miracolul vieţii

VIDEO, FOTO. Medicii i-au dat zero șanse. Acum dansează pe scenă: Povestea Victoriei Arlen, vedeta de televiziune în vârstă de 22 de ani care și-a petrecut adolescența în comă și apoi în scaunul cu rotile

 

Cel de al 25-lea sezon al concursului televizat „Dancing with the Stars” a adus pe scenă și sub ochii telespectatorilor postului american de televiziune ABC o vedetă aparte: la numai 22 de ani, Victoria Arlen are o uimitoare poveste de viață.

În 2006, când avea doar 11 ani, a aflat că suferă de mielită transversă, sindrom autoimun care se manifestă prin inflamarea măduvei spinării și care s-a agravat cu encefalomielită acută diseminată, adică și inflamarea creierului.

În comă: medicii nu îi dau nicio șansă

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Practic, întregul ei sistem nervos central se inflama, fără ca medicii să poată rezolva problema în nici un fel. Rapid, fata și-a pierdut abilitatea de a vorbi, de a mânca și de a se mișca. În cele din urmă, a intrat în comă și a petrecut patru ani în stare vegetativă permanentă.

Medicii le-au spus părinților că fiica lor nu își va mai reveni niciodată. De obicei, în ziua de azi, în cazurile cu diagnostic de Stare Vegetativă Permanentă, medicii le recomandă părinților să accepte ca pacientul să nu mai fi ținut în viață în mod inutil cu ajutorul aparatelor. Dar părinții Victoriei nu au acceptat să renunțe la fiica lor atât de ușor.

În stare vegetativă: aude, dar nu poate mișca, nici vorbi

„Părinții mei au crezut în mine”, a povestit Victoria pentru canalul de sport ESPN. „Au organizat o cameră de spital acasă la noi, în New Hampshire, și au avut grijă de mine. Cei trei frați ai mei îmi vorbeau și îmi povesteau ce se întâmpla în afara acelei camere. Mi-au dat astfel putere să lupt. Nici nu știau că îi auzeam.”

După doi ani de comă, Victoria devenise conștientă, chiar dacă era „încuiată” în propriul corp și nu putea face nicio mișcare pentru a comunica: „Auzeam conversațiile care aveau loc în jurul meu, dar nu îi puteam anunța că eram conștientă de prezența lor lângă mine”. îi auzea inclusiv pe medicii care continuau să le spună părinților că fiica lor nu se va mai trezi niciodată.

Trezirea: o privire în ochii mamei

În 2009, Victoria și-a privit mama în ochi pentru prima dată. De atunci, pe parcursul anului 2010, și-a revenit ușor la viață: de la sunete disparate la cuvinte și apoi la propoziții, de la abilitatea de a înghiți budincă și până la a mânca o friptură.

Experții nu-i dau șanse să mai meargă cândva

Numai picioarele refuzau să o asculte. Inflamația măduvei spinării produsese leziuni pe care medicii le considerau ireversibile. Toți specialiștii îi recomandau să se obișnuiască cu scaunul cu rotile. „Nu i-am crezut. Pentru mine, conceptul de «posibil» se schimbase deja. Eu deja cucerisem imposibilul.” Iar părinții ei o sprijineau 100%. „Nu și-au pierdut speranța niciodată”, povestește Victoria.

Cu ajutorul fraților ei (împreună cu care s-a și născut, deoarece mama lor a născut tripleți), tânăra s-a reapucat de înot, sportul preferat al copilăriei sale. La 17 ani, determinarea ei a transformat-o în membră a echipei americane la Jocurile Paralimpice din 2012, unde a câștigat trei medalii de argint și aurul la 100 de metri freestyle.

I se spune să renunțe dacă nu poate merge după doi ani. Ea încearcă timp de șase ani

După o perioadă petrecută la Project Walk, un centru special de recuperare din San Diego, părinții ei și-au ipotecat casa și au făcut un centru similar la Boston, în orașul natal.

Cu toate acestea, medicii au avertizat-o că, dacă nu apar rezultate în doi ani, orice încercare va fi în van. Dar Victoria a încercat timp de șase ani.

Era proptită pe o bandă de alergare și picioarele îi erau mișcate mecanic în speranța că creierul ei va reînvăța mersul și va prelua inițiativa. „În ciuda frustrării agonizante, dădeam tot ce puteam zi de zi, făcând mii de ore de antrenament cu speranța că va apărea un semn minim că picioarele mele prindeau viață. Pentru mult timp nu a fost nici urmă de așa ceva”, povestește Victoria.

Dar pe 11 noiembrie 2015, unul din antrenori a observat un tremur aparte, o mișcare minusculă la piciorul drept. „Nu era cine știe ce, dar era exact speranța care îmi trebuia.”

În cinci luni, Victoria își putea ține echilibrul pe propriile picioare! Pe 3 martie 2016, după 10 ani de imobilizare în pat și în scaunul cu rotile, Victoria a renunțat la cârje și a început să pășească.

De atunci nu s-a mai oprit. În sezonul acesta, cea care cândva nu se putea mișca, uimește America dansând la concursul televizat „Dancing with the Stars”.

Își exprimă credința și recunoștința, inspiră și ajută

Într-un clip video care relatează pe scurt povestea ei, vedeta spune că a avut un moment de cumpănă când s-a gândit să se pregătească să moară, dar apoi și-a revenit, făcând cu Dumnezeu legământul că, dacă își va reveni, nu își va mai irosi nicio clipă din viață.

VIDEO

Astăzi, Victoria este vorbitor motivațional, comentator sportiv la ESPN, canal de televiziune dedicat sportului, a semnat un contract cu editura Simon & Schuster pentru a-și publica o carte și deține o fundație prin intermediul căreia îi ajută pe cei care trec prin experiențe de viață similare.

Nu ezită să-și mărturisească credința catolică, nu se desparte de crucea de la gât și este în permanență recunoscătoare pentru viața ei și victoriile miraculoase obținute asupra bolii și morții.

Mottoul ei este:

ÎNFRUNTĂ. ÎMBRĂȚIȘEAZĂ. SFIDEAZĂ. ÎNVINGE.

Pe site-ul personal, scrie:

Provocările fac viața interesantă, iar depășirea lor dă sens vieții.

Uneori, cazi atât de jos încât nici nu credeai că este posibil. Dar cu fiecare cădere ai șansa de a te ridica mai sus ca niciodată… Întrebarea este: O vei face? Fiecare greutate, fiecare provocare, fiecare lacrimă merită. Credeți-mă!

Citește și Fata care nu a vrut să moară: incredibila poveste a adolescentei care s-a trezit din comă în timp ce medicii se pregăteau să-i recolteze organele


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button