familie

Valerian Stan, jurist și activist: „Mă despart de cei care cer legalizarea căsătoriei între persoanele LGBT în România”

Cotidianul.ro, 4 septembrie 2017


Juristul Valerian Stan, activist pentru drepturile omului și luptător pentru dezincriminarea relațiilor homosexuale în perioada în care a lucrat pentru organizația APADOR-CH, a publicat de curând un articol în care se declară susținător al modificării propuse de Coaliția pentru Familie în ceea ce privește definirea căsătoriei în Constituția României ca uniune „dintre un bărbat și o femeie”. Redăm mai jos câteva extrase din articol. Sublinierile aparțin redacției.


Încă din 1993 am militat pentru dezincriminarea penală a relațiilor dintre persoanele de același sex. Am contribuit apoi la constituirea Asociației acestor persoane. Am militat și voi continua să militez pentru ca ele să nu fie discriminate, contrar legilor interne și tratatelor la care România este parte. Cu ocazia sutelor de vizite în penitenciare (în câteva rânduri împreună cu liderul Asociației), am dat atenție și cazurilor în care deținuți LGBT erau victime ale unor abuzuri (nu o dată de nedescris!) din partea colegilor și personalului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Astăzi, însă, personal mă despart de cei care cer legalizarea căsătoriei între persoane LGBT în România. Prin urmare, voi susține modificarea Constituției (capodoperă a “avangardiștilor” Iliescu și Iorgovan) în sensul redefinirii căsătoriei. Am în vedere în primul rând specificitatea culturală și religioasă a societății românești. Modificarea Constituției va răspunde obiecției discriminării persoanelor de același sex în raport cu heterosexualii. Principiul non-discriminării este comun, cum știm, Constituției României, Convenției europene și Cartei drepturilor fundamentale a UE. În privința dreptului la căsătorie și la întemeierea unei familii, însă, cele două tratate stabilesc inechivoc și că acesta este “garantat în conformitate cu legile interne” (Convenția prevede exclusiv căsătoria dintre bărbat și femeie). Consecventă, CEDO a statuat repetat că statele nu pot fi obligate să permită căsătoria între persoanele de același sex (Hamalainen împotriva Finlandei – 2008 etc.). Dar deplin pertinentă va deveni pentru România, după amendarea Constituției, și Convenția ONU privind drepturile copilului: “Familia este unitatea de bază a societății și mediul natural destinat creșterii și bunăstării tuturor membrilor săi și, în special, a copiilor”.

(…)

Experiențe recente din alte țări indică o finalitate bine țintită a legalizării căsătoriilor LGBT: obligarea Bisericii Creștine la oficierea acestor căsătorii. Ce va mai însemna o asemenea Biserică – obligată să-și abandoneze astfel substanțial învățătura, Sfintele Taine și canoanele – îi e oricui ușor să înțeleagă. În 2009, căsătoriile LGBT au fost legalizate în Suedia (“campioana absolută a drepturilor omului”!). De atunci am știut bine ce va urma: în același an, Biserica Suediei (atât cât și cum mai era cu adevărat Biserică) le-a acceptat și ea. La un vot diferență al înalților ierarhi – și aruncându-se, evident, singură în aer. O petiție ulterioară a circa jumătate din preoți condamnând oficierea acestor căsătorii a rămas fără consecințe. Pentru ca în urmă cu nici două luni să se facă și cel din urmă pas: prim-ministrul a avertizat că preoții ori oficiază căsătoriile ori își caută altă slujbă.

Că ținta la care mă refer aparține în măsură infimă persoanelor de rând din comunitățile LGBT rezultă și din remarca pe care cineva mi-a făcut-o de curând. În solicitarea dreptului la căsătorie, în special la cea religioasă, există o fractură de logică culturală. Atât timp cât te emancipezi zgomotos de tradiție, e ilogic să revendici dreptul la o instituție atât de… tradițională.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button