castitateeducaţie sexuală

Studenți pentru viață: Scrisoare deschisă despre educația pentru familie

logo spv

Domnului Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației Naționale

Domnului Nicolae Bănicioiu
Ministrul Sănătății  

17 iunie 2015

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Domnilor Miniștri,

În data de 9 iunie 2015, 19 ONG-uri au scris Ministerului Sănătății și Ministerului Educației Naționale, cerând să evite introducerea în programa școlară a unor ore de educație sexuală bazate pe o abordare ideologizată, care promovează în rândul adolescenților sexualitatea detașată de consecințele psiho-somatice și sociale firești. Scrisoarea atrăgea atenția că cea mai bună metodă de protejare a sănătății copiilor este să îi înveți să evite riscurile pentru sănătatea fizică și emoțională asociate cu debutul precoce al relațiilor sexuale.

Pe 12 iunie, ca răspuns la aceasta, alte 14 ONG-uri, care nu împărtășesc aceeași viziune, au solicitat demisia unui consilier al Ministrului Educației Naționale. Motivul invocat a fost că acesta făcea parte dintr-una din organizațiile semnatare ale sesizării de mai sus. S-a susținut că un astfel de funcționar, care e și membru într-o organizație care militează pentru o educație sănătoasă a copiilor, s-ar găsi în situație de incompatibilitate, deoarece nu este echidistant față de toate ofertele și propunerile educaționale.

Citește și Zeci de organizații pentru familie îl sprijină pe consilierul Ministrului Educației: „Obiectivele educative APOR sunt în consonanță cu cele ale ministerului”

Citește și Societatea civilă către doi miniștri: „Educație pentru sănătate – DA, educație ideologică – NU!”

Domnilor Miniștri,

De fapt, miza cererii demisiei nu vizează eventualul statut de „conflict de interese” al respectivului consilier din Ministerul Educației Naționale. Principala organizație care cere demisia este APADOR-CH, care susține că apără drepturile omului. Dacă apără drepturile omului, această organizație ar trebui să fie prima care știe că nu poate fi pedepsită o persoană care nu a fost judecată. Miza reală a acestei cereri este cu totul alta, și anume intimidarea oricărei persoane cu funcție publică ce ar mai putea îndrăzni de acum încolo să promoveze educația pentru familie.

Citește și Scrisoarea deschisă de la ProValori Media, publisherul Stiripentruviata.ro, despre educația pro-familie

Domnilor Miniștri,

Organizațiile care cer demiterea unui consilier de ministru susțin că sunt îngrijorate de rata crescută de incidență a sarcinii la tinere și că aceasta se poate remedia numai printr-o educație sexuală și contraceptivă adecvată. De aceea, am simțit nevoia să vă scriem, aducând mărturia noastră cu privire la această situație. Specificul activității asociației noastre, Studenți pentru viață, care ajută mamele tinere în criză de sarcină, ne-a confruntat tocmai cu realitatea faptului că cea mai eficientă metodă de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, a sarcinilor nedorite, a avortului la adolescente o reprezintă fidelitatea partenerilor.

Această constatare empirică a noastră, provenită din interacțiunea cu beneficiarele asociației de-a lungul anilor, a fost de curând validată chiar de CDC, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA, care, în “Instrucțiunile de tratament al bolilor cu transmitere sexuală” din 2015, identifică abstinența (alături de monogamie) ca fiind “cea mai eficientă modalitate de evitare a transmiterii BTS-urilor”.

Citește și Un bucureștean îi scrie Ministrului Educației despre educația sexuală

Domnilor Miniștri,

O discuție despre educația pro-familie ca politică publică se poate face doar pe baze documentare serioase. De exemplu, în prezent, SUA alocă 50 de milioane de dolari anual pentru educația pentru abstinență, iar acest fapt se bazează pe existenta unor statistici referitoare la povara financiară pe care înmulțirea cazurilor de boli cu transmitere sexuală o pune pe sistemul public de sănătate. Pentru că, în ultimele decenii, în ciuda educației sexuale contraceptive din cele mai dezvoltate țări occidentale, statisticile arată o creștere îngrijorătoare a ratei de incidență a bolilor cu transmitere sexuală tocmai pe segmentul de vârstă al tinerilor.

În aceste condiții, nu putem decât să ne exprimăm consternarea că cineva solicită pedepsirea unui consilier care propune o măsură care în SUA este adoptată de un număr mare de școli și finanțată de la bugetul de stat.

Citește și Opinia unui parinte: Cine vrea să facă legea în Ministerul Educației?

Domnilor Miniștri,

Există studii și sondaje care atestă faptul că tinerii români, ca și cei de pe alte meridiane, își doresc cel mai mult o relație stabilă și de lungă durată cu persoana iubită, împlinită prin întemeierea unei familii. Iar una din nevoile pe care asociația Studenți pentru viață le-a identificat este nevoia de formare a tinerilor pentru viața de familie. Deși țintiți de un flux media hipersexualizat, tinerii sunt deschiși acestui tip de educație, deoarece ei caută în primul rând iubirea, nu neapărat experiențele sexuale. Sperăm că realizarea unor studii suplimentare va lămuri de ce au nevoie elevii României pentru sănătatea lor.

Cu stimă,

Alexandra Nadane
Președinte Studenți pentru viață

www.studentipentruviata.ro
studentipentruviata@gmail.com
+4(0)751-859.467

Sursa: Studentipentruviata.ro


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button