familiereligie

PS Macarie despre familia Smicală în Pastorala de Crăciun: „Tot ce vor este să stea împreună și să se întoarcă în țară”

de Redacția Stiripentruviata.ro

În Pastorala de Crăciun transmisă credincioșilor, PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a menționat-o pe Camelia-Mihaela Smicală și pe copiii ei, Johan-Mihail și Maria-Alexandra, reținuți abuziv în sistemul de protecția copilului din Finlanda. Episcopul a spus:

„Suntem chemați cu toții să cultivăm sensibilitatea, să dăm dovadă de bunăvoire față de aproapele și de solidaritate față de cei care se află în suferințe. Să-i purtăm în rugăciunile noastre, să-i căutăm când sunt bolnavi și singuri, să le oferim umărul nostru când plâng și să ne bucurăm cu ei când se bucură. Să facem aceasta față de toți și să începem cu cei din jurul nostru, care au nevoie de noi. Iată, știm cu toții de necazurile prin care trece familia Cameliei-Mihaela Smicală, medicul român din Finlanda care stă separată de cei doi copii ai săi, Johan-Mihail și Maria-Alexandra. Tot ceea ce vor este să stea împreună și să se întoarcă în țară, însă aceste firești năzuințe nu le sunt îngăduite. Să ne rugăm cu toată osârdia pentru această familie și pentru toți cei care suferă din cauza separării, a singurătății, pentru toți care se simt abandonați și care nu se pot împărtăși de bucuriile simple, firești, ale vieții. ”

Înaltul ierarh a mai spus că se simte îndurerat să fie „martor al unor vremi de vrajbă și de ură între frați” și a lansat un avetisment cutrremurător pentru români:

„Niciodată nu am realizat ceva în istorie mânați de ură sau de răzbunare. Marile noastre momente naționale au fost înfăptuite prin jertfa tuturor și printr-un sentiment general de solidaritate. Iar când s-a întâmplat ca vrajba să pătrundă în poporul nostru, aceasta a fost urmată de durerea sfâșierilor din trupul țării și de iadul comunist. Nu se poate construi nimic prin ură, niciun bine nu poate fi dobândit prin cultivarea resentimentului și disprețului. Dacă nu putem învăța să fim buni, îngăduitori, iertători față de cei de un neam și de o credință, sau chiar față de cei din familiile noastre, oare cum vom putea să întâmpinăm cum se cuvine pe Mesia, pe Hristos Mântuitorul? Datori suntem cu iubirea față de aproapele nostru, indiferent de cum este el și ce opinii are.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pastorala se intitulează „Pruncul și răstignitul într-o lume a învârtoșării și a învrăjbirii”, cuprinde foarte frumoase pilde de credință și milostenie din viețile sfinților și se poate citi integral, în română, urmată de traducerea în engleză, pe site-ul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button