Absența tatălui: O ipoteză despre atacurile armate făcute de adolescenți în SUA
De curând a avut loc un nou atac armat la o școală din SUA. Un articol publicat în The Federalist observă că, dintre cele mai sângeroase 27 de atacuri armate din SUA, 7 au avut loc în licee, majoritatea cu făptași care au crescut fără tată. „Căminele instabile produc copii instabili”, este concluzia autorului.
Statistici americane arată că până la 72% din criminalii juvenili și 60% din violatorii juvenili au crescut fără tată.
O carte recentă, The Boy Crisis de Warren Farrell, arată că băieții americani trec printr-o criză de educație, o criză de sănătate mentală și o criză a rostului, a scopurilor lor în viață. Cartea mai arată că la rădăcina acestor probleme se află absența tatălui. Studiile arată o legătură directă între absența tatălui din viața băieților și riscul acestora de a renunța la școală, de a bea sau a se droga, de a lua calea delincvenței și a ajunge la pușcărie.
Autorul explică:
Fără tată ca model, testosteronul băieților nu este canalizat bine. Băieții simt o lipsă a scopului, a rostului vieții, resimt absența limitărilor parentale ca pe o absență a cârmei în viață și, adesea, evadează în jocuri video și pornografie. În cele mai rele cazuri, când testosteronul băieților nu este canalizat prin intervenția unui tată implicat, băieții devin cea mai distructivă forță din lume. Dar când testosteronul este bine canalizat, ei devin cea mai constructivă forță din lume.
Citând opinia de mai sus, Suzanne Venker, editor la Fox News, remarcă:
Soluția violenței masculine nu este înfierarea masculinității. Masculinitatea, atunci când este bine canalizată, este responsabilă de acte precum cel al antrenorului de fotbal Aaron Feis, care a murit săptămâna aceasta [la recentul atac armat de la Liceul din Parkland, Florida]. Aceasta a murit acoperind elevii cu propriul trup în timp ce-i împingea [la adăpost] într-o sală de clasă.