familie

În ultimul său interviu, Jacques Derrida, părintele deconstrucției postmoderne, dezvăluia deconstrucția ultimă: cea a căsătoriei

Semnalare de Mihai Gheorghiu, Facebook

Dacă aș fi legiuitor, aș propune pur și simplu eliminarea din codul civil și secular, atât a cuvântului, cât și a conceptului de „căsătorie”.

„Căsătorie”, valoare religioasă, sacrală, heterosexuală, cu scopul său de a procrea, întru fidelitate veșnică etc., este concesia statului față de biserica creștină, în special în dimensiunea sa monogamă care nu este caracteristică nici evreilor (aceasta a fost impusă evreilor de către europeni abia în secolul trecut, iar în rândul evreilor nord-africani aceasta a devenit o obligație cu nu mai mult de câteva generații în urmă), nici musulmanilor, așa după cum este bine cunoscut.

Prin eliminarea conceptului și a cuvântului „căsătorie”, această ambiguitate religioasă sau ipocrizie, care nu are ce căuta într-o constituție seculară, ar fi înlocuită de o „uniune civilă” contractuală, un fel de pact generalizat, îmbunătățit, flexibil, între parteneri, fără limitare la sex sau la număr.

Cât despre cei care nu doresc să fie legați prin căsătorie în sensul tradițional – și pentru care, apropos, am cel mai mare respect –
aceștia ar putea să o facă în fața autorității religioase alese de ei – acesta fiind, de altfel, modul cum se procedează în alte țări care consacră căsătoria între homosexuali.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Unii oameni ar putea intra în relații prin oricare dintre aceste căi, unii prin ambele, iar alții ar putea face acest lucru fără a ține seama nici de dreptul civil, nici de tradiția religioasă. Cam atât am de spus în paranteza făcută despre căsătorie.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button