familievalorile familiei

Cătălin Ivan cere MAE să apere drepturile copiilor Cameliei Smicală: „România este acolo unde se află fie și un singur român!”

O postare a româncei Camelia Smicală despre felul în care România este reflectată în presa finlandeză a devenit virală pe Facebook. Românca se teme că felul în care scrie presa finlandeză despre România nu face decât să legitimeze în continuare abuzuri precum cele la care ea şi copiii ei au fost supuşi. Camelia Smicală este medicul român care a divorţat de soţul finlandez extrem de violent şi căreia, la reclamaţia fostului soţ, doi copii i-au fost reţinuţi abuziv de către statul finlandez în două centre de „protecţia copilului”.

Postarea ei a atras o luare de poziţie la adresa MAE şi a tuturor autorităţilor române din partea europarlamentarului Cătălin Ivan. Redăm integral textul acesteia:

„Ministerul Afacerilor Externe trebuie să reacționeze, în numele statului, în apărarea cetățenilor români umiliți și abuzați în Finlanda. România este acolo unde se află fie și un singur român!

Un ziar finanțat din bugetul local al orașului Tampere din Finlanda publică un articol despre o acțiune caritabilă a unei organizații finlandeze într-un sat din România, inducând ideea că românii sunt niște țigani nespălați, dezbrăcați și flămânzi. Publicația nu asigură în niciun fel protecția dreptului la imagine al minorilor ce fac obiectul reportajului, încălcând astfel, în mod grav, interesul major al copilului. În urmă cu patru ani, autoritățile finlandeze din același oraș, despărțeau o mamă, medic român, de fiii săi în vârstă de 8 și 9 ani din cauză că aceasta a postat pe Facebook fotografii cu propriii copii .

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În aceste condiții, PRODEMO cere cu fermitate intervenția urgentă a Ministerului Afacerilor Externe în apărarea drepturilor copiilor români, victime ale abuzurilor autorităților finlandeze și ale jurnaliștilor finlandezi finanțați din bani publici. Dacă reprezentanții statului român la Helsinki sunt incapabili să apere interesele cetățenilor români, atunci să demisioneze! România nu este o țară de mâna a doua decât dacă astfel o reprezintă guvernanții săi.

România este stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline, o Uniune fundamentată pe principiul democrației, pe respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale. În statul de drept, nimeni nu este mai presus de lege. Deci, nici măcar cetățenii finlandezi.
Lipsa de reacție a Ministerului Afacerilor Externe în cazul Camelia Smicală, medicul român care a fost despărțit în mod abuziv de propriii copii, este inadmisibil. O femeie singură, într-o ţară străină, nu se poate lupta cu un întreg sistem. Au făcut din ea un inamic public. Este târâtă în peste 60 de procese, fiind nevoită să plătească peste 40.000 de amenzi. Este umilită de statul de adopție şi abandonată de statul de origine. România este acolo unde se află fie și un singur român! Asta trebuie să înțeleagă Ministerul Afacerilor Externe, de la ministru până la ultimul angajat.

PRODEMO solicită ministrului Afacerilor Externe să prezinte public care sunt demersurile pe care le-a făcut în apărarea drepturilor cetățenei române Camelia Smicală, condamnată în Finlanda la șase luni de închisoare cu suspendare pentru că a publicat fotografii cu copiii săi.

PRODEMO solicită ministrului Afacerilor Externe să prezinte public motivele pentru care, cunoscând situația Cameliei Smicală, nu a reacționat imediat la abuzul comis față de copiii români, sub pretextul unei acțiuni caritabile, de către jurnaliștii finlandezi finanțați din bani publici.

PRODEMO avertizează Ministerul Afacerilor Externe că demersul jurnaliștilor finlandezi nu este unul lipsit de importanță, atât în contextul încălcării drepturilor minorilor români, ale căror imagini au fost publicate în Finlanda fără protecția impusă de lege, cât și în cel al denigrării cetățenilor români și a României. MAE trebuie să ceară aplicarea legii finlandeze și în cazul jurnaliștilor finlandezi cu aceeași măsură și intransigență ca în cazul româncei Camelia Smicală. Altfel, cum s-ar justifica statul de drept, fundamentat pe egalitatea cetățenilor în fața legii?

PRODEMO solicită tuturor instituțiilor publice românești să schimbe atitudinea și mentalitatea față de cetățenii români, oriunde s-ar afla aceștia, și să înțeleagă că demnitatea națională este suma demnităților individuale ale tuturor cetățenilor. Ignorând demnitatea unui singur cetățean, se ignoră demnitatea națională.

Cătălin IVAN
Europarlamentar
Candidat PRODEMO
#DemnitateNationala


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button