Marxism culturalopinii

Anghel Buturugă: „De ce Pactul pentru Migrație nu e despre refugiați și de ce presupune limitări concrete ale autonomiei naționale”

de Anghel Buturugă, Facebook

 

„Scurt si concis – de ce Pactul pentru Migratie NU e despre refugiati si de ce presupune limitari CONCRETE ale suveranitatii nationale

Exista o confuzie pe care o fac multi din cei care se declara favorabili Pactului pentru migranti, crezand ca acesta va ajuta bietii refugiati din zone distruse de razboi sau persecutie. Insa pentru asa ceva exista deja Conventia pentru Refugiati (din 1951). Statele nationale, inclusiv România, recunosc, prin aceasta Conventie, drepturile refugiatilor, inclusiv acela de a nu fi returnati in tara de origine pentru a fi supusi persecutiilor.

Asadar, ceea ce face pactul pentru migratie nu este menit protectiei crestinilor sau oricaror alte persoane care fug de persecutie din tarile distruse de promotorii primaverilor arabe (absolut intamplator, aceiasi promotori primavaratici au sustinut si initiativele ONU privind migrantii).

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Obiectivul Pactului este crearea DREPTURILOR migrantilor, „indiferent de statutul acestora”. Adica indiferent de cauzele pentru care au plecat din tara de origine si de faptul daca sunt in legalitate sau nu. Migratia devine un fenomen care naste drepturi, in mod neconditionat, pe care statele semnatare ale Pactului se angajeaza sa le respecte.

Un lucru bizar este ca migrantul, spre deosebire de refugiat in textul Conventiei din 1951, nu e definit in acest Pact.

Sunt definite, in schimb, mai multe obiective care, daca sunt asumate prin semnatura, cu toata „non-obligativitatea” declarata de a aplica masurile din Pact, vor avea consecinte concrete. De altfel, Pactul e ambiguu. Declara ca suveranitatea nationala va fi respectata si ca nu e obligatoriu, ci un cadru bazat pe cooperare, dar, odata semnat, angajeaza la respectarea sa, de vreme ce aderi voluntar la prevederile sale.

Dar nu mai bine citam din text?

„For the effective implementation of the Global Compact, we require concerted efforts at global, regional, national and local levels, including a coherent United Nations system. We commit to fulfil the objectives and commitments outlined in the Global Compact, in line with our vision and guiding principles, by taking effective steps at all levels to facilitate safe, orderly and regular migration at all stages.”

Din multele obiective atrage atentia si cel legat de incurajarea unui discurs public despre migratie. Adica o manufacturare a unui discurs corect despre fenomenul migratiei si o combatere a celui incorect. E vorba de obiectivul nr. 17:

„Eliminate all forms of discrimination and promote evidence-based public discourse to shape perceptions of migration.”

Care prevede, printre altele: „Enact, implement or maintain legislation that penalizes hate crimes and aggravated hate
crimes targeting migrants, and train law enforcement and other public officials to identify, prevent and respond to such crimes.”

Preferata mea este, insa, asta:

„Establish mechanisms to prevent, detect and respond to racial, ethnic and religious profiling of migrants by public authorities”. Adica ce se face astazi tacit, atunci cand sunt trecute sub tacere infractiunile migrantilor, prin acest pact va deveni norma, obligatie.

Alte obiective presupun incalcari clare ale suveranitatii, de vreme ce diverse procese trebuie monitorizate de instante „independente”, probabil ale ONU sau ale ONG-urilor cu care va lucra ONU.

Asadar, nu, Pactul nu va ajuta niste refugiati amarati si alungati din tarile lor, ci va fi o parghie de control si de limitare a suveranitatii nationale in favoarea unor miscari de populatie nemotivate de incalcari ale drepturilor omului.”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button