viaţa de familie

Cum să nu transformăm o discuție în ceartă?

de Pr. Pavel Gumerov

Cum să nu transformăm discutarea unei teme în ceartă? Trebuie să ținem minte că într-o stare de iritare, de enervare, oamenii comit fapte pe care apoi le regretă. În condițiile unei răbufniri emoționale, se ridică nivelul de adrenalină din sânge. Această provoacă senzații plăcute, excitație și dorința de a continua să te mânii, dar dacă ai răbdare și stingi în tine această dorință, dacă îți concentrezi atenția pe altceva, mânia trece destul de repede. Și atunci, într-o stare de liniște a duhului, poate fi continuată discuția. Dacă nu există posibilitatea de a aștepta măcar câteva minute, pur și simplu respirați adânc de câteva ori și țineți-vă răsuflarea câteva secunde, expirați, iar după aceea gândiți-vă dacă merită să dați frâu liber emoțiilor și care vor fi consecințele răbufnirii.

Când simțim că încordarea emoțională a ajuns la limita maximă admisibilă, trebuie să știm să ne oprim; iar dacă nu putem să ne liniștim, trebuie să luăm o pauză. Când simiti că deja vă pierdeți autocontrolul, că peste câteva minute veți fi în stare să faceți gesturi necugetate, să vă spuneți unul altuia vorbe tăioase, dureroase și să vă certați în mod serios, atunci, oricât de mare ar fi tentația de a continuă discuția, trebuie neapărat să vă mobilizați toată voința, să vă rugați în gând, să faceți o mică pauză și să spuneți: „Nu putem purta o discuție atât de serioasă într-o stare atât de tensionată, fiindcă nu ne mai controlăm. Trebuie să ne oprim, să ne liniștim, altfel putem ajunge să ne certăm”. După aceea este mai bine să ieșiți din cameră. Dacă cei doi nu pot să discute cu calm problema, mai bine să evite discuția, fiindcă această nu îi va ajută să o rezolve.

Mânia nu numai că nu îngăduie rezolvarea conflictului, ci, în general, ne strică foarte tare viața. Dacă celălalt a făcut ceva ce ne-a stârnit nemulțumirea, este un lucru destul de zadarnic și lipsit de noimă să ne enervăm, să țipăm și să îl ocărâm. Nu putem da timpul înapoi, iar de pierdut avem foarte mult.

De pildă, soția a promis să îi calce soțului o cămașă ori să îi spele pantalonii, dar s-a luat cu altceva și a uitat. Dacă soțul se va lăsa stăpânit de mânie și va țipa la soție, nu va obține nimic (pantalonii tot nespălați vor rămâne), ci își va pierde pacea cu jumătatea sa și pacea din propriul suflet. Mult mai bine este să luăm o pauză, să ne liniștim și să depunem eforturi raționale pentru a rezolva problema.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Poate că unii din cititori vor replica: „Dar dacă nu reacționăm deloc la greșeală, celălalt o să o comită în continuare!”. Eu cred că este o întreprindere lipsită de sens să corectezi pe cineva cu ajutorul mâniei și al țipetelor. Atunci când omul este cuprins de enervare și de emoții, el nu este capabil nici măcar să își formuleze corect observațiile. Critica pe care o face nu va avea niciun efect. Este mult mai bine să tacă, apoi să aprecieze în mod obiectiv situația și, dacă este cazul, să discute cu calm problema apărută.

Pr. Pavel Gumerov, Conflictele familiale: prevenire și rezolvare, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2013


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button