Marea Britanie: Bărbaţii nu pot fi regine

parlament

de Wendy Wright, 28 februarie 2014

Funcţionarii britanici lucrează de zor la rescrierea unei legislaţii create după o muncă de şapte secole, pentru a o adapta la noua lege a căsătoriei între persoane de acelaşi sex, care intră în vigoare luna aceasta.

Dacă credeaţi cumva că uniunile între persoane de acelaşi sex sunt accesibile tuturor, britanicii au specificat clar în lege că aceasta nu se aplică „oricui se căsătoreşte sau e căsătorit cu regele care domneşte, sau oricui e îndreptăţit la titlul de Regină”. Iar „soţul” unui viitor Prinţ de Wales nu poate deveni Prinţesă de Wales. Acelaşi lucru se aplică şi titlurilor de duci, conţi şi membrilor familiei regale.

O altă excepţie este Legea Trădării de la 1351. A „viola consortul Regelui” — soţul sau soţia monarhului — este un act de înaltă trădare. Dar aceasta nu se aplică dacă respectivul consort este de acelaşi sex.

„Probabil că nu vor să se trezească cu situaţii în care, de exemplu, apar două ducese, sau un bărbat cu titlul de ducesă”, a explicat pentru ziarul Telegraph Julian Lipson, specialist în legea familiei la firma britanică de avocatură Withers LLP.

Site-ul organizaţiei Christian Concern relatează:

La finele lunii februarie, pentru a evita consecinţele neprevăzute ale Legii Căsătoriei (între persoane de acelaşi sex) din 2013, parlamentarii britanici au aprobat schimbări ample ale unor legi care datau din 1285 încoace.

Între timp, un avocat de marcă a subliniat că anomaliile pe care le impune noua lege obligă guvernul britanic să recunoască faptul că „egalitatea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex are limitele sale”.

Ordinea de zi

O comisie parlamentară a votat ordinea de zi pentru amendarea a 36 de legi care datează din 1859 încoace şi alte 67 de legi redactate cu până la 729 de ani în urmă.

Propunerile propuneau amendarea referinţelor la mamă, tată, soţ şi soţie, iar un număr de alte legi, printre care şi Legea Trădării de la 1351 Treason Act, vor fi excluse din noua legislaţie.

Aceasta înseamnă că, deşi a întreţine relaţii sexuale cu soţia viitorului Rege rămâne un act de trădare, aceasta nu va mai fi valabil dacă adulterul va fi comis cu soţul de acelaşi sex al Regelui.

De asemenea, se mai specifică clar că un bărbat care „se căsătoreşte” cu Regele Britaniei nu poate primi titlul de Regină, iar partenerul de acelaşi sex al viitorul Prinţ de Wales nu poate primi titlul de Prinţesă de Wales.

O harababură

Amendamentele, care au fost descrise de critici drept „o harababură totală”, includ şi titlurile de duce, conte şi alţi nobili de sex masculin, pentru a împiedica partenerii de acelaşi sex să primească titlul de ducesă, contesă sau lady.

Va fi eliminat şi termenul de „văduvă”, care va fi înlocuit cu cel de „soţ în viaţă”, sau, după caz, de „femeia a cărui soţ decedat a fost bărbat”.

S-au propus amendamente chiar şi la Legea Transportului Public din 1869, care permite transmiterea licenţelor de taximetrie ale soţilor decedaţi către văduvele acestora.

Nu s-a stabilit o dată pentru dezbaterea unei noi ordini de zi pentru discutarea prevederilor de tratamente de fertilitate pentru cuplurile de acelaşi sex.

Confuzie legislativă

Comentând propunerile, Andrea Williams de la organizaţia Christian Concern a declarat: „Guvernul la fost avertizat de nenumărate ori că planurile sale vor duce la confuzie legislativă şi vor şterge înţelesul termenilor istorici de soţ, soţie şi văduvă. Acum suntem în situaţia în care legi vechi de 700 de ani trebuie revizuite şi forţate pentru a fi adaptate la noua legislaţie. Amendamentele propuse, de la licenţele de taxi şi până la acordarea de titluri regale arată ce harababură a creat guvernul, care acum încearcă să deghizeze absurditatea măsurilor sale, grăbind adoptarea de schimbări în Parlament într-un moment în care alte subiecte de interes captează atenţia presei”.

Surse: Turtle bay and beyond; The Telegraph

Te-ar mai putea interesa şi:

Legea căsătoriei între persoane de acelaşi sex va obliga în final biserica să-şi dea binecuvântarea
Biserica Anglicană nu acordă binecuvântare căsătoriilor homosexuale, dar permite rugăciuni informale
„Premierul britanic este liderul miscării homosexuale din Marea Britanie” a declarat un lider pro-viaţă
Căsătoria între persoane de același sex, sau dictatura confuziei

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.

, , , , , , ,


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.