eutanasie

45 de pacienți cu boli mintale eutanasiați în Olanda

 eutanasie

de Alex Schadenberg, director executiv la Coaliția pentru Prevenirea Eutanasiei

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Conform site-ului NLTimes.com, Edith Schippers, Ministrul Sănătății din Olanda, a declarat că 45 de pacienți cu boli mintale au fost eutanasiați în țara sa în 2013, față de numai 14 în 2012. Respectiva publicație online mai relatează că ministrul explică aceasta prin disponibilitatea medicilor de a aproba eutanasia în astfel de cazuri. Ministrul olandez a mai adăugat că cele 27 de cazuri similare din 2011 și 2012 au fost examinate de comisii de specialitate, care au constatat că s-a acționat cu discernământ, sugerând astfel că înțelegerea medicilor referitoare la lege ar fi evoluat în bine.

Numărul crescut de eutanasieri are legătură cu activitatea de la clinica de eutanasie Levenseindekliniek.

De curând, psihiatrul Boudewijn Chabot, promotor olandez de frunte al procedurii, a scris un editorial în ziarul Handelsblad, în care opina că legea olandeză a eutanasiei a scăpat de sub control.

În 1994, Chabot însuși a realizat prima eutanasiere într-un caz psihiatric din Olanda. În recentul editorial, el a argumentat însă că unele dintre cazurile de eutanasiere pe motive psihiatrice nu sunt, de fapt, tratate cu discernământ.

Profesorul belgian Tom Mortier a scris și el într-un articol că dezbaterea olandeză din jurul acestui subiect s-a reaprins cu și mai multă intensitate în ianuarie 2014, după ce ziarul olandez Trouw a relatat o ceartă recentă între medici în legătură cu eutanasierea din 2012 a unei paciente cu probleme psihiatrice în vârstă de 35 de ani (click aici):

O tânără cu probleme de natură psihiatrică i-a cerut medicului de familie eutanasierea. Acesta s-a consultat cu un medic independent, care a formulat o recomandare negativă. Un al doilea medic independent a dat decizia că cererea nu putea fi aprobată, deoarece, în opinia sa, mai existau opțiuni de tratament. Medicul de familie a cerut atunci o a treia opinie, de la un psihiatru, care în numai două săptămâni a ajuns la concluzia că problemele femeii de 35 de ani erau netratabile și, astfel, a fost aprobată injecția letală. După două zile, pe 19 decembrie 2012, pacienta a fost eutanasiată.

Mortier a mai scris și despre un bărbat sănătos eutanasiat pe motive psihiatrice:

Un bărbat sănătos din punct de vedere fizic, în vârstă de 63 de ani, care lucra la o instituție guvernamentală, a murit în urma eutanasiei. El nu a fost niciodată implicat într-o relație sentimentală, singura lui activitate de-a lungul vieții fiind munca sa. Acest bărbat era de mult timp în tratament pentru depresie, dar fără rezultate. A avut și tentative eșuate de sinucidere. Psihiatrul Gerty Casteelen a declarat că acesta voia să moară. În noaptea dinaintea morții, a organizat o petrecere de adio pentru colegi. A doua zi, psihiatrul Casteelen s-a dus la el acasă și i-a făcut o injecție letală (click aici).

Mortier a mai dat drept exemplu o acțiune similară a psihiatrului Gerty Casteelen:

Casteelen (click aici), care lucrează la clinica Levenseindekliniek, i-a făcut injecția letală și unei femei de 54 de ani care suferea de tulburare de personalitate, de tulburări alimentare și de nevroză obsesiv-compulsivă. Doamnei Casteelen nu-i vine greu să-și ucidă pacienții, deoarece crede că îi face foarte fericiți.

Rezumat:

– numărul de eutanasieri pe motive psihiatrice a crescut de peste trei ori (cu 320%) într-un singur an

– un promotor olandez al eutanasiei declară că legea olandeză a eutanasiei a scăpat de sub control

– același promotor olandez al eutanasiei declară că 2 din cele 9 cazuri de eutanasie pe motive psihiatrice de la clinica Levenseindekliniek (aproape un sfert) nu au fost tratate cu discernământ

Concluzie:

Legea olandeză a eutanasierii trebuie oprită.

 

Sursa: LifeNews.com

Traducere: Ștefana Totorcea

 

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button