educaţie sexualăhomosexualitateteoria genului

Raportul Estrela adoptat de Comisie – înapoi pe agenda plenarei pentru 10 decembrie 2013

estrela_2

26 Noiembrie 2013

Raportul Estrela privind sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile aferente acesteia, care promovează educație sexuală obligatorie pentru copiii de vârsta preșcolară și dreptul la avort, a fost votat în data de 26 noiembrie de către Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM) a Parlamentului European.

Aceasta este a doua oară când Comisia FEMM votează Raportul, deoarece el a fost trimis înapoi Comisiei de către majoritatea membrilor Parlamentului într-o sesiune plenară a Parlamentului European din luna octombrie.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Raportul Estrela a fost retrimis Comisiei Femeilor în urma unei dezbateri aprinse asupra conținutului său controversat, care nu numai că include promovarea avortului și un apel la restrângerea obiecției de conștiință, dar impune și educația sexuală obligatorie pentru copii, încă de la vârsta de 0-4 ani. (De exemplu, copiii ar trebui să fie informați despre „bucuria și plăcerea de a-și atinge propriul corp”, despre „masturbarea încă din copilărie”).

În ceea ce privește ședința din data de 26 noiembrie a Comitetului FEMM, dezbaterea a fost iarăși deosebit de intensă. Foarte mulți opozanți ai raportului au exprimat critici directe, menționând o posibilă încălcare a procedurii legale a Parlamentului din cauza plasării unei interdicții totale asupra înscrierii de noi amendamente sau a discutării unei decizii alternative existente.

Deși doamna europarlamentar Angelika Niebler (EPP) a solicitat amânarea votului pe Raport până când se va cere o opinie oficială asupra legalității interzicerii amendării fie Serviciului Juridic al Parlamentului sau Comisiei Afacerilor Constituționale (AFCO), partizanii Raportului au susținut că nu este necesară amânarea votului.

Astfel, propunerea doamnei Niebler de a aștepta o opinie legală avizată asupra interzicerii amendamentelor a fost respinsă, iar Raportul Estrella a fost adoptat integral cu 19 voturi pentru și 15 împotriva. Votul a fost nenominal.

Amendamentele înscrise înaintea ultimei ședințe plenare au fost votate, dar raportul a fost schimbat doar în câteva detalii, nu și în esență.

Cele mai multe amendamente propuse au fost respinse, dar unele schimbări minore au fost adoptate. Acestea include:

-în locul precedentului apel făcut statelor membre ale UE „de a asigura educația obligatorie adaptată vârstei și sensibilității sexuale de gen și de relație pentru toți copiii și adolescenții (atât în interiorul cât și în afara școlii)” (§15), doamna Estrela a propus omiterea sintagmei „atât în interiorul și în afara școlii”. Cuvântul „obligatorie” a rămas.

-în partea care sublinia că „educația sexuală trebuie furnizată într-o atmosferă interactivă sigură, fără tabuuri între elevi și educatori” (§44), doamna Estrela a propus excluderea cuvintelor „fără tabuuri”, „interactivă” și „între elevi și educatori”.

-în următoarea frază, raportul „subliniază, prin urmare, că educația sexuală trebuie să fie parte a unei abordări mai largi a dezvoltării emoționale a tinerilor, astfel încât să-i pregătească pentru a construi relații reciproce bazate pe respect cu membrii sexului opus” (§54), sintagma „cu membrii sexului opus” a fost exclusă.

Aceste amendamente adoptate nu îmbunătățesc deloc Raportul, nici nu-l fac câtuși de puțin acceptabil; ele reprezintă doar simple operații estetice. Cea mai mare parte a limbajului radical și a propunerilor Raportului Estrela rămân în vigoare.

Raportul a fost pus acum pe agenda pentru votare în ședinta plenară a Parlamentului pe 10 decembrie la ora 11:30.

Deși nu are valoare juridică obligatorie, adoptarea Raportului Estrela ar exprima opinia oficială a Parlamentului Europeană asupra avortului, educației sexuale și a obiecției de conștiință. În fiecare dintre aceste domenii, Raportul adoptă o poziție radicală care este în dezacord cu vederile marii majorități a cetățenilor europeni.

Haideți să lucrăm împreună pentru a opri acest raport în ședința plenară.

Sursă: European dignity watch

Traducere: Elena-Carmen Bobocescu

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button