dizabilităţisindrom Down

Macedonia de Nord: Președintele a dus-o de mână până la școală pe o fetiță cu sindrom Down marginalizată de colegi

de Redacția Stiripentruviata.ro

O fetiță de 11 ani cu sindrom Down din Macedonia de Nord a mers luni la școală însoțită de președintele țării, după ce părinții colegilor au refuzat să-și mai lase copiii în clasă cu ea. Președintele Stevo Pendarovski a dus-o pe micuța Embla de mână la școală.

Embla merge la școala din localitatea Gostivar, la 70 km vest de capitala Skopje. La reîntoarcerea la școală pentru semestrul al doilea, după vacanță, Embla s-a trezit singură în clasă, după ce părinții colegilor au venit și și-au luat copiii acasă. Părinții informaseră școala că fetița ar fi agresivă și nu vor să mai învețe în clasă cu copiii lor.

Președintele țării a vizitat casa fetiței și a mers cu ea de mână la școală, afirmând:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Copiii cu dezvoltare atipică nu trebuie doar să se bucure de drepturile lor, ci și să se simtă egali și bineveniți în lumea care le aparține în mod natural, băncile și curtea școlii. Este obligația noastră, ca stat, dar și ca indivizi, iar elementul-cheie în această misiune comună este empatia. Ea va ajuta copiii precum Embla, dar ne va ajuta și pe noi să învățăm de la ei cum să ne bucurăm cu adevărat, să împărtășim și să fim solidari.”

Peste 90% din copii diagnosticați cu sindrom Down înainte de naștere sunt avortați, de parcă un copil fără sindrom Down născut ulterior ar putea să-i suplinească. Fiecare persoană este unică și irepetabilă începând chiar de la concepție. Părintele Dumitru Stăniloae scria că din primul moment al conceperii omului el este înzestrat cu chipul nemuritor al lui Dumnezeu.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button