Marxism cultural

Știați că revoluția senzualității a fost teoretizată de însuși Vladimir Ilici Lenin?

de Cătălin Sturza, Facebook

Nu-i aşa că prea puţini dintre dumneavoastră ştiu că revoluţia senzualităţii a fost teoretizată inclusiv de însuşi Vladimir Lenin?

Noua revoluţie sexuală îşi are rădăcinile şi în Revoluţia senzualităţii, teoretizată de însuşi Vladimir Lenin. Într-un schimb de scrisori între Lev Troţki şi Vladimir Lenin, citim următoarele: „Fără îndoială, opresiunea sexuală este principalul mijloc de înrobire a omului. Atâta vreme cât există această opresiune, nu poate fi vorba de adevărata libertate. Familia, ca instituţie burgheză, şi-a trăit complet traiul. Trebuie spus mai mult despre asta muncitorilor… ”. Lenin răspunde: „Şi nu numai familia. Toate interdicţiile cu privire la sexualitate ar trebui să fie eliminate… Avem ce învăţa de la sufragete: chiar interzicerea dragostei între persoanele de acelaşi sex ar trebui să fie eliminată”. Teoria este pusă în practică în primele luni de după Revoluţia bolşevică din Rusia.

În decembrie 1917 Lenin emite decretele „Cu privire la abolirea căsătoriei” şi „Cu privire la căsătoria civilă, copii, şi despre modificarea actelor de stare civilă”. Potrivit acestor decrete, „uniunea sexuală” (care înlocuia „uniunea prin căsătorie”) era posibil să se încheie rapid şi să se desfacă la fel de uşor. Pe lângă faptul că este abolită „tirania căsătoriei”, sunt dezincriminate şi promovate avortul, relaţiile homosexuale, „amorul liber” în grup, şi chiar exhibiţionismul şi relaţiile cu minori.

În 1918 la Petrograd defilează o paradă a lesbienelor, care aniversează un an de la decretul „Cu privire la abolirea căsătoriei”. Troţki notează în memoriile sale că Lenin a afirmat cu satisfacţie la auzul acestei veşti: „Ţineţi-o tot aşa, tovarăşi!”. Pe unele pancarte se putea citi: „Jos cu ruşinea!” La începutul anilor 1920 se observă o creştere a naşterilor de copii în afara căsătoriilor – în 1923, de exemplu, cel puţin jumătate dintre copiii născuţi la Moscova erau născuţi în afara căsătoriei, iar în oraşele mari „cuplurile” (o formă de parteneriat civil) alcătuiau majoritatea.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Citiți articolul integral intitulat „Tot ceea ce nu știați despre faptele și originile revoluției sexuale”.

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button