familiehomosexualitate

Amendamentul propus de PNL la inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției redefinește familia ca instituție care nu este bazată pe căsătorie

andronache

 

La ședința Comisiei Juridice a Camerei Deputaților din 28 februarie 2017, s-a discutat inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției.

Cu acest prilej, deputatul PNL Gabriel Andronache (foto stânga sus) a avut ocazia să explice amendamentul pe care la depus recent la inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției. Acesta este prezentat drept o ocrotire specială a familiei în textul constituțional. Redăm discuțiile din Comisia Juridică  Camerei referitoare la acest amendament:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Gabriel Andronache (PNL): Inițiatorii acestui amendament, pe care îl aveți pe ecrane, au în vedere prin acesta constituționalizarea unor dispoziți care se regăsesc în art.258 și 259 din Codul Civil, în sensul introducerii în Constituție a dreptului la ocrotirea familiei. Dacă ne uităm la textul actual, vom constata că nu există o detaliere a ceea ce înseamnă ocrotirea familiei, ci un text care arată că familia se întemeiază pe căsătorie. Ori noi dorim o separare între instituția familiei și definița dată instituției căsătoriei, în sensul în care un aspect care privește instituția familiei este și căsătoria.
Bineînțeles că respectăm și susținem dorința inițiatorilor acestui demers, de revizuire a Constituției, în sensul în care căsătoria să fie realizată între un bărbat și o femeie. De aceea vă propunem ca text, și pentru a da cât de cât relevanță denumirii acestui articol 48 din Constituție – după cum știți denumirea acestui articol este „Familia” – , vă propunem o primă teză în care afirmăm că statul român ocrotește, la nivel constituțional, familia, și o a doua teză, în care să discutăm despre căsătorie și despre voința cetățenilor care au inițiat revizuirea Constituției.
Acesta este motivul pentru care am depus acest amendament, cu precizarea că domnul Cupșa nu ar trebui să figureze între inițiatori, pentru că nu a văzut acest amendament. Rugămintea noastră este ca inițiatorii să rămână celelalte trei persoane înscrise în prezent în dreptul amendamentului.

Márton Árpád (UDMR): După ce am citit acest amendament, mi s-a părut un amendament logic, mai ales având textul marginal familia, nicio problemă, dar iarăși am auzit o frază care pur și simplu m-a șocat și vreau să clarific, dacă eu am înțeles corect. Adică, cei care au propus amendamentul consideră că familia nu este o instituție rezultată din căsătorie?! Este altceva?! Asta vrea să zică amendamentul propus la acest articol?! Că eu așa am înțeles! Eu așa am înțeles, și-atunci s-ar putea să mă răzgândesc în votarea amendamentului.

Eugen Nicolicea (PSD): Cu privire la amendamentul pe care l-ați făcut, doar ca o discuție, așa, generală, dispare definiția familiei de aicea, în redactarea care există. Asta ca o obiecție. Și domnul Márton Árpád cam același lucru l-a susținut. Iar colega mea, doamnea Florea Oana, mi-a spus că toate aceste ocrotiri, drepturi și așa mai departe ar putea să facă obiectul unui alineat ulterior definirii familiei. Este firesc să fie ocrotit, dar prin modalitatea de scriere, a dispărut definiția familiei! Ori tocmai asta este subiectul! Deci, dacă s-ar păstra întâi și întâi definirea familiei, și abia apoi drepturile de ocrotire ar fi adăugate, ar fi un alt subiect. Dar, pentru că nu intrăm într-o dezbatere pe fond, vom dezbate la vremea respectivă.

Propunerea legislativă privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției României va reintra în discuția comisiei juridice în ședința de marți, 7 februarie a.c.
Transcriere prin amabilitatea ActiveNews.ro

 

Citește și Parteneriatul civil, avizat favorabil de Comisia pentru egalitatea de șanse prin execuția publică a unui deputat USR și împuternicirea unui PSD-ist favorabil proiectului să voteze la două comisii

Citește și Amendamentul unui deputat PNL la Constituție (cu care nu sunt de acord toți liberalii): Căsătoria să fie între un bărbat și o femeie, dar familia să nu fie bazată exclusiv pe căsătorie

Citește și Poziția Bisericii Ortodoxe Române față de „parteneriatul civil”

Citește și Expert internațional: „Introducerea parteneriatelor civile a precedat redefinirea căsătoriei în aproape toate țările care au redefinit căsătoria”

Citește și Cum sunt afectate societatea și statul de legiferarea parteneriatelor și a „căsătoriei” între persoane de același sex

Citește și EXCLUSIV ONLINE. Studiu: The Kids Are NOT All Right. Copiii crescuți de cupluri homosexuale au probleme în viața socială și școlară și ulterior în viața adultă

Citește și Patronii patiseriei Ashers’s din Belfast, Irlanda de Nord (parte a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) au fost amendați în justiție după ce au refuzat să creeze un tort cu inscripția: „Sprijiniți căsătoriile homosexuale!”

Citește și Medic american concediat pentru că a susținut că practicile homosexuale prezintă riscuri pentru sănătate

Citește și Actorul Patrick Stewart din Star Trek, activist gay, susține cofetarii creștini acuzați de discriminare

Citește și Fratele homosexual al Madonnei despre funcționara arestată în SUA pentru că nu emite certificate de căsătorie cuplurilor homosexuale: „E chiar atât de greu să îi permitem propria religie?”

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button