adolescenţi

RELAȚII. Cum contracarăm 5 tehnici de manipulare prin care persoanele distructive vor să ne închidă gura

Oamenii distructivi – sunt purtătorii trăsăturilor narcisiste, psihopatice și antisociale, care demonstrează comportament neadecvat în relații, exploatând, umilind și ofensând partenerii sau partenerele, rudele sau prietenii. Ei utilizează mai multe tehnici de manipulare pentru a induce victima în eroare și a da vina pe ea pentru ceea ce se întâmplă.

Iată 5 tehnici de manipulare cu ajutorul cărora oamenii distructivi te umilesc și te fac să taci:

Schimbarea subiectului, pentru a fugi de responsabilități.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Narcisiștii nu vor să discute despre responsabilitățile pe care le au, de aceea vor duce discuția în direcția care le convine lor. Te plângi că nu acordă timp copiilor? El își va aminti o greșeală pe care ai comis-o 10 ani în urmă. Această manevră deseori se începe cu fraza: “Dar tu când ai făcut…”

Ce faci în acest caz: Nu te distrage dacă cineva încearcă să-ți schimbe idea, continuă insistent să repeți faptele. Poți să-i spui: “Acum nu vorbesc despre aceasta, hai să nu ne sustragem de la subiectul principal.” Dacă nu te va ajuta, încheie discuția și îndreaptă-ți energia în ceva mai util. De exemplu, găsește-ți un interlocutor care nu a rămas blocat în dezvoltarea mintală la nivelul unui copil de trei ani.

Amenințări clare sau ascunse

Narcisiștii și alte personalități distructive se simt inconfortabil atunci când cineva le pune la îndoială sentimentul fals de superioritate, ego-ul imens sau convingerea că toată lumea le este datoare cu ceva. Sunt predispuși să vină cu cerințe nerezonabile față de ceilalți – astfel, pedepsindu-i pentru așteptările nesatisfăcute.

În loc să găsească un compromis, vor încerca să te lipsească de propria opinie. La orice dezacord, răspund cu ultimatum: “Fă astfel, în caz contrar voi face aceasta…”

Ca răspuns la încercările tale de a stabili o limită  sau a-ți spune opinia auzi un ton care te obligă sau amenințări? Acesta e un semn clar că ai în față o persoană care consideră că toată lumea îi este datoare cu ceva și niciodată nu va merge la un compromis. Acceptă amenințările în serios și arată-i narcisistului că nu glumești: dacă e posibil le poți documenta și comunică-le autorităților competente.

Insultele

Insultele deasemenea pot fi folosite pentru a-ți critica convingerile, opiniile sau ideile. Un punct de vedere bine argumentat sau o infirmare convingătoare brusc devine “ridicol” sau “aiurea” în mâinile unui narcisist, care se simte rănit, dar nu poate face nimic pentru a argumenta înapoi. Negăsind forțe să-ți atace argumentarea, narcisistul te va ataca pe tine, încercând prin toate mijloacele posibile să-ți submineze autoritatea și să pună la îndoială capacitatea ta mintală.

De îndată ce insultele intră în joc, este necesar să întrerupi discuția și să-i declari că nu ești dispus să tolerezi aceasta. Și nu o lua personal: aceștia recurg la insulte, doar pentru că nu cunosc alte metode prin care să-și transmită punctul de vedere.

“Dresarea”

Persoana distructivă te va învăța să-ți asociezi punctele forte, talentele și amintirile fericite cu abuz, dezamăgire și lipsă de respect. Chiar te poate izola de prieteni și de familie pentru a te face dependent financiar de ea. De fapt, te va “dresa” ca pe un cățeluș, astfel insuflându-ți frică să faci ceea ce cândva îți aducea bucurie.

Face aceasta, pentru ca tu să-i satisfaci nevoile și să-i acorzi toată atenția, iar dacă cineva din exterior o poate împiedica să-ți controleze viața complet, va tinde să-l distrugă. Persoana distructivă are necesitatea să fie mereu în centrul atenției.

Narcisiștii după natura lor sunt foarte geloși și nu suportă nici măcar un gând că ceva te poate proteja de influența lor. Pentru ei, fericirea ta este tot ceea ce nu e disponibil pentru ei în existența lor emoțională. În mâinile unei persoane distructive este “dresarea” – o metodă eficientă care te va face să “mergi în vârful degetelor” în fața ei și întotdeauna să te oprești la jumătate de cale spre visul tău.

Controlul

Oamenii distructivi tind să te controleze prin orice metodă disponibilă. Te vor izola, îți vor controla finanțele și cercul de prieteni, îți vor gestiona fiecare aspect al vieții. Însă cel mai puternic instrument în arsenalul lor – este jocul cu sentimentele tale.

De aceea, vor crea situații de conflict fără niciun motiv, doar ca să te simți nesigur și instabil. Întotdeauna se vor certa pentru lucruri mărunte și se vor înfuria la cea mai mică provocare. Din acest motiv, se închid emoțional, iar apoi din nou te idealizează, dacă simt că pierd controlul. Ei oscilează între existența lor adevărată și cea falsă, iar tu, psihologic nu te simți niciodată în siguranță, pentru că nu poți înțelege ce reprezintă partenerul tău în realitate.

Cu cât mai multă putere are asupra emoțiilor tale, cu atât e mai greu să ai încredere în sentimentele tale, să conștientizezi că ești victima violenței psihologice.

Studiind tehnicile de manipulare, poți înțelege cu ce te-ai lovit și cel puțin să încerci să-ți restabilești controlul asupra propriei vieți, să te ții cât mai departe de oamenii distructivi.

Sursa: Relații.net

Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button