familie

Cum funcţionează contul Junior Centenar

Începând din această lună, părinţii pot economisi pentru copiii lor într-un cont special sub formă de depozit, denumit Junior Centenar, iar statul va contribui la fondul de economii cu 600 lei anual, dacă în anul respectiv suma depusă a fost de minimum 1.200 lei, adică o sută de lei pe lună. Contul este deschis pe numele copilului, automat, la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi, dar participarea la acest program nu este obligatorie, părinţii fiind liberi să opteze pentru alte instrumente de economisire.

Potrivit premierului Viorica Dăncilă, iniţiativa instituirii acestui mecanism de economisire are rolul „să faciliteze accesul la educaţie şi să acopere lipsa de venituri”.

„În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă. Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei. Dreptul la prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire în care s-au efectuat depunerile, mai puţin pentru anul în care titularul împlineşte vârsta de 18 ani. Prima de stat se plăteşte în contul individual de economii Junior Centenar, la scadenţa depozitului, cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri”, se precizează în Ordonanţa nr. 104/2018, publicată în Monitorul Oficial din 4 decembrie 2018.

De precizat că sumele din contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase înainte de împlinirea vârstei de 18 ani decât în cazuri de forţă majoră, cum ar fi necesitatea achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea copilului de boli grave, respectiv boli infecţioase, boli rare, afecţiuni oncologice, malformaţii congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice şi intoxicaţii, în cazul achitării cheltuielilor pentru serviciile medico-sociale de care beneficiază copilul cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie sau în cazul decesului titularului contului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În contul individual de economii se pot depune de către părinţi sau alte persoane, oricând, sume de bani în lei, prin virament, mandat poştal prin oficiile Companiei Naţionale „Poşta Română” – sau în numerar prin casieriile unităţilor Trezoreriei Statului, mai precizează actul normativ.

În cazul copiilor ocrotiţi prin serviciile pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale în luna decembrie a fiecărui an, iar în cazul în care copiii sunt adoptaţi, începând cu data adopţiei, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine adoptatorilor.

Sursă: ziarullumina.ro


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button