avort

Un comitet ONU recomandă Irlandei referendumul asupra avortului

Un-comité-de-l’ONU-recommande-à-l’Irlande-de-tenir-un-référendum-sur-l’avortement-e1435149389836

Sursă: reinformation.tv

Comitetul drepturilor economice, sociale și culturale al ONU a recomandat Irlandei un referendum asupra avortului pentru a contrabalansa legile «foarte constrângătoare» aflate acum în vigoare.

Această recomandare este adresată în mod ilegal, de vreme ce niciun tratat internațional nu impune legalizarea avortului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pe lângă acestea, comitetul mai recomandă un altul asupra statutului femeii în societate, urmărind revizuirea articolului 41.2 al Constituției irlandeze, care garantează că femeile nu sunt obligate să muncească dacă aceasta presupune «neglijarea îndatoririlor în sânul familiei». Această «inegalitate de gen», asigură comitetul, nu mai trebuie sprijinită de Constituție.

Presiunile asupra Irlandei nu sunt de dată nouă. Acțiunile ONU, dar și ale UE, care cerea respectarea deciziei Curții Europene în privința drepturilor omului (v.  Affaire A. B. C. c. Irlande), s-au soldat cu acceptarea avortului în caz de pericol pentru viața mamei – inclusiv când aceasta amenință cu sinuciderea. Până atunci, conform protocolului, medicii făceau tot posibilul pentru a salva cele două vieți, respectând «egalitatea de drepturi». Pe atunci Irlanda înregistra una din cele mai scăzute rate de mortalitate maternă din lume.

Nu întâmplător, partizanii avortului reclamă scrutinul național după recenta legalizare a «căsătoriilor» homosexuale, sprijinul ONU fiind un argument cu greutate. Acesta survine în urma uneia din evaluările periodice ale Irlandei în privința respectării Convenției ONU pentru drepturile economice, sociale și culturale, când au fost reînnoite criticile la adresa țării suverane.

«Forța și claritatea raportului comitetului ONU nu lasă urmă de îndoială: trebuie un răspuns realist în privința accesului la avort în Irlanda. Îi revine guvernului datoria de a răspunde în mod judicios recomandărilor», a declarat directorul Asociației Irlandeze de Planificare Familială. În același sens, Colm O’Gorman, președintele executiv al Amnesty International Irlanda, cerea partidelor politice să-și «lămurească» pozițiile, în preajma alegerilor generale.

Așadar, care este miza liberalizării avortului în viziunea comitetului? Aflăm referiri la cazurile de viol și incest, riscurile pentru sănătatea (nu viața) mamei, la care se adaugă necesitatea definirii legale a “riscului real și substanțial pentru viața mamei”. Această din urmă mențiune revelează adevăratul conținut al recomandărilor: pomenindu-se de «impactul discriminant» asupra femeilor care nu pot să-și plătească un avort în străinătate, se deschide ușa avortului la cerere.

Dacă mai exista vreo îndoială asupra pretențiilor Națiunilor Unite, să menționăm și recomandarea revizuirii politicilor de înscriere în școli, în vederea interzicerii «criteriilor discriminatorii», cu trimitere specială la Equal Status Acts, care permite școlilor confesionale să-și aleagă elevii în funcție de religie.

Traducere: Anne Dolhein

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button