Sute de argentinieni pro-viață în fața ambasadei Canadei din Buenos Aires în semn de solidaritate pentru Mary Wagner, activistă pro-viață canadiană, de peste 4 luni în închisoare pentru că a încercat să salveze copii de la avort, intrând într-o clinică de avorturi cu trandafiri, rugăciuni și sfaturi pentru femeile care intenționau să avorteze
Sute de activiști pro-viață sunt așteptați astăzi în fața Ambasadei Canadei din capitala Argentinei, Buenos Aires, în semn de solidaritate pentru Mary Wagner, o canadiancă aflată în închisoare pentru că a încercat să salveze copii de la avort. Wagner, 43 de ani, din provincia Columbia Britanică, a fost arestată pe 18 aprilie, în Săptămâna Mare, după ce a intrat într-o clinică de avorturi din Vancouver, unde, „înarmată” cu trandafiri albi și roșii, mesaje pro-viață și citate din Sfânta Scriptură, a încercat convingă femeile însărcinate să renunțe la avort. Wagner a fost arestată pentru „vătămare și obstrucționarea dreptului de proprietate”.
Mary Wagner provine dintr-o familie catolică numeroasă, este absolventă de literatură engleză și franceză din cadrul Universității din Vancouver (Columbia Britanică) și de mulți ani este o activistă pro-viață cunoscută pentru pozițiile și acțiunile sale contra avortului, pe care îl consideră drept „ucidere a copiilor nenăscuți”. Wagner a început să meargă în clinicile de avorturi unde a distribuit pamflete anti-avort, flori, s-a rugat și le-a sfătuit pe femei să renunțe la avort.
Canada este unul din puținele state din lume unde avortul nu are nicio restricție, fiind practic permis în orice moment al sarcinii, chiar și înainte de naștere, indiferent de motiv. De mai mult de jumătate de secol Canada a fost condusă în principal de guverne liberale sau liberal-progresiste, de stânga, singura excepție a fost perioada 2006-2015, când a existat un guvern conservator, dar care a funcționat cea mai mare a timpulul ca guvern minoritar. Avortul a fost ilegal în Canada până în 1967, când Pierre Trudeau, fost premier, pe atunci ministru al justiției din partea Partidului Liberal, tatăl actualului premier canadian Justin Trudeau, a introdus amendamentul la articolul din Codul Penal privind avortul, prin care se legaliza așa-numitul „avort terapeutic”. Acesta a fost un prim pas, dar suficient pentru liberalizarea totală a avortului, consfințită prin decizia Curții Supreme din 1988. Astfel, în prezent în Canada avortul este considerat un drept fundamental al femeilor, garantat prin Carta Canadiană a Drepturilor și Libertăților, care nu poate fi restricționat sau obstrucționat în niciun fel. Mai mult, autoritățile liberale, susținătoare și promotoare a avortului „fără limite”, au adoptat legi prin care este incriminat accesul activiștilor pro-viață în clinicile de avorturi.
În acest context, acțiunile lui Wagner au intrat în conflict cu legea și autoritățile. Aceasta a fost arestată prima oară în 2012 și condamnată la 9 luni de închisoare. Wagner nu a renunțat însă la lupta sa și au urmat alte arestări și condamnări. Astfel, 5 din ultimii 7 ani Wagner i-a petrecut în închisoare, pentru „crima” de a încerca să salveze viețile copiilor nenăscuți prin încercarea de a convinge femeile care vor să avorteze că există și alte soluții, altele decât avortul.
Acțiunea din Buenos Aires este coordonată de Mariana Rodriguez Varela, o activistă pro-viață, figură devenită notorie în ultimul an în Argentina, pe fondul dezbaterilor aprinse privind legalizarea avortului.
În Argentina, țară preponderent catolică, avortul este interzis prin lege. Printre amendamentele aduse Constituției Argentinei în 1994 îl reprezintă oferirea de statut constituțional Pactul de la San Jose, cunoscut ca și Convenția Americană pentru Drepturile Omului, organizație formată din mai multe state din America Centrală și de Sud, care recunoaște dreptul la viață „din momentul concepției”. În 1998, președintele Argentinei de atunci, Carlos Menem, după vizita pe care a efectuat-o la Vatican a decretat 25 martie (Buna Vestire) drept Ziua Națională a Copiilor Nenăscuți. În ultimii ani însă Argentina a cunoscut o intensificare a acțiunilor lobby-ului pro-avort, care beneficiază și de o puternică susținere din America de Nord. Astfel, la începutul lui 2018 pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, camera inferioară a parlamentului argentinian, a fost introdusă legea pentru dezincriminarea avortului. A urmat o dezbatere națională intensă, la nivel politic și social, între susținătorii și contestatarii legii, Mariana Rodriguez Varela făcându-se remarcată la acțiunile taberei pro-viață. Președintele țării, Mauricio Macri, a încurajat dezbaterea pe tema avortului și a declarat că nu va respinge legea dacă aceasta va trece de parlament. Pe 14 iunie legea a trecut la limită de Camera Deputaților, dar a fost respinsă, tot la limită, pe 9 august de către Senat, camera superioară. Votul a divizat formațiunile politice din parlament, susținători și contestatari ai legi găsindu-se aproape în aceeași măsură, atât în rândul puterii, cât și la opoziție.
Rodriguez Varela a cerut tuturor susținătorilor pro-viață din Argentina, să meargă la biserică și să se roage pentru Wagner. Același lucru îl cere și canadienilor familia lui Wagner, care urmează să fie judecată astăzi sau mâine în fața tribunalului din Vancouver. Rodriguez Varela a declarat că la rândul lor activiștii pro-viață vor veni cu trandafiri la misiune diplomatică a Canadei din Buenos Aires ca un tribut adus lui Wagner pentru sacrificiul său și pentru a reaminti valoarea vieții umane.