Spania: Guvernul reinstituie protecția legală a copilului nenăscut
Guvernul spaniol condus de Marian Rajoy a adoptat, vineri, proiectul de lege privind protecția vieții în faza prenatală și drepturile femeii însărcinate. Dacă va primi votul Parlamentului (unde Partidul Popular al lui Rajoy are o majoritate de 70%) această lege va reinstitui, în mare parte, protecția legală a vieții prenatale în Spania.
Conform comunicării făcute de ministrul Justiției, Alberto Ruiz Gallardon, avortul va mai fi permis doar în cazurile de malformație a fătului, când continuarea sarcinii pune în pericol iminent viața sau sănătatea mentală ale mamei, ori dacă sarcina a survenit ca urmare a unui viol.
Această reformă era așteptată de mișcarea pro-life din Spania, puternică și numeroasă, care a și sprijinit în alegeri Partidul Popular (conservator) tocmai pentru acest obiectiv, scrie LifeSiteNews.com.
Legea încă în vigoare, „privind întreruperea voluntară a sarcinii și avortul indus în Spania” datează din 2010 și permite avortul până în a 14-a săptămână de sarcină, fiind aproape similară cu legea românească, una din cele mai liberale din lume. Legea a înlocuit pe cea anterioară din 1985 și a fost creația guvernului socialist condus de Jose Rodriguez Zapatero.
Premier al Spaniei între 2004 și 2011, Zapatero, nepot al unui luptător marxist executat de franchiști în timpul Războiului Civil, s-a dovedit un soldat de nădejde al „revoluției culturale” (pe larg aici): în mai puțin de două mandate, a reușit să distrugă familia spaniolă prin legiferarea „căsătoriei” între persoanele de același sex, a filiației pentru cuplurile de homosexuali prin adopție și prin reproducere asistată, prin liberalizarea completă a avortului și obligativitatea „educației sexuale” în școli.
De altfel, la câteva zile după câștigarea alegerilor, în noiembrie 2011, Rajoy a eliminat din curicula școlară controversatul program „Educație pentru Cetățenie și Drepturile Omului”, care îndoctrina elevii cu punctele de vedere ale lobby-ului (homo)sexual.
Declarații ale mișcării provita spaniole
Într-o luare de poziție difuzată sâmbătă, Ignacio Arsuaga, președintele HazteOir, cea mai mare rețea civică pro-vita din Spania, a declarat că „fără acțiunea noastră în stradă, în media, pe internet, Guvernul nu ar fi adoptat acest proiect de lege.”
„Proiectul intenționează apărarea vieții nenăscutului, prezentat ca ceea ce este: o ființă umană a cărei viață merită să fie protejată. Această nouă lege mută dezbaterea juridică în termenii corecți: avortul încetează a mai fi un drept și devine o infracțiune, o crimă.”
Ce îmbunătățiri aduce legea, conform analizei lui Arsuaga:
Statul protejează viața copilului nenăscut
- Avortul „la cerere” re-devine infracțiune
- Femeia care solicită un avort primește consiliere și îngrijire clinică
- Este interzisă publicitatea la servicii de avort
- Minorele au nevoie de consimțământul parental pentru avort
- Certificatele de „risc pentru sănătatea mentală a femeii” vor fi emise exclusiv de medici specialiști (psihiatri) și nu de psihologi
Probleme esențiale ale proiectului de lege, în viziunea lui Arsuaga:
- Nu este stabilit un sistem de sprijin pentru femeia însărcinată (aflată în criză de sarcină). Dacă este protejat dreptul la viață, reducerea numărului de avorturi va trebui însoțită de soluții din partea societății și a guvernului pentru femeile care se confruntă cu o sarcină neașteptată.
- Este menținută excepția din legea anterioară (din 1985), prin care se permite avortul „în caz de risc pentru sănătatea mentală a mamei” și nu se impun suficiente modalități de control și reglementare a afecțiunilor care ar permite avortul în atare situație.
- Se păstrează finanțarea publică a avortului, care este considerat un „serviciu sanitar”. Aceasta este inconsistent cu filosofia noii legi. Statul continuă să plătească din banii cetățenilor o industrie care face profit din uciderea violentă a unor ființe umane.
Mișcarea prolife din Spania îi solicită acum premierului Mariano Rajoy includerea unui set de amendamente în proiectul ce va fi remis parlamentului:
- Aprobarea unui plan de sprijin pentru femeia însărcinată.
- Oprirea finanțării avortului prin serviciile de sănătate publică și direcționarea resurslor eliberate astfel către sprijinul pentru femeia gravidă.
- Includerea în procedura de consiliere a mamei a prezentării unei ecografii a copilului.
- Eliminarea clauzei de „sănătate mentală” – sau cel puțin înlocuirea conceptului vag de „sănătate mentală” cu diagnosticarea unor boli psihice ca temei legal pentru avort.
Sursă: Cultura vieții