libertate de conștiință

Curtea de Apel din Marea Britanie a admis acțiunea în instanță contra interzicerii rugăciunilor și sprijinului pro-viață din jurul centrelor pentru avorturi

Curtea de Apel din Londra a admis acțiunea în instanță a activistei pro-viață, Alina Dulgheriu, contra hotărârii Consiliului local al burgului Ealing din Londra, care interzice rugăciunile și sprijinul pentru mamele aflate în criză de sarcină, în vecinătatea clinicii Marie Stopes Ealing, unde se practică avorturi.

Pe 23.04.2018 Consiliul local din Ealing a adoptat în unanimitate un Ordin de Protecție a Spațiilor Publice (OPSP), care instituie o zonă-tampon în fața spitalului Marie Stopes Ealing. Potrivit ordinului, sunt interzise orice manifestări de susținere sau condamnare a avortului, rugăciuni, distribuirea de literatură de sprijin și orice „interacțiune” cu clienții spitalului.

În mod normal, potrivit legii, OPSP sunt utilizate pentru reducerea tulburărilor liniștii publice de către persoane în stare de ebrietate, cerșetori sau proprietari iresponsabili de câini. Aciviștii pentru drepturile omului au contestat OPSP încă de la introducerea acestora în 2014, invocând faptul că ar putea fi utilizate pentru a interzice drepturile la libera exprimare și întrunire în spațiile publice. Decizia Consiliului local din Ealing de a interzice orice prezență pro-viață în apropierea Spitalului Marie Stopes a dovedit acest lucru.

Alina Dulgheriu este o mamă, care a fost ajutată de către un grup de susținere pro-viață din fața spitalului Marie Stopes. „Fetița mea trăiește astăzi datorită sprijinului efectiv, practic și emoțional, din partea unui grup din fața spitalului Marie Stopes. Voi continua acest apel pentru a fi siguri că femeile din Ealing și din întreaga țară nu vor fi private de acest sprijin vital”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Primăvara trecută, după ce consiliul local a adoptat OPSP, Alina Dulgheriu a atacat decizia la Curtea Supremă. Deși tribunalul a admis că i-au fost afectate drepturile la libera exprimare, religie și adunare, OPSP a rămas în vigoare. Dulgheriu și grupul ei, „Be here for me”, au organizat o campanie de strângere de fonduri pentru un nou proces, în urma căreia au adunat peste 50.000 de lire sterline.

„Nu pot să-mi imaginez o societate, unde o simplă propunere de a ajuta o femeie, care poate ar dori să păstreze copilul, este considerată o infracțiune. Nu pot accepta ca femeilor să le fie refuzată șansa de a primi ajutor atunci când doresc să păstreze copilul”, a declarat Alina Dulgheriu.

Deși susținători fervenți ai industriei de avorturi din Marea Britanie au cerut ca OPSP să fie introduse în întreaga țară, unii activiști pro-avort protestează contra utilizării OPSP pentru suprimarea libertății.

Ministrul pentru afaceri interne, Sajid Javid, a declarat în septembrie anul trecut că nu vor fi impuse „zone-tampon” la nivel național în jurul clinicilor unde se efectuează avorturi, deoarece „măsura nu ar fi un răspuns proporțional” având în vedere realitățile activismului pro-viață din Marea Britanie.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button