plasament din această țară.

Lokakuun Liike mai estimează că 20% din copiii aflați în sistemul de protecție socială au fost luați din familie împotriva voinței lor și fără consimțământul părinților. „Reunirea acestor familii este foarte rară în Finlanda, iar plasamentul este de obicei permanent”, precizează Lokakuun Liike, adăugând că aceasta contravine Convenției Internaționale a Drepturilor Omului.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

4 Comments

  1. Ce putem sa facem, cand ne tradeaza chiar „reprezentantii” nostri din MAE? Astia recunosc ca „prevaleaza” cetatenia finlandeza, ca si cum cetatenia romana nu le confera niciun drept si nu-i poate proteja. Daca erau americani, trimiteau un comando si ii scoteau. Asa spun: „Ce vreti sa ne batem cu Finlanda pentru 3 oameni?” Da, ASTA VREM. Sa va bateti pentru fiecare cetatean roman!

  2. Situația este tensionata de ani de zile. Acum trebuie sa se știe toate datele problemei și abia atunci putem sa ne dam cu părerea, ca jurnaliști sau simpli cetățeni. Atunci când trăim in străinătate,copii au dubla cetățenie, tatăl este cetățean finlandez trebuie văzut cum arată legile lor in aceasta situație. Atunci cand alegem sa trăim pe alte meleaguri trebuie sa respectam legile țării respective. Asta este!

    1. Totusi este foarte straniu ca nu au voie sa locuiasca cu mama lor care are un loc (casa, apartament… ) unde sa-i tina, are un serviciu si a avut intotdeauna grija de ei. Asta nu pot eu sa inteleg, pe ce motiv au fost luati de la mama lor? Exista ceva care nu ni se spune? Altfel ar fi trebuit scris la CEDO care i-ar fii ajutat imediat, iar Finlanda nu poate sa nu respecte hotararile CEDO si sa nu le puna in aplicare imediat, tinand cont ca e vorba de niste copii.

  3. Este un sistem cum nu am auzit niciodata.nu cunosc legea finlandeza.noi de aici ne rugam sa se termine calvarul copiilor si al mamei.r

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button