familie

Cazul Smicală, în atenția Președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Vechea problemă, lipsa pârghiilor instituționale

Preşedintele Comisiei pentru românii din afara graniţelor, deputatul PMP Constantin Codreanu, le cere autorităţilor române să arate mai multă fermitate, în apărarea propriilor cetăţeni plecaţi în alte ţări ale Europei şi care se află în dificultate.

El a reamintit situaţia Cameliei Smicală, condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare, în Finlanda, pentru defăimarea autorităţilor din această ţară, care i-au luat copiii în urmă cu doi ani:

Noi suntem deficitari, şi când spun noi, mă refer la instituţiile statului român, în relaţiile cu alte state şi uităm de un principiu sacru: reciprocitatea. Fie că vorbim de comunităţile istorice, fie că vorbim de diaspora economică, uităm să cerem aceleaşi drepturi pentru cetăţenii noştri care se află în statele respective şi pe care le au cetăţenii lor, aici. Îşi imaginează cineva că un lucru similar s-ar putea întâmpla unui cetăţean italian, polonez, în România – şi autorităţile să nu intervină, mult mai ferm, mult mai dur?

Amintim că în 2016, autorităţile finlandeze i-au luat în plasament pe cei doi copii ai Cameliei Smicală, o doctoriţă din Piatra Neamţ, după ce aceasta a divorţat de soţul ei, un cetăţean finlandez.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Sursa: Radio România Actualități


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button