familie

COPIII SMICALĂ. Europarlamentarul Maria Grapini i-a cerut o întrevedere noului premier finlandez

de Redacția Stiripentruviata.ro

Miercuri, 15 ianuarie 2020, medicul român Camelia Smicală a anunțat găsirea copiilor ei fugiți din centrele sociale de câteva săptămâni. Românca a spus că cei mici vor fi internați la psihiatrie, iar ea va fi arestată pe motiv că i-ar fi influențat ca să fugă din centre.

În aceeași zi, un europarlamentar i-a cerut premierului finlandez o întrevedere referitoare la cazul copiilor români ținuți cu forța în centrele sociale finlandeze.

După scrisoarea transmisă, în urmă cu câteva zile, comisarului european pe Justiție, pe tema cazului medicului român Camelia Smicală, europarlamentarul Maria Grapini a decis să nu slăbească ritmul demersurilor oficiale, astfel că, miercuri, 15 ianuarie, i-a scris proaspătului prim-ministru finlandez, Sanna Marin.

În finalul scrisorii, Maria Grapini precizează că va efectua în curând o vizită în Finlanda și îi solicită o întâlnire premierului Sanna Marin pentru a discuta despre copiii Cameliei Smicală. Redăm integral mai jos scrisoarea europarlamentarului român, în care este recapitulat întreg cazul Cameliei Smicală.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Stimată Doamnă Prim-ministru,

Vă scriu cu referire la cazul doamnei doctor Camelia Smicală, mama care de trei ani încearcă să își reîntregească familia și să aibă din nou copiii alături de ea, fiind instituționalizați fără motive concrete.

De-a lungul acestor ani, am ridicat problema cazului familiei Smicală, instituțiilor finlandeze, române, precum și celor europene. Având în vedere că răspunsurile din partea instituțiilor române și europene arată că responsabilitatea și decizia aparțin statului finlandez, vă adresez rugămintea de a analiza acest caz, care din punct de vedere al dreptului copilului este departe de a fi respectat.

Camelia Smicală locuiește în Finlanda, unde este medic. A fost căsătorită cu un cetățean finlandez însă, în 2015, în urma divorțului, a rămas fără cei doi copii, deși minorii doresc să fie cu mama lor și instanța i-a încredințat mamei. S-a ajuns la această situație, după ce, atunci, fostul soț a denigrat-o pe Camelia Smicală, mama copiilor, doar din răzbunare. Autoritățile finlandeze au decis să instituționalizeze cei doi copii, Maria și Mihai, în mod abuziv și fără un motiv întemeiat.

Camelia Smicală, medicul român stabilit în Finlanda, încearcă să își recupereze copiii, care sunt ținuți separat în centre de plasament, rerespectându-se astfel principiul interesului superior al minorilor, statele fiind obligate să ia măsuri pozitive pentru respectarea drepturilor acestora.
Mihai, unul dintre cei doi copii instituționalizați, și-a exprimat în repetate rânduri dorința de a participa în instanță, însă autoritățile finlandeze nu i-au oferit acest drept care este prevăzut în legislația finlandeză. De asemenea, copiii și-au exprimat de mai multe ori dorința de a se întoarce la bunici in România, însă au fost refuzați.

Situația în prezent este una critică, cei doi copii, Mihai și Maria, au fugit din centrul de plasament, dorind să fie alături de mama lor, dar și din cauza tratamentului restrictiv și traumatizant la care sunt supuși. În acest moment nu se știe concret unde se află cei doi minori.

Mama și cei doi copii, care au și cetățenie română, doresc să se întoarcă în România.

În calitatea mea de europarlamentar, consider că apărarea drepturilor cetățenilor europeni trebuie să reprezinte o prioritate și trebuie acordată o atenție sporită acestui caz referitor la încălcarea drepturilor copiilor.”

În căutarea copiilor Smicală, poliția anchetează mama bazându-se pe teoria aberantă a unui psihiatru pro-pedofilie

De ziua lui Mihai Smicală, PS Macarie cheamă românii să fie solidari financiar cu mama acestuia

VIDEO. Interviul integral al TVR despre cazul Smicală cu av. Ana Corina Săcrieru

VIDEO. „Captivi în țara fericirii”: Povestea copiilor Smicală la „Dispăruți fără urmă” pe TVR 1

PS Macarie despre familia Smicală în Pastorala de Crăciun: „Tot ce vor este să stea împreună și să se întoarcă în țară”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button