avort

Curtea Supremă SUA ar putea elimina legea federală care permite avortul până la 9 luni de sarcină: Opinia unui judecător apare „pe surse” în presa progresistă

de Redacția Stiripentruviata.ro

Într-un caz care are legătură cu Roe vs. Wade, legea avortului din SUA, opinia încă secretă a judecătorului conservator Samuel Alito de la Curtea Supremă SUA a fost obținută „pe surse” și publicată luni în publicația progresistă Politico.

Faptul că un site cu opinii de stânga face acest gest a fost interpretat ca o presiune asupra Curții Supreme din partea celor pro-avort, susținuți de Partidul Democrat din SUA.

Curtea Supremă urma să se pronunțe abia în iunie în cazul Dobbs vs Jackson Women’s Health Organization, în care o clinică de avort (Jackson Women’s Health Organization) a dat în judecată statul Mississippi, care a impus printr-o lege ca procedura de avort să nu se mai facă după 15 săptămâni de sarcină decât în caz de urgență medicală sau malformații grave ale fătului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Documentul obținut pe surse a fost redactat de judecătorul Samuel Alito în februarie 2022, după ce în octombrie 2021, Curtea Supremă a audiat părțile implicate. În documentul scurs luni în presa americană, judecătorul scrie:

Judecătorul Samuel Alito, membru al Curții Supreme SUA din 2006

„Susținem că trebuie retrase deciziile Curții Supreme din cazurile Roe vs. Wade (1973) și Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania vs. Robert P. Casey (1992). A venit timpul să luăm în considerare Constituția și să lăsăm chestiunea avortului la decizia reprezentanților aleși de popor.”

Se observă astfel că în Constituția Americană nu este reglementat avortul, acesta putând să fie reglementat, cu sau fără limitările actuale, de fiecare stat în parte. Așadar, la Curtea Supremă SUA nu se dezbate „interzicerea avortului”, ci dacă fiecare stat în parte poate a legifera această chestiune în funcție de mentalitatea și cultura locului.

Pancartă de la Marșul pentru viață 2022 de la Washington, DC

Judecătorul mai notează în documentul scurs în presă că, la data deciziei din cazul Roe vs. Wade, 30 din cele 50 de state americane aveau legi care interziceau total avortul. Practic, prin decizia Curții Supreme, nouă judecători nealeși de popor, ci numiți de președintele SUA, au legiferat eliminarea oricărei limite cu privire la avortul la cerere.

În prezent, legea federală SUA permite avortul din orice motiv și până în ultimul stadiu de sarcină (9 luni), când este de fapt o naștere indusă după uciderea fătului în pântece. În ultimii ani, numeroase state au votat legi prin care impun o limită în efectuarea procedurii de avort la cerere.

Procesul are loc în contextul în care rata avortului scade în SUA, iar majoritatea statelor votează legi care protejează viața copiilor nenăscuți. Sondaje recente arată că marea majoritate a americanilor respinge avortul în stadiu avansat al sarcinii și sprijină protejarea vieții copiilor nenăscuți.

Pancartă de la Marșul pentru viață 2021 de la Washington, DC. În SUA, promovarea protejării prin lege a dreptului la viață pentru copiii nenăscuți a mers de decenii mână în mână cu sprijinul oferit mamelor în criză de sarcină de către organizațiile pro-viață. În dreapta imaginii este Jor-El Godsey, președintele celei mai mari rețele globale de centre de sprijin în criza de sarcină, Heartbeat Intl.

Componența Curții Supreme înclină în ultimul timp către opinii conservatoare. Trei judecători conservatori au fost numiți de fostul Președinte Donald Trump: judecătoarea pro-viață Amy Coney Barrett, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh. Alți doi, care sunt dinainte membri ai Curții, sunt cunoscuți ca având opinii conservatoare: Samuel Alito și, uneori, Clarence Thomas.

Citește și Avortul nu trebuie să fie prețul plătit pentru egalitatea în drepturi a femeilor


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button