familiesfaturi pentru părinţivalorile familieiviaţa de familie

Extras din cartea ANTIPARENTING de ierom. Savatie Baștovoi, cap. 17: „Cele 4+1 experiențe ale copilului”. Mama și tata

16807415_1217920431578736_2498063911016371849_n

„Mama și tata se descoperă și sînt iubiți de copil în măsura în care fiecare din ei îl descoperă și îl iubește pe celălalt. Mama îl arată pe tata și tata o arată pe mama. De asemenea, copilul o arată pe mamă tatei și pe tată mamei, prin experiența sa. La rîndul lor, tata îl arată pe copil mamei din experiența sa de tată și mama îl arată pe copil tatei din experiența sa de mamă. Acesta este ciclul iubirii fără de care lucrurile se abat de la rostul lor și capătă forme denaturate.
În afară de tatăl real și mama reală, copilul percepe un tată ideal și o mamă ideală. Înțelepciunea celor doi părinți constă în păstrarea și transmiterea acestei imagini ideale a celuilalt părinte. Idealizarea se face nu după modelul „mama o idealizează pe mama” și „tata îl idealizează pe tata”, ci „tata o idealizează pe mama” și mama „îl idealizează pe tata”. Această susținere a idealizării nu este o încercare de amăgire a copilului, ci răspunde unei nevoi profunde a fiecărui copil, aceea de a avea părinți ideali, și este conformă cu vederea curată a copilului care în primii ani de viață chiar își vede părinții ca fiind ideali.
Copilul află că tatăl său nu este ideal abia cînd i-o descoperă mama și, la fel, află că mama sa nu este ideală abia cînd i-o descoperă tata.”

Cartea ANTIPARENTING. Sensul pierdut al paternității de ierom. Savatie Baștovoi se poate cumpăra din librăria bucureșteană Sophia și în țară din rețeaua de librării Supergraph, dar și la librariasophia.ro și alte magazine online.

Adresa grupului de Facebook Antiparenting aici.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button