familiesfaturi pentru părinţisfaturi pentru tineriviaţa de familie

CERT Transilvania: Adoptă un bunic din Munții Apuseni!

Părinții le oferă acum foarte multe lucruri materiale copiilor, însă celor mici le lipsesc bucuriile sufletești, pe care le pot găsi în casele izolate din Munții Apuseni, la gura sobei sau sub streașina unui brad, scrie Ziarul de Cluj.

Asociația CERT Transilvania le propune clujenilor un proiect de suflet: cei care nu au bunici pot „adopta” unul din satele de munte sau pot fi adoptați de vârstnicii la care pot merge cu copiii în timpul liber. Proiectul este reciproc avantajos: persoanele în vârstă câștigă o nouă familie, scapă de singurătate, iar tinerele familii cu copii le pot oferi celor mici și o altfel de educație, în mijlocul naturii, departe de tehnologie, aproape de sufletele vârstnicilor.

La vârstnicii din Munții Apuseni nu trebuie să mergeți pentru opere de caritate, mai scrie ziarul. Ei nu se plâng de probleme și de neajunsuri. Au nevoie doar de companie și se va dovedi că și noi, ceilalți, avem nevoie de ceea ce pot ei oferi: înțelepciunea și dragostea unei naturi umane nedenaturate. Horea Chirteș, manager de proiecte la CERT Transilvania, a explicat că întâlnirile sale cu acești vârstnici care toată viața au trăit departe de lume le lasă o amprentă de neuitat celor care le calcă pragul.

„Dacă copiii din oraș vor ajunge acolo și vor vedea și copii care trăiesc altfel, poate vor aprecia mai mult ceea ce au și poate vor dori să ajute acei copii la rândul lor. Trebuie să creștem o generație care să empatizeze cu semenii care au nevoie de ajutor”, a declarat Horea Chirteș.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Acesta a evocat câteva portrete de bătrâni din Apuseni:

  • „o doamnă în vârstă de 80 de ani, care scrie și recită poezii”
  • „un domn mai în vârstă căruia îi decedase soția de vreo zece ani și ne spunea cât de mult îi lipsește și i-am făcut o surpriză de Crăciun, ne-am dus la colindat 30 de colegi”
  • „o doamnă de 105 ani care își aduce foarte bine aminte tot ce era în trecut, dar mai uită perioadele apropiate și are un umor aparte” – „am sărbătorit-o, ne-am dus și la dânsa cu invitați de la Filarmonică, i-am cântat, i-am urat «La mulți ani!»”

Cei care vor să facă un lucru ziditor pentru copiii lor și ei înșiși pot contacta Asociația CERT Transilvania pe site sau pe Facebook.

Acest articol a fost ilustrat mai sus cu imagini de pe pagina de Facebook a fotografului Mircea Bezergheanu.

Foto: CERT Transilvania


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button