avorthomosexualitatestudii şi cercetări ştiinţificevalorile familiei

Sondaj Pew Research Center: Avortul și homosexualitatea catalogate drept imorale în majoritatea țărilor lumii

de Ben Johnson, LifeSiteNews.com

Un sondaj global recent realizat în 40 de țări de pe toate continentele demonstrează că majoritatea cetățenilor lumii nu văd avortul și homosexualitatea ca acceptabile din punct de vedere moral.

Cele mai  imorale practici sunt, conform mediei internaționale la nivelul sondajului următoarele:

relațiile extraconjugale 78%
jocurile de noroc 62%
homosexualitatea 59%
avortul 56%
sexul premarital 46%
consumul de alcool 42%
divorțul 24%
contracepția 14%

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Rezultatele sondajului „Atitudini Globale 2013”, realizat de Pew Research Center, arată că majoritatea cetățenilor din 26 de țări sunt de părere că avortul este o problemă morală, iar în 13 din acestea procentajul celor care gândesc astfel se ridică la trei sferturi din populație. Cea mai mică toleranță la avort o au Filipinele, Ghana, Indonezia, Uganda și El Salvador.

La fel, majoritatea oamenilor din 22 de țări consideră homosexualitatea drept un fapt imoral. Numai trei țări au afirmat majoritar că aceasta este acceptabilă din punct de vedere moral: Republica Cehă, Spania și Germania.

Adam Cassandra, director de comunicare la organizația catolică pro-familie Human Life International, a declarat pentru LifeSiteNews.com: “Țările în curs de dezvoltare încă mai țin la valorile morale tradiționale, în timp ce moralitatea națiunilor occidentale este în declin”.

În SUA, 49% din americani consideră avortul ca inacceptabil din punct de vedere moral,  17% l-ar putea vedea ca pe o opțiune etică, iar 23% nu îl consideră drept o problemă morală deloc.

SUA se plasează astfel în această chestiune pe locul 27, după țări ca Brazilia, Africa de Sud sau Teritoriile Palestiniene, care dezaprobă avortul într-o măsură mai mare, dar SUA se găsește din acest punct de vedere înaintea Chinei, Japoniei, Australiei, Israelului sau Marii Britanii, unde avortul este dezaprobat într-o și mai mică măsură.

În China, unde au loc multe avorturi forțate sub tutela statului, 37% din chinezi cred că avortul este imoral, iar 29% îl văd drept moral, în timp de 20 sunt indiferenți.

Canadienii s-au împărțit la fix între adepții moralității și imoralității practicii avortului: 26% fiecare, în timp ce 37% cred că avortul nu este o chestiune de moralitate.

În Republica Cehă s-a relevat cel mai mare procentaj de sprijin pentru avortul la cerere: 49% din cehi cred că avortul este legitim din punct de vedere moral, iar 18% spun exact contrariul.

Dar țara cu cea mai mare acceptabilitate pentru practica avortului s-a dovedit a fi Franța, unde doar 14% din francezi cred că avortul este imoral, iar 38% îl consideră moral.

Cu toate că în ultimul timp media etichetează drept „inevitabilă” acceptarea căsătoriei între persoane de același sex, sondajul Pew a descoperit chiar în America faptul că 37% din locuitori cred că homosexualitatea este imorală (37%) și doar 23% au găsit-o ca acceptabilă din punct de vedere moral sau ca o chestiune care nu ține de moralitate (35%).

Canadienii care cred că homosexualitatea este morală sunt de două ori mai mulți (30%) decât cei care o consideră imorală (15%).

La ora actuală, în lume, contraceptivele au fost acceptabile ca o practică ce nu ridică prea mari probleme morale. Majoritatea americanilor (52%), spune studiul, cred că folosirea de mijloace contraceptive este legitimă din punct de vedere moral. Canadienii au fost de aceeași părere în aproape aceeași măsură: 49%.

„Plasarea accentului pe practicarea învățăturilor de credință și construirea de familii puternice a jucat un rol-cheie în păstrarea valorilor morale în Africa, Asia, și America Latină,” a mai declarat Adam Cassandra pentru LifeSiteNews.com. „De decenii, aceste părți de lume, au fost ținta campaniilor organizațiilor non-guvernamentale și ale agențiilor guvernamentale care cheltuie milioane de dolari pentru a distruge familia prin contracepție și avort și pentru a dicta schimbarea valorilor tradiționale, legând furnizoarea de ajutoare de condiții imorale pe care aceste state să le respecte. Dar recent am observat că în multe țări africane mai sunt lideri mai interesați de urmarea lui Dumnezeu decât de compromiterea valorilor lor în schimbul ajutoarelor financiare și ale osanalelor mediatice”.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button