libertate de conștiință

VIDEO și transcriere. Harry Miheț (Liberty Counsel, SUA), avocatul lui Kim Davis: „Căsătoriile homosexuale sunt incompatibile cu libertatea religioasă și libertatea de conștiință. Noi am venit să avertizăm poporul român cu privire la ceea ce se întâmplă în America, cu privire la intoleranța celor care susțin toleranța”

VIDEO


Citește și transcrierea interviului paralel realizat cu Kim Davis


Stiripesurse.ro a realizat un interviu cu Harry Miheț, avocat de origine română care lucrează la organizația Liberty Counsel din SUA în apărarea dreptului la libertate religioasă. Acesta a fost apărătorul în instanță al lui Kim Davis, celebra funcționară din SUA care a fost arestată în 2015 pentru că a refuzat să oficieze căsătorii homosexuale. În prima jumătate a lunii octombrie 2017, cei doi s-au aflat în România pentru o serie de conferințe despre cum efectul așa-ziselor „căsătorii” homosexuale asupra vieții de zi cu zi a oamenilor obișnuiți, asupra societății în ansamblu. Redăm extrase ample din interviu, cu sublinierile redacției.


Reporter: Dincolo de îngrădirea libertății religioase, în ce fel este afectată familia tradițională de legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex?

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Harry Miheț: În cadrul organizației Liberty Counsel, în care lucrez apărând libertatea de conștiință și libertatea religioasă, întâlnesc în fiecare zi familii după familii, cetățean după cetățean, oameni care caută doar să-și trăiască viața în pace, conform propriilor lor convingeri, dar care sunt atacați, pedepsiți, dați în judecată, falimentați, pentru că nu sunt de acord cu tot ceea ce activiștii LGBT le propun, pentru că nu vor să participe în mod personal, în întreprinderea lor.

Săptămâna trecută, chiar înainte să vin în România, am primit un telefon de la o familie originară din România, stabilită în statul Michigan, îngrijorați pentru că fetița loc de șase ani este bolnavă. Este în clasa I și la școala ei există un băiat mai mare ca ea care acum, dintr-o dată, se crede fată. Crezându-se fată, identificându-se ca fată, acest băiat pretinde să folosească baia fetelor. Cei de la școală, dată fiind starea lucrurilor în America, abandonează realitatea, biologia, anatomia și îi acordă acest drept acestui băiat în toată firea să folosească baia fetelor. Acum, fetița de șase ani se găsește în aceeași baie cu un băiat și este înspăimântată, nu mai poate pur și simplu să folosească baia în timpul zilei de școală, ceea ce a dus la probleme medicale. Părinții le cer celor de la școală să acorde o posibilitate pentru acest băiat să folosească o altă baie, unde este singur și nu impune asupra fetițelor. Cei de la școală spun că este prea abuziv, că este o discriminare să nu acorde acest drept acestei persoane care se crede fată.

Este doar unul dintre sutele de cazuri pe care le avem. Fotografi, brutari, proprietari de săli de nunți, oameni care nu vor să participe în căsătoriile homosexuale cu talentul lor, cu creativitatea cu care Dumnezeu i-a binecuvântat. Cu toate că sunt mulți alții care ar fi gata să acorde aceste servicii cuplurilor homosexuale, tocmai la ei vin, să îi forțeze să fie implicați. Și când ei spun că nu pot să fie implicați, din cauza propriei conștiințe, atunci sunt dați în judecată, amendați și pedepsiți. Ceea ce am învățat în America, experiența lui Kim și a celor care trăim acolo este că libertatea de conștiință și libertatea de religie nu sunt compatibile cu căsătoriile homosexuale, pentru că cei care susțin legalizarea acestui tip de relații nu au niciun pic de toleranță pentru cei care nu sunt de acord să participe personal și cu entuziasm în ele.

Reporter: Cei care se opun referendumului afirmă că România se depărtează de valorile occidentale, că de acțiunile Coaliției pentru Familie ar profita Putin și Rusia. Cum vedeți dvs. această acuzație?

Harry Miheț: În primul rând, ce aș spune este că familia, căsătoria sunt valori românești, pe care le avem ca popor român. Nu avem nevoie de cineva din afara României să ne spună ce înseamnă căsătoria și familia, pentru că știm foarte bine ce înseamnă. De fapt, eu sunt în România nu ca american, ci român născut în România, crescut aici, și am venit să mă alătur poporului român în apărarea valorilor românești.

Pe de altă parte, aceste valori sunt atât de importante umanității încât ele depășesc barierele de naționalitate, de cultură, chiar de religie sau de confesiune religioasă. Sunt valori ale umanității. În cele mai multe locuri în care oamenii au șansa și abilitatea de a alege pentru ei înșiși ce înseamnă căsătoria și familia, ei aleg în favoarea familiei naturale.

Nu am venit aici să promovăm valori străine, ci valori românești și valori universale. Aș spune că de ce suntem noi acuzați este foarte valabil pentru susținătorii căsătoriilor homosexuale. Ei sunt cei care exportă valorile lor în România din alte locuri. Ei sunt cei care sunt finanțați, îndrumați. Activitățile lor, cartea lor de strategie este copiată cuvânt cu cuvânt după ceea ce colegii lor au făcut și fac în alte țări în Occident.

Reporter: Îmi puteți relata pe scurt ce ați făcut în ultimele zile în România și ce urmează să faceți joi seară [pe 12 octombrie 2017], la Teatrul Național din București?

