Marşul pentru Viaţă

„Un copil nenăscut este om și are dreptul la viață“ – Radu Buțu, Marșul pentru viață 2014, Târgu Jiu

 

Pe 22 și 23 martie 2014, în orașele României are loc Marșul pentru Viață 2014, manifestare organizată de asociațiile care apără viața copiilor nenăscuți și valorile familiei. Tema ediției din acest an a Marșului pentru Viață este responsabilitatea, cu accent pe adopție, pe care participanții o propun ca soluție responsabilă și constructivă în caz de sarcină nedorită sau, pur și simplu, ca modalitate de a oferi o șansă mai bună unui copil dintr-o familie care nu are posibilitatea să îl crească. Pentru că evenimentul va fi prilej pentru acțiuni diverse și ample pe tot parcursul Săptămânii pentru viață, 19-25 martie, i-am întrebat pe organizatorii din țară ce program au pregătit cu această ocazie și – nu în ultimul rând – cine sunt și ce-i motivează pe fiecare dintre ei.

 

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În iunie 2014, Radu Buțu, un economist specializat în management, în vârstă de 28 de ani, din Târgu Jiu, va deveni pentru a doua oară tată. Primul său copil, Damian, are un an și șase luni, iar al doilea va veni în viața familiei ca o binecuvântare pe care el și soția sa, Monica, profesoară de religie, știu să o prețuiască cum se cuvine, căci cei doi tineri au pierdut cândva un copil în urma unui avort spontan.

Lui Radu îi plac muzica și cărțile, dar nu se dă în lături nici de la o partidă de fotbal sau de la o plimbare în aer liber. De multe ori îmbină utilul cu plăcutul și credința, participând ca voluntar la acțiunile Asociației „ProVita pentru născuți si nenăscuți“ – filiala Gorj. S-a implicat și anul trecut în organizarea Marșului pentru Viață de la Târgu Jiu: „Cred in puterea lui de a schimba mentalități și oameni în bine“.

 

Rep: Ce v-a rămas cel mai pregnant în minte de la ediția anterioară a marșului?

RB: Emoția. Am surprins-o în câteva fotografii pe care le-am păstrat!

Rep: Cui adresați invitația de a participa la Marș și de ce?

RB: Celor ce cred în iubire și în familie, mamelor și femeilor în special, pentru că, fără iubire și fără familie, viața e lipsita de sens și de culoare, iar femeile, mai ales mamele, sunt cele ce pot salva viețile bebelușilor din pântece!

Rep: Credeți că Marșul are ca efect salvarea vieții vreunui copil nenăscut aflat în pericol?

RB: Da, poate avea.

Rep: S-a vorbit despre faptul că în România nu există o cultură a adopției. Mamele și familiile aflate în criză de sarcină sau în situații dificile după naștere nu se gândesc să încredințeze copilul spre adopție. Nici statul nu prevede adopția în criza de sarcină, nici societatea nu valorizează actul adopției, părinții adoptivi și copiii adoptați. Ce credeți că se poate face în această privință?

RB: Dacă oamenii se schimbă, se poate schimba și legislația în bine, iar adopția poate fi văzută cu alți ochi, ca o soluție reală și frumoasă la pruncucidere (avort).

Rep: Cunoașteți un caz de adopție care a adus bine în viața tuturor celor implicați – copilul, părinți naturali, părinții adoptivi?

RB: Cel puțin două: o cunoștință de-a mea care a adoptat și niște vecini de bloc. Ambele familii au adoptat niște minuni de fetițe, atât de frumoase și de drăgălașe! Ce șansă și ce altfel de viitor au acum fetele astea!

Rep: În statele occidentale, mai ales în SUA, adopția este un mod de viață. Actori și cântăreți celebri adoptă copii, familii obișnuite adoptă un număr foarte mare de copii – uneori chiar mai mare de cinci –, familii care au un copil cu dizabilitate, de exemplu cu Sindrom Down, adoptă alți copii cu aceeași dizabilitate. Cum credeți că s-ar putea dobândi și în societatea românească această deprindere nobilă, de a adopta nu doar atunci când o familie nu are copii, ci de a adopta cu gândul la binele unui copil aflat într-o situație critică?

RB: Dacă oamenii ar crede cu adevărat în Dumnezeu, astfel de evenimente fericite pentru toate părțile implicate s-ar înmulți.

Rep: Ce reprezintă pentru dumneavoastră bărbatul, ce reprezintă femeia, ce reprezintă copiii?

RB: Bărbatul e capul familiei, o sursă de tărie și stabilitate în familie. Femeia e sufletul unui cămin, iar bucuria sunt copiii!

Rep: Ce le-ați cere politicienilor să facă pentru a proteja și a promova viața? În condițiile în care avortul nu ar putea fi total interzis, ce alte instrumente credeți că avem la îndemână pentru a apăra copiii nenăscuți?

RB: Să fie modele provita ei înșiși, să creadă în viața copiilor nenăscuți și să construiască o legislație care să apere viața din pântece, înainte și după naștere, până la moartea naturală. Discursul și fapta bună, un om cu putere în Cuvânt poate salva vieți nenumărate.

Rep: Care este programul manifestărilor prilejuite de Marșul pentru Viață în orașul dumneavoastră?

RB: Anul acesta, a doua ediție a Marșului Pentru Viață de la  Târgu Jiu are loc duminică, pe 23 martie.

 

Organizatori: Provita Gorj, A.S.C.O.R. Tg-Jiu, Vasiliada Tg-Jiu

23 martie, ora 17:00: Adunare în fața Bisericii ,,Sfinții Împărați Constantin și maica sa, Elena“ (Parâng)

Traseu: Biserica Sf. Împărați (Parâng) – Str. Victoriei – Str. Siretului – Parc Tudor (Statuie Tudor Vladimirescu) – Monumentul pro-viață Geneză, de Eugen Barzu (giratoriu) – Str. Geneva, pe trotuarul dinspre Universitate – Muzeul de Istorie – str. Tudor Vladimirescu (Tribunal, Spitalul Județean de Urgență) – Mausoleu Ecaterina Teodoroiu din Piața Prefecturii – Paraclisul Mitropolitan „Sf. Voievozi“

17:45-18.25: Slujba Acatistului Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor, la Paraclisul „Sf. Voievozi“

 

18:25-19:00: După Acatist, vor urma discursuri din partea organizatorilor și poze de grup.

 

Rep: Aveți un mesaj de adăugat?

RB: Da, vă aștept pe toți la Marș, cu mic-cu mare, ca să arătăm lumii întregi că un copil nenăscut este om și are dreptul la viață, la un zâmbet, la o rază de soare și la iubire din partea părinților biologici și/sau adoptivi.

Cei ce nu mai cred în Dumnezeu, sau măcar în iubire și în familie ca Taină Sfântă între un bărbat și o femeie, ca legământ pe viață, până la mormânt, să stea acasă!

În încheiere, vă las cu un impresionant cântec pentru viață al copiilor:

Afla mai mult despre Marsul pentru Viață din Târgu Jiu de la:

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button