familiehomosexualitate

CEDO: Căsătoria între un bărbat și o femeie nu reprezintă discriminare pe criteriu de orientare sexuală

La 9 iunie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului și-a publicat decizia în cazul Chapin & Charpentier împotriva Franței.

În 2004, francezii Stéphane Chapin și Bertrand Charpentier au obținut oficializarea relației lor la registrul stării civile din Bègles, o localitate din regiunea Bordeaux. Procuratura regională a obținut anularea actului la Tribunalul din Bordeaux, pe baza faptului că Franța nu are o lege a „căsătoriei” pentru persoane de același sex.

Cei doi francezi au făcut recurs la toate instanțele din țara lor. După respingerea recursului, au ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Bazându-se pe Art. 12 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, combinat cu Art. 14, care interzice discriminarea, ei au pretins că limitarea căsătoriei la cuplurile formate din persoane de sex opus reprezenta o încălcare discriminatorie a dreptului la căsătorie și a dreptului la respectarea vieții private și de familie.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În decizia recent publicată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că nu există o violare a drepturilor omului conform Convenției Europene a Drepturilor Omului în acest caz.

Citește și CEDO confirmă INEXISTENȚA unui „drept” la căsătoria între persoane de același sex

Antoine Renard, Președintele Federației Europene a Familiilor Catolice (FAFCE) a comentat astfel decizia: „Este o veste bună, deoarece arată că, în chestiunea familiei și a căsătoriei, trebuie respectată competența statelor care au ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului. (…) Încurajăm toate instituțiile naționale și internaționale să ia în considerare această decizie: căsătoria, adică uniunea dintre un bărbat și o femeie în vederea întemeierii unei familii, este o instituție unică și trebuie protejată”.

Decizia vine într-un moment istoric, în care mai multe națiuni europene au cedat puternicelor presiuni ideologice și au denaturat instituția căsătoriei, deschizând-o pentru cuplurile formate din persoane de același sex.

Citește și Homosexualismul ca ideologie: revoluționarea noțiunii de familie și abolirea conceptului de căsătorie

Situația a determinat alte țări să-și reafirme opțiunea pentru păstrarea definiției din dicționar a căsătoriei, ca realitate care implică un bărbat și o femeie. Mai multe țări au organizat referendumuri pentru a consfinți în legile lor fundamentale această definiție care până de curând a fost considerată de la sine înțeleasă. Cel mai recent a fost cel de la finele anului trecut din Slovenia, când 64% dintre alegători au votat contra legii care permitea „căsătoria” între persoane de același sex și adopția de copii pentru aceste „familii”. Acesta a fost al doilea referendum. După primul, de asemenea câștigat, care a avut loc în 2012, Parlamentul votase din nou aceeași lege și ridicase obstacole suplimentare în calea convocării și validării de referendumuri. Dar insistența politicienilor a mobilizat cetățenii și a dus la scăderea procentului de susținere pentru „căsătoriile” între persoane de același sex. Al doilea referendum sloven a dărâmat un mit al activiștilor pro-homosexualitate, acela că „drepturile” câștigate nu pot fi luate înapoi.

Citește și Cum sunt afectate societatea și statul de legiferarea parteneriatelor și a „căsătoriei” între persoane de același sex

Coaliția pentru familie, o alianță de organizații românești, a depus de curând la Parlamentul României o inițiativă de convocare a unui referendum care să consfințească în Constituție definiția căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, armonizând-o astfel cu Codul Civil. Inițiativa, care a strâns trei milioane de semnături de susținere din toată țara, a fost întâmpinată de Remus Cernea, deputat independent și cunoscut activist român pro-homosexualitate, cu obiecția că s-ar constitui într-un atentat discriminatoriu la „drepturile” persoanelor de același sex.

În prezent, o coaliție internațională de ONG-uri pro-familie strânge semnături pentru inițiativa cetățenească europeană Mum, Dad & Kids, care va cere autorităților UE să protejeze familia naturală la nivelul UE și să reconfirme păstra independența statelor membre în materie de legislație familială.

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button