familie

Studiu: Părinții cu mulți copii sunt mai eficienți la serviciu

trei

de Andreea Șerban, Libertatea pentru femei

Mulți patroni se feresc să angajeze femei cu mulți copii, dar fac o mare greșeală. Un studiu american arată că mamele sunt mai eficiente la serviciu, decât femeile care nu au copii și chiar decât bărbații, scrie The Washington Post.

Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat de Federal Reserve Bank din St. Louis. S-a observat că, pe parcursul unei cariere de 30 de ani, mamele au avut mai multe realizări și au fost mai eficiente decât femeile fără copii. De fapt, cele mai productive au fost cele care aveau cel puțin doi copii.

Tații cu doi copii, mai eficienți

Cercetătorii au vrut să vadă ce impact are nașterea asupra femeilor cu studii universitare. Și pentru că munca unui medic, consultant în afaceri sau project manager era greu de cuantificat, au hotărât să analizeze performanțele a 10.000 de economiști. Rezultatele au fost surprinzătoare. Bărbații care nu aveau copii și cei care aveau unul aveau performanțe asemănătoare. Dar cei cu doi sau mai mulți copii erau mai productivi. Totuși, cele mai eficiente s-au dovedit a fi mamele cu mai mulți copii.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Mamele cu mulți copii, cele mai eficiente

Analizând rezultatele muncii lor în primii cinci ani ai carierei, femeile care nu aveau copii aveau performanțe mult sub nivelul celor care aveau. Femeile cu cel puțin doi copii sunt cele mai eficiente și întrec până și bărbații. Este important, totuși, să observăm că autorii studiului examinează un grup de femei care trăiesc o viață privilegiată. Au deja o casă și o carieră consolidată. După nașterea copiilor, beneficiază de concediu maternal. Atunci când se întorc la muncă, își permit să plătească bone de încredere și pot sta mai mult la serviciu.

Mamele, mai organizate

Dar, chiar și așa, rezultatele studiului sunt concludente și încurajează mamele care muncesc. Mulți patroni cred că femeile cu copii sunt mai puțin eficiente pentru că sunt nevoite uneori să-și ia zile libere pentru că li se îmbolnăvesc micuții sau vin mai obosite la muncă din cauza cerințelor crescute de acasă. Dar toate aceste inconveniente sunt puse în umbră de puterea lor mai mare de muncă și de a se organiza, astfel încât să fie mai eficiente.

Aceste rezultate sunt valabile pentru mamele cu copii mai mari. Cele care au un copii mici înregistrează, într-adevăr, o scădere a productivității cu 15 până la 17 procente. Dar acești ani vor trece repede și femeile vor deveni mai productive decât cele care nu au avut copii niciodată.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button