opinii

Adrian Papahagi, opinie inedită despre USR și AUR

de Redacția Stiripentruviata.ro

După surpriza intrării AUR în Parlament, unii îl critică acerb, alții se bucură fără limite. Adrian Papahagi atrage atenția asupra unei posibile probleme, în răspăr și cu cei care aplaudă, și cu cei care critică a priori AUR. Redăm opinia lui, aceasta urmând a fi confirmată sau infirmată în anii următori.


Foarte pe scurt, fiindcă scriu între cursuri.

AUR este simetric cu USR. Același scor de lansare, aceiași patroni invizibili, dar altă grupare. A apărut tot din senin, iar acum niște seminecunoscuți se vor trezi parlamentari. Unul reprezintă zona progresistă din servicii (dar și din societate), celălalt cea tradiționalistă.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Un partid nou se construiește pe o revoltă. În cazul USR, acum patru ani: revolta oamenilor din orașele mari împotriva corupției, bădărăniei, imposturii și subdezvoltării patronate de PSD. În cazul AUR: revolta „marginalilor majoritari” față de un establishment care îi exclude și-i batjocorește. Din păcate, aroganța și ura antiortodoxă abia disimulată a lui Iohannis și a USR+ au alimentat frustrarea multor ortodocși.

Din păcate, unii preoți și ierarhi sprijină probabil acest partid care, deși este narodnicist, antimască, antioccidental este sincer pro-Biserică, și mai ales pro-BOR. Dacă va sprijini fățiș acest partid, BOR va fi asociată cu trecutul, cu izolarea, cu ostilitatea față de dezvoltare, modernitate și Occident și va fi și mai marginalizată, ridiculizată de cei care vor modernizarea României.

În anii care vin, radicalismul globalist USR+ și cel narodnicist AUR se vor hrăni reciproc. USR+, prin isterici ca Caramitru etc. vor spune: „vedeți, BOR=Moscova, trecut, primitivism, antioccident”. AURiții vor spune: „vedeți, UE e Sodoma și Gomora, noi suntem colonie, vor să ne fure și identitatea, să ne interzică credința, să ne închidă bisericile”.

Poziția intelectualilor creștin-ortodocși, deschiși înspre lume, occidentalizați, ancorați în tradiția națională fără crispări naționaliste și în cea europeană fără maimuțăreli stângiste va fi și mai complicată, fiindcă va trebui să demonteze ambele narațiuni – și ambele au un sâmbure de adevăr, frustrări și năzuințe legitime, sufocate însă de radicalism, isterie și utopisme (progresiste sau tradiționaliste).

Asta e, veți găsi aici aceeași conștiință liberă și lucidă, care va expune derivele unora și ale celorlalți.

Sigur, cei care au batjocorit dinspre partea „progresistă” oameni ca mine, care apărau buna tradiție, valorile națiunii și ale europenității noastre, credința creștină și cultura înaltă au acum ocazia să vadă cum arată antimodernismul, antioccidentalismul, naționalismul, legionarismul și ortodoxismul de anii ’30.

Citește mai multe opinii de Adrian Papahagi


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


One Comment

  1. Domnule Papahagi, poate vă gândiți ce înseamnă că la Dumnezeu și Biserica Sa, ” nu este mutare, nici umbră de schimbare”.
    Între a fi creștin ortodox și a deveni european , care a devenit sinonim cu progresist, eu nu ezit. Și rămân român, nu devin rus .
    AUR… Un partid care înlocuiește PRM, cu la fel de mulți securiști ca și PRM, cu un Vadim cu fustă și ie, adică Șoșoacă.
    Nu uitați, da? Nu este mutare, nici umbră de schimbare! Nici pentru lumea toată, nu numai pentru Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button