libertate de conștiință

VIDEO și transcriere. Kim Davis, funcționar public arestat în SUA pentru că nu a vrut să oficieze „căsătorii” homosexuale: „Vreau să le dau românilor speranța că pot rămâne puternici, că pot să susțină ceva fără să fie împotriva unui grup de oameni”


Stiripesurse.ro a realizat un interviu cu Kim Davis, celebra funcționară din SUA care a fost arestată în 2015 pentru că a refuzat să oficieze căsătorii homosexuale. În prima jumătate a lunii octombrie 2017, ea s-a aflat în România pentru o serie de conferințe susținute împreună cu a avocatul ei, Harry Miheț, care este de origine română.


Reporter: Ați refuzat în 2015 să oficiați căsătorii între persoane de același sex și ați stat chiar în închisoare timp de cinci zile. După evenimentele de atunci, ați ajuns celebră, internetul este plin de informații despre dumneavoastră. Dincolo de miile de articole apărute în presă, ce ar trebui să știe românii despre dumneavoastră?

Kim Davis: Românii ar trebui să știe că iubesc poporul român, iubesc România. Ar trebui să știe că există speranță, că au o oportunitate de a lăsa o moștenire copiilor și nepoților lor.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Reporter: De ce vă aflați în România? De ce aduceți dumneavoastră mesajul acesta?

Kim Davis: În acest moment se pregătește un referendum prin care românii pot pune căsătoria naturală în Constituție. Rolul meu aici este de a lansa un avertisment. Pentru că SUA nu au avut căsătoria între un bărbat și o femeie în Constituție, libertatea mea religioasă a putut fi călcată în picioare.

Reporter: Trăim într-o lume în care mulți oameni nu mai consideră că valorile moral-creștine sunt valabile, Biblia nu este o autoritate pentru părți importante din populație. Cum i-ați explica unui necredincios faptul că susțineți referendumul?

Kim Davis: Dacă oamenii nu cred în Biblie, e alegerea lor, dar și ei au familii pe care trebuie să le protejeze. Această chestiune are implicații mult mai profunde decât realizează ei.

Reporter: [Ați fost numită] extremistă, homofobă. Inclusiv o parte din presa din România a adoptat acest tip de discurs (…). Cum vă simțiți și cum răspundeți unor asemenea atacuri?

Kim Davis: Sunt doar cuvinte și vin din partea unor oameni care nu mă cunosc. O să răspund fiecărei acuzații pe rând și la final puteți trage singur concluzia.

Un homofob este cineva care se teme de homosexuali. Să vă spun despre o prietenă a mea, care a venit la mine în birou și m-a întrebat: „Kim, ce se întâmplă?” Și-am spus: „Se pare că sunt pe cale să pierd toate lucrurile pentru care am muncit și pe care le-am avut în viața mea.” Și ea mi-a spus: „Kim, știi ce stil de viață am.” Este lesbiană. Și i-am spus: „Da, știu, dar te iubesc oricum.” Și ea mi-a spus: „Kim, tu mergi pe drumul tău. Dacă o singură persoană ajunge să-l cunoască pe Hristos prin toate acestea, nu va fi fost în zadar.” Ea m-a mai întrebat: „Ce ai tu fără să fi primit de la Dumnezeu?” Și a adăugat: „Pe această chestiune, putem fi de acord că nu suntem de acord și să ne respectăm în continuare.” Am îmbrățișat-o, i-am spus că o iubesc. Chiar a venit la mine în birou să-mi ceară să mă rog pentru ea când a avut o problemă de sănătate.

Am un alt prieten homosexual care m-a sunat să mă întrebe: „Kim, ai nevoie să vin la tine? Eu și Alan (partenerul homosexual al prietenului – n.r.) putem să venim. Venim să fim alături de tine. Nu este corect ce îți fac.” Și i-am răspuns: „Nu, nu vreau să vii, nu vreau să fii la mijloc în toată această poveste.”

Să trecem la acuzația că aș fi bigotă. Un bigot crede că este mai bun decât oricine altcineva, are convingeri despre persoane pe care nu le cunoaște. Ceea ce oamenii trebuie să înțeleagă este că suntem toți făcuți după chipul lui Dumnezeu, indiferent dacă o crezi sau nu. Suntem toți creați în mod minunat. Pentru mine, problema nu au fost niciodată homosexualii și lesbienele. Îi iubesc pe toți oamenii. Pot să fac o distincție între om și păcatul lui. Pot să te iubesc pentru că ai un suflet, dar nu poate să-mi placă și comportamentul păcătos care va duce sufletul tău în iad.

Mi s-a mai spus că sunt ipocrită. Acestea trei – homofobă, bigotă și ipocrită – sunt cuvintele ceva mai civilizate care mi s-au spus. Oamenii îmi spun că sunt ipocrită când se referă la trecutul meu. Am eșuat lamentabil înainte să-l cunosc pe Dumnezeu. Eu sunt prima care recunoaște acest lucru. Dar ceea ce oamenii trebuie să înțeleagă este că viața mea a fost schimbată pentru totdeauna în 2011, prin dragostea lui Dumnezeu. Când renunți în sfârșit la toate lucrurile pe care le doreai pentru a te mulțumi pe tine însuți și viața ta e la pământ, Dumnezeu te poate ridica din groapă. Eu îmi săpasem o groapă, am întreținut-o cu propriile mele mâini, dar Dumnezeu, în mila și harul său, a văzut ce dezastru eram. Deci când oamenii mă numesc ipocrită, ei nu reușesc să înțeleagă că am fost transformată. Cuvântul lui Dumnezeu spune că suntem făpturi noi în Hristos. Deci sunt o ipocrită? Nu. Sunt o persoană iertată. Și iertarea aceasta este disponibilă pentru oricine.

Reporter: Cei care se opun referendumului afirmă că România se depărtează de valorile occidentale, că de acțiunile Coaliției pentru Familie ar profita Putin și Rusia. Cum vedeți dvs. această acuzație?

Kim Davis: Cred că familia naturală trebuie să fie protejată. În ceea ce mă privește, vreau să le dau românilor speranța că pot rămâne puternici, că pot să susțină ceva fără să fie împotriva unui grup de oameni. Poți să fii pentru ceva, pentru familia tradițională, fără să fii împotrivă, fără să urăști pe cei care au un stil de viață diferit.

Reporter: Ați candidat și ați fost aleasă în funcție din partea Partidului Democrat. Cum ați ajuns în această situație, în condițiile în care Partidul Democrat susține unele principii total diferite de ale dumneavoastră?

Kim Davis: M-am născut într-o familie de democrați. Era o tradiție de familie. Când eu am intrat în partid, democrații susțineau muncitorii și familia. Am fost întotdeauna pro-viață. Prin tot ceea ce s-a întâmplat, niciun politician democrat nu a fost alături de mine, niciun democrat nu mi-a luat apărarea. Chiar și în calitate de democrată, de multe ori am votat republicani în alegerile generale pentru că am votat persoana care mi se părea cea mai potrivită. Nu eu am părăsit Partidul Democrat, ci Partidul Democrat m-a părăsit pe mine cu mult timp în urmă.

VIDEO


Citește și transcrierea interviului paralel realizat cu Harry Miheț, avocatul lui Kim Davis


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button