eutanasie

Belgia: Decesele prin eutanasie au crescut cu 26,8% în 2013

grafic

de ALEX SCHADENBERG, LifeSieNews, 28 mai 2014

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Rapoartele privind eutanasia în Belgia indică faptul că numărul de decese prin eutanasie raportate continuă să crească de la an la an într-un ritm foarte rapid.

Dacă în 2010 erau raportate 954 de decese, în 2011 se ajungea la 1.133. În 2012, are loc o creștere de 25 de procente față se anul precedent (1.432) iar în 2013 creșterea este mai accentuată, ajungându-se la 1.816, ceea ce înseamnă 26,8% față de 2012.

În același timp, Belgia a extins recent eutanasia la copii. Proiectul de lege pentru eutanasierea copiilor a fost adoptat după ce în Bruxelles au avut loc proteste împotriva proiectului de lege iar 160 de medici pediatri belgieni au denunțat proiectul de lege pentru eutanasierea copiilor.

Studii privind legea eutanasiei în Belgia, care au fost publicate în 2010, au constatat că, în regiunea Flandra din Belgia, 32% din totalul deceselor asistate s-au făcut fără o cerere prealabilă, 47% din totalul deceselor asistate nu au fost declarate, iar asistente medicale au eutanasiat pacienți, deși legea belgiană interzice acestora să efectueze eutanasia. Nu a existat nicio tentativă de urmărire penală pentru abuzuri în aplicarea legii eutanasiei în Belgia.

În ianuarie, mass-media belgiană a atenționat că un medic ce practică eutanasia a recunoscut că nu a raportat eutanasierile pe care le-a efectuat. Articolul confirmă faptul că multe decese prin eutanasie din Belgia nu sunt raportate și numărul real de decese prin eutanasie este mult mai mare decât 1.816.

În februarie, dr. Tom Mortier a făcut o plângere oficială împotriva medicului care și-a eutanasiat mama sănătoasă fizic dar care suferea de depresie. Mortier a întrebat:

„Cum este posibil ca eutanasia să fie efectuată pe oameni sănătoși fizic?”

În aprilie 2014, o belgiană în vârstă de 20 de ani, pe nume Margot, a făcut o a doua plângere oficială împotriva aceluiași doctor ca răspuns la moartea prin eutanasie a mamei ei în vârstă de 47 de ani care era sănătoasă fizic, dar care suferea de depresie. Margot a întrebat:

„Cum ar putea o persoană care nici măcar nu a fost tratată pentru depresie să fie eutanasiată?”

Sunt și întrebări serioase care se pun cu privire la scopul și eficacitatea Comisiei belgiene pentru controlul și evaluarea eutanasiei. Președintele acestei comisii este principalul medic ce practică eutanasia în Belgia, care conduce, de asemenea, o clinică de eutanasie, iar jumătate din membrii comisiei membri ai lobby-ului pro-eutanasie.

În noiembrie 2013, am participat la o dezbatere cu Dr. Jan Bernheim, unul dintre pionierii legii belgiene a eutanasiei. În timpul dezbaterii de la Bruxelles am citat din studiile anterioare care arată că eutanasierile au loc fără cerere, că decesele prin eutanasie nu au fost raportate și că asistentele medicale au ignorat legea și își eutanasiau pacienții. Bernheim a răspuns la aceste declarații, declarând:

„Există probleme cu legea belgiană a eutanasiei.”

Am răspuns:

„Aceasta este o slabă consolare pentru cei morți.”

Măsurile de protecție și controlul din legea belgiană a eutanasiei nu funcționează. Guvernul belgian trebuie să stabilească un moratoriu cu privire la programul său de eutanasie și să-și re-evalueze legea eutanasiei, sau numărul de decese prin eutanasie va continua să crească exponențial.

******************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

 

 

 

 

 

 

 



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button