Soția i-a cerut să aleagă între păstrarea bebelușului lor născut cu sindrom Down și divorț: a ales copilul
6 februarie 2015 (LifeSiteNews.com)
Membrii unei familii ar trebui să crească împreună, doar că uneori acest lucru nu se întâmplă. După nașterea fiului său, un copil cu sindrom Down, Samuel Forrest s-a trezit în fața unei alegeri care i-a frânt inima: să-și dea nou-născutul spre adopție sau să fie părăsit de soție.
Forrest, original din Auckland, Noua Zeelandă, a fost extrem de fericit pe 21 ianuarie, când soția sa a născut un băiat într-un spital din Armenia. Dar s-a dovedit rapid că nu toată lumea se bucura la fel de mult de nașterea micuțului Leo.
„Când a venit doctorul”, a declarat bărbatul postului de televiziune ABC News, „mi-a zis că sunt probleme grave cu copilul”. „Când am intrat în salon toți s-au întors către mine și m-au anunțat că Leo are sindrom Down.”
În spitalele din Armenia, susține Forrest, părinților le este permis să-și dea copiii cu sindrom Down spre adopție imediat, direct din spital. „Soția mea se decisese deja, totul fusese hotărât fără știrea mea”.
Soția sa, Ruzan Badalyan, i-a cerut să renunțe la copil sau să divorțeze, relatează Forrest.
„M-au chemat în salon să-l văd, eu m-am uitat la micuț și-am zis: <Ce frumos e! E perfect, nici nu mă gândesc să-l dau spre adopție>”, povestește bărbatul.
Badalyan a confirmat pentru ABC News că a intentat divorț.
Ca tată singur, pentru a putea acoperi cheltuielile, Forrest a creat o pagină pe GoFundMe. „Obiectivul meu este să adun suficienți bani pentru primul an, ca să-mi pot găsi o slujbă part-time și să nu fiu nevoit să-l duc pe Leo la creșă, să am eu însumi grijă de el”.
La ora la care scriu acest articol, Samuel a strâns 340.194 $, mult peste ținta inițială de 60.000$.
(Notă: La data de 12 februarie 2015, suma donată ajunsese la 500.000 $)
„După nouă zile de la începutul campaniei, Leo și cu mine am descoperit că ne atinseserăm obiectivul! E foarte norocos, să aibă sprijinul a mii de prieteni ca voi, din întreaga lume”, a scris mândrul tătic.
El a mai precizat că sumele în plus îi vor asigura lui Leo „o casă și o școală bune”.
Dar nu toți banii vor fi folosiți pentru nevoile familiei. „După tot chinul cu Leo, nu am de gând să stau cu mâinile la spate și să văd atâți alți copii trimiși la orfelinat”, a spus bărbatul.
„O parte din banii pe care i-ați donat vor fi folosiți pentru a finanța programe și facilități, aici în Armenia, care vor ajuta viitorii părinți să își păstreze copiii, în ciuda dizabilităților și să asigure o îngrijire mai bună pentru micuții care vor fi despărțiți totuși de mamă și de tată”, a scris Samuel pe pagina sa GoFundMe. „Vom aloca, de asemenea, din surplus, și unicului orfelinat din Armenia care acceptă permanent copii cu sindrom Down, ca și altor organizații care ajută acești copii – datorită sprijinului vostru, putem deja face ceva”.
Adopția este doar una dintre formele de discriminare împotriva persoanelor cu întârzieri în dezvoltare. Părinții copiilor nenăscuți diagnosticați cu sindrom Down sunt adesea supuși presiunilor pentru a avorta. Există studii care arată că 90% dintre aceștia sunt avortați, ceea ce reprezintă o formă de facto de eugenie.
Cu toate acestea, doar 4% dintre părinții copiilor cu sindrom Down regretă decizia de a păstra copilul, conform unui studiu din 2011 apărut în American Journal of Medical Genetics. Nu mai puțin de 99% dintre persoanele cu sindrom Down spun că sunt mulțumite de viața lor.
Forrest speră ca și alți părinți, poate chiar întreaga societate într-o bună zi, vor fi capabili să iubească și să prețuiască acești copii.
„Un copil cu sindrom Down – are o etichetă deja lipită. Dacă putem uita o clipă de etichetă vedem că sunt normali”, a declarat el postului ABC.
„Îmi doresc să muncesc din greu să aflu la ce anume Leo este special”, a mai spus tatăl.
„Puștiul ăsta e nemaipomenit!”
********************************************************************************************************
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com
În afară de traducerea unor articole avem nevoie și de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteți afla aici.
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.