Amy Coney Barrett: Sentința prin care s-a legalizat avortul în SUA nu reprezintă un „superprecedent” juridic
de Redacția Stiripentruviata.ro
Marți, în a doua zi de audieri pentru confirmarea ei pe postul de judecător la Curtea Supremă SUA, Amy Coney Barrett a răspuns la o tiradă de întrebări referitoare la sentința din cazul Roe vs. Wade.
Dată la Curtea Supremă SUA în 1973, aceasta a condus la legalizarea în SUA a avortului la cerere.
Dacă Amy Coney Barrett devine judecător al Curții Supreme, Senatorii din Partidul Democrat, partizani fanatici ai avortului în orice stadiu al sarcinii, se tem că ea ar putea da o sentință care să o anuleze pe cea din 1973.
De aceea, printre întrebările puse de senatori judecătoarei nominalizate de Donald Trump s-au numărat și următoarele:
- ce este un „superprecedent” juridic și…
- …dacă sentința din cazul Roe vs. Wade reprezintă un „superprecedent” juridic.
Judecătoarea a definit „superprecedent” juridice drept „o mică listă de lucruri atât de clar stabilite, încât sunt agreate de toată lumea”, astfel că „nu există cereri de anulare a lor.”
Dar, a adăugat ea, însuși numărul mare de întrebări pe care le primește despre cazul Roe vs. Wade „arată că sentința din acest caz nu se încadrează în categoria superprecedentelor”, căci continuă să fie atacată.
„Cercetători de toate orientările ideologice spun că aceasta nu înseamnă că decizia din acest caz ar trebui anulată, ci că nu este un caz acceptat de toată lumea”, a adăugat Amy Coney Barrett, citată de Wall Street Journal.