Harry Miheț: Am început un tur în România, care va ține în total opt sau nouă zile. Am fost în Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Iași și acum suntem la București. În acest tur, pe lângă faptul că ne întâlnim cu lideri din comunitățile pe care le vizităm, lideri civici, lideri religioși, bisericești, din toate confesiunile, ținem o serie de conferințe în fiecare oraș pe care îl vizităm, unde aducem mesajul nostru poporului român.

Un mesaj care este foarte simplu: căsătoriile homosexuale sunt incompatibile cu libertatea religioasă și libertatea de conștiință. Lecții învățate din propriile noastre experiențe, nu numai din cazul lui Kim Davis, ci enumerăm o grămadă de alte cazuri, abordăm o mulțime de alte cazuri în care aceeași lecție a fost trasă, din nefericire. (…)

Reporter: Chiar voiam să vă întreb. Am văzut o scrisoare deschisă către directorului Teatrului Național în care se cerea anularea evenimentului.

Harry Miheț: Da, se încearcă să se anuleze această conferință, să facă Teatrul Național să ne dea afară, cu toate că am închiriat sala ca orice altă organizație, plătind suma necesară. Motivul pentru care nu vor cu niciun chip să aibă loc conferința noastră este pentru că ei spun că noi îi acuzăm în mod fals de faptul că ei sunt agresivi și intoleranți cu alte puncte de vedere. Ironia e așa de groasă că o tai cu cuțitul. Ne dovedesc concluzia principală chiar înainte de a începe conferința. Citim în comunicațiile lor pe internet că dacă Teatrul Național nu ne respinge, ei sunt gata să vină și să facă zgomot și scandal în așa fel încât să nu ne dea șansa de a avea un discurs civilizat.

(…)

Reporter: Urmăream online conferințele lui Ben Shapiro în universitățile americane și opoziția de care are parte. Dumneavoastră ați constatat că în România este mai bine?

Harry Miheț: Noi am venit să avertizăm poporul român cu privire la ceea ce se întâmplă în America, cu privire la intoleranța celor care susțin toleranța în numele diversității, la intoleranța lor asupra libertății de cuvânt și de religie a celor care nu sunt de acord cu ei. Avem exemple din America, poate ne vor da exemple și din România. Dar eu sper că ei vor dovedi că sunt mai civilizați și mai toleranți decât colegii lor din America.

(…)

Reporter: Există o temere a celor care se opun referendumului că după modificarea Constituției ar urma și alte modificări, cum ar fi interzicerea avortului. Pe de altă parte, există temerea celor care susțin referendumul că legalizarea căsătoriilor homosexuale ar fi urmată de educația sexuală adaptată în școli, posibilitatea cuplurilor homosexuale de a adopta copii și așa mai departe. Cum vedeți statutul minorităților sexuale în România după referendum? Cum ar trebui să fie tratați homosexualii în opinia dumneavoastră?

Harry Miheț: Revizuirea articolului 48 din Constituția României propune un singur lucru, și anume clarificarea faptului că familia este întemeiată pe baza uniunii de liber consimțământ între un bărbat și o femeie. Ceea ce este deja lege în România dorim să punem în Constituție, în așa fel încât Constituția, fiind legea supremă, va proteja această instituție de bază a societății împotriva judecătorilor care vor să schimbe această definiție, a judecătorilor activiști, împotriva organizațiilor și politicienilor care vor să schimbe legea.

Când familia este protejată în Constituție, atunci familia este cu adevărat protejată. Când nu este protejată în Constituție, așa cum nu a fost în America, atunci familia este în pericol mare. Putem să ne uităm la istoria recentă, să vedem ce s-a întâmplat în America și în alte țări care au legalizat căsătoriile homosexuale, și să tragem concluzii și lecții de acolo. De asta suntem în România, să împărtășim această experiență cu poporul român. Deci noi știm deja ce se întâmplă când căsătoriile homosexuale sunt legalizate. Pe de altă parte, dacă familia este protejată, atunci cei care decis să trăiască un stil de viață oarecare nu au nimic de ce să se îngrijoreze.

Această inițiativă nu are legătură cu ce fac oamenii în casa lor, în împrejurările lor intime, cu cine se asociază, ce stil de viață trăiesc. Niciunul dintre aceste lucruri nu este pus în inițiativa de revizuire. Căsătoriile nefirești sunt deja ilegale în România și nimeni nu folosește această ilegalitate pentru a intra în dormitorul homosexualilor, pentru a-i aresta, pentru a-i persecuta pentru ceea ce ei fac. Nu cunosc un astfel de caz în România. Faptul că punem definiția din lege și în Constituție nu va arma pe nimeni nu nimic în plus pentru a conduce o cruciadă împotriva homosexualilor. Este un argument lipsit de orice bază în realitate și în logică.

Reporter: S-a schimbat ceva în privința libertății religioase în SUA de când a fost ales Donald Trump?

Harry Miheț: Foarte mult. În mai puțin de un an de administrație Trump, am văzut schimbări mari în privința libertății de cuvânt, de conștiință și de religie în America. Vinerea trecută, când eram deja în România, am aflat cu bucurie că președintele Trump a emis un nou ordin executiv, prin care le spune tuturor agențiilor guvernamentale că trebuie să protejeze libertatea de conștiință. În mod specific, în 20 de paragrafe, le spune ce trebuie să facă și începe cu faptul că libertatea de conștiință este una dintre libertățile fundamentale. În al doilea rând, spune că libertatea de conștiință include opțiunea de a nu fi personal implicat într-o activitate care este împotriva conștiinței tale. Dacă ar fi fost în vigoare în 2015 un astfel de ordin executiv, poate că situația lui Kim Davis ar fi fost diferită. Deci avem motive de încurajare uitându-ne la marile schimbări care au loc.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button