„Egalitatea nu înseamnă identitate” Profesoară la Stanford: Cercetarea și medicina să ia în considerare diferențele dintre sexe
de Redacția Stiripentruviata.ro
Bolile, tratamentele și substanțele chimice au efect diferit în funcție de sex. Cercetările științifice continuă să ignore aceasta, iar pacienții plătesc uneori cu viața.
În 2018, Londa Schiebinger, profesor de istoria științei la Universitatea Stanford, scria că instituțiile care finanțează cercetări științifice nu ar trebui să acorde fonduri decât studiilor care iau în considerare diferențele dintre femei și bărbați.
Ea a oferit drept exemplu 10 medicamente retrase de pe piața americană pentru „efecte care amenințau viața”.
Opt din ele erau mai riscante pentru femei decât pentru bărbați, dar cercetările făcute în stadiul de testare nu au observat aceasta. Practic, oamenii de știință nu au luat în considerare faptul că femeile și bărbații reacționează diferit la medicamente, deoarece au organisme cu biochimie diferită. Londa Schiebinger a afirmat:
„Se crede în mod eronat că egalitatea dintre sexe înseamnă identitate. Feministele au încercat prea mult să arate că suntem la fel. În realitate, suntem diferiți [biologic]. Egalitatea se referă doar la nevoia de a fi tratați în mod egal.”
Profesoara a creat Gendered Innovations, un proiect internațional care implică Universitatea Stanford, Comisia Europeană și Fundația Națională Americană pentru Știință, care are ca scop să influențeze și giganții tehnologici precum Google sau Facebook.
A reușit să determine Institutul American pentru Sănătate să introducă între condițiile sale de finanțare a cercetărilor existența unor rezultate detaliate în funcție de sexul persoanei. Iar publicația medicală The Lancet a inclus în criteriile sale de publicare „existența unei analize complexe în funcție de sexul și genul persoanei”.
Comisia Europeană încurajează, dar nu obligă cercetătorii să facă studii care iau în considerare sexul persoanei ca variabilă de studiu.
Însă medicii știu dintotdeauna că anumite diagnostice și tratamente depind de sexul persoanei. Un copil din SUA a murit la naștere, deoarece mama lui, însărcinată cu el, s-a prezentat la spital drept bărbat. Rezultatul? Cei care au consultat-o nu au luat în considerare decât obezitatea persoanei, nu și faptul că ar fi putut fi însărcinată.
Totuși, analizele de laborator făcute pentru a determina anumite diagnostice pot fi cu greu interpretate dacă nu se cunoaște sexul persoanei. Intervalele cu valori de risc sunt diferite la bărbați față de femei.
Un număr din 2017 al revistei Clinical Chemistry arăta exact acest lucru în cazul pregătirii pentru transplant renal a unui pacient transgender. Medicii nu știau dacă să ia în calcul valorile de laborator valabile pentru sexul inițial al persoanei sau intervalul de valori valabil pentru sexul la care persoana tranziționase.