Școala părinților – A fi părinte: 13 metode simple ca să faci față ca părinte

Se poate sintetiza o listă de sfaturi universal valabile care să-i ajute pe părinții de pretudindeni? Unii cred că da. Iată o listă de ponturi sugerate de experți pentru succes garantat ca părinte:
1. LASĂ COPILUL SĂ SE CONFRUNTE ȘI CU EȘECURI
Altfel nu vor ajunge niciodată să fie pe propriile picioare. Așadar, nu vă mai repeziți să le faceți viața ușoară, ci lăsați-i să se descurce cum pot. Câteodată nu strică să mai știe și ei să pună niște rufe la spălat. Are un proiect la școală? Nu te oferi să te implicit, lasă-l pe el să îl rezolve cum știe. Tu poți cel mult ajuta preparându-i o gustare și asigurându-te că doarme suficient pentru a fi odihnit. În rest, stai deoparte și vezi ce se-ntâmplă.
2. CELE TREI REGULI ALE TEMELOR
(a) În primul rând se rezolvă tema cea mai grea sau mai neplăcută. Apoi se trece la următoarele.
(b) Temele se fac cu telefonul închis.
(c) Imediat ce s-au făcut temele, trebuie făcut ghiozdanul pentru a doua zi.
Încet-încet, aceste reguli pot deveni rutină zilnică pentru copil, iar el va putea trece prin ele fără să vă mai implice.
3. CELE MAI PROBABILE MOTIVE ALE CRIZELOR DE TEMPERAMENT
Adesea, crizele de personalitate, însoțite de bătut din picior și refuz de a asculta, apar deoarece copilul este înfometat, agitat, însingurat sau obosit.
4. OBIȘNUIEȘTE-L CU ACTELE ALTRUISTE
E bine ca cei mici să știe că a ajuta pe alții trebuie să fie un lucru firesc, de zi cu zi. Ar fi bine dacă i-ai oferi copilului săptămânal prilejul să facă asta: să ajute un coleg să strângă masa la cantina școlii, să ajute un vecin cu niște comisioane. Astfel, copilul nu va mai simți că e centrul universului și că totul i se cuvine, ci va învăța să se concentreze și pe nevoile altora.
5. NU ACCEPTA SĂ SCHIMBI ORA DE CULCARE
Un studiu publicat în 2013 în revista de specialitate Pediatrics a descoperit că copiii de șapte ani care nu aveau oră fixă de culcare aveau mai multe probleme comportamentale decât cei cu program regulat de culcare. Cu cât se prelungește practica programului prea lax de culcare, cu atât problemele copiilor se agravează. Chiar dacă lucrezi până târziu și nu mai apuci să-i spui „Noapte bună!”, e mai important să nu depășească ora sa de culcare. Acum, cu noile tehnologii, nici nu mai este așa de greu să-i urezi rapid noapte bună de la distanță!
6. LASĂ-L SĂ-ȘI ALEAGĂ SINGUR LECTURILE
Copiii care citesc de plăcere au rezultate școlare foarte bune nu doar la limbă și literatură, ci și la matematică, a descoperit un studiu al Institutului de Educație de la Londra. Chiar dacă nu citește clasicii și preferă benzile desenate, tot e un lucru bun, nu interveni.
7. NU-I OFERI „SALARIU” CA SĂ-ȘI FACĂ ORDINE ÎN CAMERĂ
Copilului îi poți da o sumă drept recomensă pentru că a fost cuminte în general, dar nu lega astfel de însărcinări de recompense financiare, altfel s-ar putea să ai surpriza de a-ți cere bani pentru orice ajutor îi ceri!
8. FII UN MODEL DE CURAJ
Un copil care are încredere în el e mai puțin expus presiunii anturajului și micilor răutăți ale colegilor. Dacă vrei să aibă o atitudine independentă și curajoasă, oferă-i tu primul exemplu în acest sens: fă ceva în răspăr cu opinia generală și comentează împreună cu el această acțiune.
9. „LA NOI ACASĂ NU E MENIU À LA CARTE”
Copilul trebuie să mănânce ce mănâncă întreaga familie. Este contra-educativ să aibă meniu special, de răsfăț. Încearcă totuși să prepari lucruri diverse la fiecare masă: fel principal, plus orez sau paste, ceva fructe sau legume. Poate că cel mic va mânca doar pastele și mazărea. În altă zi din săptămână va mânca și carne, și fructe. Așadar, nu îl obligați prea mult să mănânce de toate la aceeași masă.
10. ATENȚIE LA 14 ANI!
Abia la 14 ani începe adolescentul să fie capabil să reziste la presiunea anturajului, să gândească pentru sine și să pună sub semnul întrebării liderul de grup. Dacă vrei să-l ajuți, încearcă să nu te distanțezi tocmai acum de el. Mai întreabă-l ce-i fac colegii, ce muzici mai asculta, care mai e moda pe la școală. Ca să fii gata să îi fii alături în cazul apariției vreunui conflict în grup.
11. ALUNGĂ-I TEMERILE APELÂND LA BUNUL SIMȚ
Chiar dacă se teme de câini, nu e cazul să treci pe partea cealaltă a străzii când întâlniți unul. Mai bine încerci să îi demistifici teama („Un cățel! Nu vrei să întrebăm stăpânul dacă putem să-l mângâiem fără teamă?”) Iar în momentele tensionate, precum tratamentele sau alte activități necesare, dar nu neplăcute, încercați empatia, dar nu prea emoțională. Spuneți-i: „O să fie bine. Un minuțel și gata!”. În niciun caz nu-i spuneți: „Știu că doare!”
12. UN TON SCĂZUT E MAI EFICIENT LA CEI MICI DECÂT UNUL RIDICAT
Vocea scăzută obligă copiii mici să se concentreze mai bine. Sunt prea mulți și ți se pare că nu-i stăpânești? Șoptește-le: „Cine vrea să afle ce vom face după aceea, să sară acum într-un picior!” Toată lumea va deveni brusc atentă. Garantat!
13. AI GRIJĂ DE TINE
Dacă clachezi tu, au și copiii tăi de pierdut. Trebuie să te odihnești, să te hrănești și să te simți bine, ca să fii pe deplin alături de ei.
PONT: Da, ai stat prea mult la serviciu, dar nu trebuie să te ia de proaspătă de cum intri pe ușă. Du-te întâi și fă o baie fierbinte timp de 15 minute, apoi, perfect relaxată, îi poți acorda întreaga atenție. Și întreabă copilul unde și când te vrea alături. Poate nu trebuie să mergi peste tot cu el și mai strecori puțin timp pentru o sesiune de cosmetică, în timp ce copiii merg cu tata în parc!
CITEȘTE MAI MULTE ARTICOLE DE PARENTING LA WWW.AFIPARINTE.RO