viaţa de familie

Vreți să deveniți neatrăgătoare? Urmați sfaturile revistelor la modă (I)

moda1

de Tatiana Shishova 

Despre amestecarea rolurilor și calităților feminine și masculine

Cu ani în urmă, în grupa noastră de terapie cu păpuși a intrat Vica, o fetiță de 9 ani, drăguță dar destul de irascibilă. Mama ei s-a plâns de agresivitatea și bădărănia ei. În timpul ședințelor ne-am lămurit, destul de repede, că Vica imită eroinele din filmele artistice și de desene animate din Occident, care «rezolvau problemele» exact așa și erau foarte apropiate caracterului și temperamentului ei. A fost simplu s-o lămurim pe mamă că Vica n-ar trebui să vadă asemenea filme.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În prezent, mulți părinți realizează cu certitudine, sau cel puțin intuiesc, răul făcut copiilor lor de astfel de filme, judecând după comportamentul acestora.

Dificultatea a constat, de fapt, în altceva. Vica trebuia reorientată către forme de comportament mai delicate, feminine, pentru care era necesar să dezvolți în ea calități tradiționale feminine. Neașteptat, s-a constatat că însăși mama ei are dificultăți în determinarea acestor calități, lucru pe care l-a recunoscut cinstit și a cerut ajutor. Mama ei era destul de feminină și, ce ne-a uimit cel mai mult, avea educație psihologică. Atunci ni s-a părut curios dar, după puțin timp, ne-am lămurit că problema nu constă în particularitățile personale ale unei femei, ci în aspirațiile ei.

Amestecarea rolurilor masculine și feminine duce inevitabil la dispariția noțiunilor despre calitățile asociate sexului, iar călcarea în picioare a neprihănirii și propaganda desfrâului deplasează și mai mult sistemul de coordonate.

Ceea ce rezultă din aceasta s-a reflectat cel mai bine în două situații: în cazul huligancei din Ucraina, acoperită cu tatuaje, din gruparea «Femen», care a tăiat cu drujba o cruce creștină și a rusoaicei, asemenea ei, care însărcinată în luna a noua, a participat de bunăvoie la o orgie sexuală în grup, ce a avut loc în Muzeul de Științe Biologice din Moscova, fiind filmată și fotografiată, iar, apoi, când  deja copilul avea doi ani, a participat la o acțiune huliganică în grup – dansuri profanatoare în biserica Hristos Mântuitorul din Moscova.

De fapt, acțiunea lor a fost simbolică: dansatorii au agitat pumnii, aplicând lovituri unui inamic imaginar, au fluturat picioarele și și-au mișcat anumite părți ale corpului ca la can-can, au parodiat semnul crucii și mătăniile, au strigat înjurături la adresa Domnului și a Preacuratei Lui Maici.

Dacă ar fi să concluzionăm, cele două tipuri feminine, descrise mai sus, au niște însușiri evidente: 1) agresivitate nefeminină, 2) o lascivitate dezlănțuită, demonstrativă și 3) o pornire războinică antidumnezeiască.

Aceasta nu reprezintă femeia sovietică muncitoare, egală în drepturi cu bărbații. Și nici măcar feminista occidentală a anilor 1960, de tip Simone Beauvoir, însetată de dreptate socială și «iubire liberă». Romantismul este înlăturat ca nefiind necesar, de modă veche, un înveliș perimat. Avem în fața noastră prototipul femeii desfrânate de tip „fiica Babilonului”, care cu vinul desfrâului, după proorocia Apocalipsei, îmbată toate popoarele. Cuvintele potrivite: desfrâu și mânie! Și ură feroce, demonică împotriva lui Dumnezeu.

Deocamdată acesta este prototipul, dar deja ne ia cu frig. Și, deja, la lecțiile dedicate educării copiilor și pregătirii lor pentru viața de familie, mulți conspectează sârguincios noțiuni care nu demult erau de la sine înțelese, fără a fi necesară o enumerare specială a lor – determinarea calităților masculine și feminine, precum și setul de caracteristici, pe care trebuie să le aibă tata și mama, indiferent de caracterul individual, dacă ei vor să-și îndeplinească rolul de părinți.

(continuarea: marți, 7 ianuarie)

Sursă: pravoslavie.ru

Traducere: Nicoleta Macovei

 Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button